24. oktober 2021
- En række medarbejdere har efterfølgende fortalt os, at man ikke vidste hvem, der var venner med hvem ift. ledelsen, lyder det nu fra Kristina Vang Jensen , Socialtilsyn Hovedstaden. Foto: Allan Nørregaard
- En række medarbejdere har efterfølgende fortalt os, at man ikke vidste hvem, der var venner med hvem ift. ledelsen, lyder det nu fra Kristina Vang Jensen , Socialtilsyn Hovedstaden. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svigt af børnene på Havregården: Derfor sagde de ansatte ikke noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Svigt af børnene på Havregården: Derfor sagde de ansatte ikke noget
Gribskov - 05. maj 2021 kl. 04:17
Af Anna Hjortsø

De ansatte på den nu lukkede kostskole Havregården havde mistillid til hinanden og til ledelsen. Det er en af årsagerne til, at medarbejderne trods flere års mistrivsel ikke fortalte socialtilsynet om problemerne på skolen. Sådan lyder det nu fra Kristina Vang Jensen, tilsynschef hos Socialtilsyn Hovedstaden.

arrow Læs også: Lukkede efter skandale: Nu får kostskole nyt liv

- En række medarbejdere har efterfølgende fortalt os, at man ikke vidste hvem, der var venner med hvem ift. ledelsen. Man havde en fornemmelse af, at hvis man sagde noget, så blev det videregivet til ledelsen og dermed kunne man miste sit job. Derfor sagde de ikke noget, siger Kristina Vang Jensen.

I efteråret blev det afsløret, at der var store problemer på kostskolen i form af vold, mobning, seksuelle overgreb og selvmordsforsøg blandt eleverne.

Den alvorlige mistrivsel blandt børnene fandt sted i flere år, før socialtilsynet opdagede det og satte Havregården under skærpet tilsyn i 2019.

Mange gruppesamtaler

Frem til det skærpede tilsyn i 2019 havde socialtilsynet primært holdt gruppesamtaler med medarbejderne.

- Vi har holdt individuelle samtaler, men i for vid udstrækning holdt gruppesamtaler, siger Kristina Vang Jensen.

Hos Socialtilsyn Hovedstaden har man derfor lært af sagen på Havregården, at der i højere skal veksles mellem gruppesamtaler og individuelle samtaler med medarbejderne på sociale tilbud.

- Vi må bare konstatere, at når man har med en organisation at gøre, hvor der er frygt i personalegruppen og mistillid til både hinanden og ledelsen, så siger medarbejderne ikke noget, når kollegaerne kan høre det. For de ved ikke, hvad der går videre til ledelsen, siger Kristina Vang Jensen, der håber, at tilsynet med individuelle samtaler i højere grad kan afdække usunde kulturer.

Et nyere tilsyn

Arbejdstilsynet, der førte tilsyn med arbejdsmiljøet på skolen, gav Havregården syv påbud fra 2013 til 2020.

- Vi har undret os over, at medarbejderne helt tilbage til 2014 oplyste arbejdstilsynet om forholdene. De har åbenbart der turdet sige nogle ting, som de ikke har fortalt os, når vi var på tilsynsbesøg. Det må give anledning til refleksion hos os: Hvorfor har de ikke sagt det til os, lyder det fra Kristina Vang Jensen.

En forklaring kan være, at medarbejderne har skullet vænne sig til socialtilsynet som en relativ ny tilsynsmyndighed, siger hun. De fem socialtilsyn, der er fordelt mellem landets regioner, blev etableret i 2014 efter en ny lov om socialtilsyn trådte i kraft.

- Eller vi har måske ikke talt med en tilstrækkelig bred vifte af medarbejdere i forbindelse med tilsynsbesøgene og først udvidet viften i takt med, at advarselslamperne begynder at blinke, siger Kristina Vang Jensen, der oplyser, at man sædvanligvis taler med en håndfuld medarbejdere på et tilsynsbesøg.

- Der kan også være meget på spil for medarbejderen, der fortæller om en usund kultur. I forhold til egen stilling, men det kan også have vidtgående konsekvenser for tilbuddet. For i modsætning til Arbejdstilsynet, kan vi som tilsyn lukke et socialt tilbud, siger hun.

arrow 18 tidligere Havregårds- elever kræver erstatning
24. september 2021 kl. 22:11 Opdateret: kl. 22:11
arrow Havregården får nyt liv: Det skal der være nu
16. september 2021 kl. 20:50 Opdateret: kl. 15:39
arrow Efter skandalen på Havregården: Nu vil han lave sin egen lokalliste
10. september 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:34
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?