27. juni 2019
Torskebestanden har det bedre og bedre, men det skyldes ikke, at et område i Kattegat blev lukket helt af for fiskeri. Foto: Nordfoto
gallery icon

Se billedserie

Torskebestanden har det bedre og bedre, men det skyldes ikke, at et område i Kattegat blev lukket helt af for fiskeri. Foto: Nordfoto
Foto: JEFF J MITCHELL/Scanpix Nordfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Torskedumt at forbyde alt fiskeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torskedumt at forbyde alt fiskeri
Gribskov - 22. januar 2019 kl. 03:25
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det gavner ikke torskebestanden, at et område i Kattegat lukkes for alt fiskeri hele året, mener forskeren Marie Storr-Paulsen fra DTU-Aqua, skriver Frederiksborg Amts Avis.

I nu 10 år har fiskere fra Danmark og Sverige haft totalt forbud mod at fiske i et område af Kattegat, som mod syd ligger kun tre sømil fra Gilleleje. Forbuddet er indført med det formål at beskytte torsken, som netop gyder i dette område. Gennem de 10 år har torskebestanden i fået det bedre, men i dag har det ingen gavnlig effekt på torskebestanden, at fiskerne helt udelukkes fra området, mener sektionsleder Marie Storr-Poulsen, DTU-Aqua.

Forbuddet har især ramt fiskere fra Gilleleje, som tidligere kunne hente store mængder af store jomfruhummer i området, som gå¨r under betegnelsen Zone 3. I dag må hummerfiskerne søge til andre områder af Kattegat, hvor de samtidig får store mængder torsk i trawlet som bifangst.

- Vores undersøgelser viser, at det lukkede område alle årene har været stort set fri for torsk i de to sidste kvartaler, mens der de seneste år er kommet flere og flere torsk i gydeperioden først på året. Derfor giver det fortsat god mening at holde området lukket for fiskeri i gydeperioden, men resten af året har forbuddet ingen positiv virkning på bestanden, siger Marie Storr-Paulsen.

Danmarks Fiskeriforenings chefbiolog Michael Andersen mener, at 10 års jubilæet for forbuddet bør bruges til at ophæve det totale forbud i Zone 3. Undersøgelserne viser, at det totale forbud reelt skader torskebestanden i Kattegat, mener han.

- I og med, at fiskerne tvinges til at fange deres hummer andre steder, så har forbuddet en direkte negative virkning på torskebestanden. I flere og flere af de fangstområder, som de må søge til, får de også større mængder af torsk i trawlet, end de vil få, hvis de må fiske hummer i Zone 3. Vi ved også, at de tyske fiskere, som ikke er ramt af forbuddet, aldrig landet torsk, som de har fået ind som bifangst i dette område.

- Den bedste måde at redde torsken på er at regulere på fangstkvoterne. Det gjorde man fx i perioden 2013-2015, hvor den samlede kvote for danske og svenske fiskere i Kattegat var helt nede på omkring 100 ton om året. Det er den periode, man nu kan se resultatet af. I år er kvoten på 567 tons, og den kan efter vores mening godt øges uden at skade torskebestanden, siger Michael Andersen.

Den nuværende kvote er på samme niveau som for ti år siden, da forbuddet trådte i kraft. Inden den danske og svenske regering blev enige om at forbyde fiskeri i området, var torskekvoten for hele Kattegat i en periode oppe på 7000 ton om året, fremgår det af Frederiksborg Amts Avis, hvor der klan læses mere om forbudszonen.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede