24. oktober 2019
Borgmester Anders Gerner Frost (Nytgribskov) betragter en skattestigning som den sidste mulighed for at skabe balance i kommune-økonomien. Foto: Allan Nørregaard
Borgmester Anders Gerner Frost (Nytgribskov) betragter en skattestigning som den sidste mulighed for at skabe balance i kommune-økonomien. Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svært at finde budget-balancen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svært at finde budget-balancen
Gribskov - 06. september 2018 kl. 05:30
Af Niels Idskov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Borgmester Anders Gerner Frost følte sig sikker på, at skulle smøre en stor madpakke til de indledende budgetforhandlinger i denne uge. Det sagde borgmesteren fra Nytgribskov på byrådsmødet mandag. Han ønskede, at partierne ville tage sig god tid, og meddelte, at hans eget parti ville fremlægge en plan, der gik otte år frem. Endelig pointerede han, at Gribskov Kommunes økonomiske situation er sådan, at det ikke helt kan udelukkes, at en skattestigning kan blive nødvendigt.

- Men det er også sådan, at en skattestigning må betragtes som den sidste mulighed, fastslog borgmesteren. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Inden da havde ordførerne for byrådets seks partier haft ordet for i runde vendinger at beskrive deres udgangsposition. Det er det, der kaldes 1. behandling i byrådet. Nu følger så behandlinger i fagudvalg og 2. behandling i Økonomiudvaget 1. oktober og det samme i byrådet 8. oktober.

Kim Valentin fra Venstre lagde ud med at fastslå, at kommunen faktisk bruger for få penge - på anlæg i hvert fald. Men det kan man gøre - uden ekstra omkostninger - ved at flytte midler fra driften. Venstre vil have mere turisme og forbedrede idrætsfaciliteter. Og undgå øget skat.

Bo Jul Nielsen fra Socialdemokratiet slog et slag for de ældre og udelukkede ikke en skattestigning som en mulig løftestang til et højere serviceniveau. Det var noget af det, som han tog med sig fra sidste uges budgetseminar i Aarhus, da Gribskov-politikerne hørte på erfaringer og udbytte i Hedensted Kommune.

Med hensyn til en eventuel skattestigning, så kan Gribskov Kommune ikke egenhændigt gennemføre en sådan. Hvis skatten hæves i én kommune, skal den sænkes i en anden. Sådan lyder aftalen mellem regeringen og KL.

Den økonomiske vejrudsigt for Gribskov Kommune siger, at i 2020 vil kassebeholdningen være 42 mio. kr. under det anbefalede niveau, og i 2012 mangler der 40 mio. kr. i forhold til anbefalingen fra KL og ministeriet. Gribskov Kommune kommer især i 2020 og 2021 til at mærke, at kassebeholdningen bliver for lille i forhold til det anbefalede, som er 100 mio. kr. til en kommune af Gribskovs størrelse.

grafik køb billede