26. marts 2019
Jan Friis-Mikkelsen og Charlotte Vendorf - ser frem til åbningen torsdag af ny smugkro, landhandel, mølle med mere. Fotos: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Jan Friis-Mikkelsen og Charlotte Vendorf - ser frem til åbningen torsdag af ny smugkro, landhandel, mølle med mere. Fotos: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tidligere dommer i bagedyst laver smugkro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere dommer i bagedyst laver smugkro
Gribskov - 07. juli 2018 kl. 07:08
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Godtfolk kan godt begynde at glæde sig til en ny smugkro på Sandet.

arrow Læs også: Lang kø til smagsprøver på smugkro

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Vi kalder det officielt for mølleri, bageri, smugkro og landhandel. På skiltet vil der stå landhandel.

Det fortæller kok og madfrontkæmper Jan Friis-Mikkelsen. Sammen med sin hustru, Charlotte Vendorf, har den tidligere bagedystdommer med meget mere gang i et nyt projekt på restaurant Tinggården: Smugkro og landhandel med alt hvad dertil hører.

Denne fredag formiddag bliver der boret og banket, malet og mejslet, for der er under en uge til åbning og et tons arbejde endnu. Det er en ældre længe, som tidligere - før Jan Friis Mikkelsen og Charlotte Vendorf kom til - blev brugt som cafeteria og lysestøberi.

Jan Friis-Mikkelsen har denne fredag lagt den hvide kokkehue og er trukket i arbejdsoveralls, hjelm og beskyttelsesbriller. Han har egenhændigt lagt samtlige fliser på den nye sted bag restauranten.

Cafeen, som der bliver tale om, indrettes i en længe bagved, som dermed får helt nyt liv. Her står også allerede stedets egen mølle, der skal male lokalt korn og der er flere runde bageovne. Der brygges egen øl som skal flyde gennem hanerne.

- Det går ud på at integrere så mange af de lokale råvarer, som overhovedet muligt - og så er det jo en form for arbejdende butik, forklarer Jan Friis-Mikkelsen, der har hevet arbejdsbrillerne af og vi har sat os i skyggen under det gamle valnøddetræ i gården. Her dufter fra køkkenet - det er et dyr, der bliver brunet af til en levering til selskab.

- På det nye sted kan man tage sig så meget tid med hver kunde, at man kan forklare, hvad man gør og hvorfor. Jeg vil gerne påvirke folk med hensyn til mad, og det gør man blandt andet med en dialog over mad, råvarer og hvad det betyder, hvordan du producerer det. Mad er den største og mest nødvendige ting til en god sundhed.

Jan Friis-Mikkelsen er en kok på et korstog for ordentlig mad, og mel er vigtigt - derfor får stedet nu egen mølle.

- Mange har problemer med gluten og oppustet mave. Og det kan man godt forstå med det, der kommer i poserne. Mange tror, at fuldkornsmel for eksempel er noget med hele korn. Men fuldkorn betyder, at man maler melet med hele skallen på - så det har ikke noget med finheden at gøre. Forskellen ligger i farven. Fuldkornsmel er mørkere, fordi skal og hinde er malet med.

Kig med
Når landhandlen åbner denne torsdag, kan man komme i butik og cafe mellem 12 og 18, hvor restauranten ikke holder åben. I den nyrestaurerede længe vil der være forskellige retter.

- Der vil altid være en sild. Så kan vi for eksempel forklare, at sild er grå - når den ikke er blevet dyppet i syre for at blive hvid, sådan som man gør i dag, siger Jan Friis-Mikkelsen.

Udover den daglige sild vil der være en fyldig måltidssalat, en varm eller delvis varm ret, et bræt med hjemmelavet charcuteri samt sandwich og kager.

- Plus hjemmelavet is med en lille sprød ting, tilføjer Charlotte Vendorf.

Man kan spise på stedet både inde og ude, eller tage maden med. Det gælder den husmandskost, som Tinggården allerede har stor succes med til afhentning ud af huset.

Det er også i cafeteriet, at de kommende mange små arrangementer vil finde sted. De annonceres på stedets hjemmeside og facebook.

- Et arrangement kan for eksempel være, at nu maler vi korn, eller parterer hornfisk, eller slår brød op. Noget vi alligevel gør, men hvor folk nu kan kigge med, forklarer Charlotte Vendorf.

Landhandlen og cafeen skal være hygge, uden at det skal koste en formue. Den dyreste cafe-ret kommer til at ligge omkring 125 kr. I landhandlen i samme lokale som cafeen bliver der masser af hjemmelavede produkter, kød, brød og grønt i form af syltetøj, marmelader, geleer og pickles.

Tinggårdsejerne har fået ialt 400.000 i EU såkaldte LAG-midler og lagt godt det samme oveni det beløb selv.

På torsdag kl 12 er der reception indtil klokken 14 - herefter er der åbent på stedet.

mikk

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede