22. oktober 2021
Der er en klar overvægt af mænd opstillet til byrådet i Gribskov. Blot én ud af fire opstillede kandidater er kvinder. Foto: Jeppe Jul Garnak
Der er en klar overvægt af mænd opstillet til byrådet i Gribskov. Blot én ud af fire opstillede kandidater er kvinder. Foto: Jeppe Jul Garnak
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færre kvinder opstiller: Tre ud af fire kandidater er mænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færre kvinder opstiller: Tre ud af fire kandidater er mænd
Opdateret 07. november 2017 kl. 09:27
Gribskov kommunalvalg - 06. november 2017 kl. 18:09
Af Jeppe Jul Garnak

Der er langt mellem de kvindelige kandidater på årets stemmeseddel til kommunalvalget i Gribskov Kommune. Ud af 95 opstillede kandidater er blot 25 personer kvinder - det svarer til 26 procent. Det viser en opgørelse, som Frederiksborg Amts Avis har foretaget.

Siden 2005 har andelen af kvinder ligget stabilt på 31 procent i Gribskov Kommune, viser tal fra Danmarks Statistik, og andelen af kvinder på stemmesedlen i kommunen har dermed taget sig et dyk i år.

Mens andelen af opstillede kvinder er faldet i Gribskov Kommune, slår andelen af opstillede kvinder rekord med 31,8 procent på landsplan - det er det hidtil højest målte antal.

Venstre i Gribskov er et af de partier, som har flest mænd på stemmesedlen. Tretten mænd er opstillet for partiet, mens der blot er blevet plads til tre kvinder.

Den fordeling er der dog ingen problemer i, mener formand for Venstre i Gribskov Bo Madsen.

- Vi har 16 velkvalificerede kandidater, og jeg går ikke op i, om det er kvinder eller mænd, siger han.

Hvis der var flere kvinder, der ønskede at stille op, er de meget velkomne. Der er kun tre krav, siger Bo Madsen.

- Man skal kunne afse tiden i privatlivet, man skal interesserer sig for at gøre noget i politik, og så skal man være medlem af et politisk parti, siger han.

Ud af 13 opstillede partier i Gribskov har 11 partier flere mænd opstillet end kvinder. De sidste to partier har lige mange mænd og kvinder opstillet. Det er det nystiftede Bedre Timer, som har én mand og én kvinde på stemmesedlen, og SF, som har seks navne på stemmesedlen, hvoraf tre er kvinder.

Den lige repræsentation af kønnene hos SF Gribskov er formand Kirsten Rolfsager glad for.

- Det er vigtigt, at der kommer en ligelig fordeling. Et byråd har godt af at være spredt i køn, alder og uddannelsesmæssige baggrunde, det bidrager med mangfoldighed, siger hun.

Når færre kvinder står på stemmesedlen, så kan det smitte af på sammensætningen af det kommende byråd. Det fortæller Johannes Andersen, valgforsker ved Aalborg Universitet.

- Hvis mange stemmer på nogle enkelte af kvinderne, og de får mange stemmer, så går stemmerne muligvis videre til en mand, siger Johannes Andersen.

Færre kvinder i byrådet vil i sidste ende have betydning for, hvilke emner der vægtes højest i kommunen.

- I nogle sager er kvinder lidt mere optagede af velfærdsspørgsmål, siger Johannes Andersen.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?