31. juli 2021
Flere end 70 brandfolk var sat ind for at slukke branden i Helsinge. Foto: Presse-fotos.dk
gallery icon

Se billedserie

Flere end 70 brandfolk var sat ind for at slukke branden i Helsinge. Foto: Presse-fotos.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stålbygning smeltede som smør: Brandfolk holder stadig øje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stålbygning smeltede som smør: Brandfolk holder stadig øje
Gribskov - 21. juni 2021 kl. 19:26
Af Claus Johansen

Hvis du i fredags oplevede, at det bimlede og bamlede med udrykningssirener i timevis i Helsinge, er det ikke dig, den er gal med.

arrow Læs også: Se video og billeder af voldsom brand: Det sprang om ørerne på brandfolkene

Branden i en industribygning i Tofte i udkanten af Helsinge var nemlig så voldsom, at der blev tilkaldt forstærkninger fra en lang række brandstationer i Nordsjælland.

Mindst 70 brandfolk var i aktion i sommervarmen, og dertil kom politifolk, politihjemmeværnet og ambulancefolk.

- Det var en meget voldsom brand, og samtidig var det jo bagende varmt. Vi skulle bruge store mængder vand på stedet. Dertil kommer, at vores røgdykkere har et udstyr på, som vejer omkring 12 kg. Det betyder, at han ikke kan være indsat i mere en halv time ad gangen, forklarer beredskabschef Jesper Ingeman-Petersen, Gribskov Beredskab.

Branden opstod ved 12.30-tiden, og de store, mørke røgsøjler kunne ses på lang afstand. Da Gribskov Beredskab nåede frem, stod det hurtigt klart, at der var behov for forstærkninger:

- Branden var meget voldsom, og der var en masse lithium-batterier i bygningen. De fløj rundt og forårsagede nye småbrande rundt omkring, som vi derfor også skulle tage os af, forklarer beredskabschefen.

Godt brandmandskab
Politiet og politihjemmeværnet måtte afspærre et større område omkring bygningen, mens det omfattende slukningsarbejde var i gang.

Det lykkedes at redde en del af bygningen, hvor skadedyrsfirmaet Anticimex og plastfirmaet Preiteck holder til:

- Vi fik reddet en del af bygningen, så det er supergodt brandmandskab. Der er rigtig meget energi i bygningen, og det fik vi taget ud. Det er en metalbygning, og det gør det besværligt at slukke den. Når metal bliver varmet op til 700 grader, bliver det nemlig blødt som smør og falder sammen. En træbygning mister sin styrke meget langsommere, siger Jesper Ingeman-Petersen.

Derudover fremhæver han, at ingen kom til skade:

- Det var dejligt, at der ikke var nogen, der kom til skade - hverken medarbejdere eller brandfolk. Men jeg vil godt gentage, at man bør gå indenfor, lukke vinduer og døre og slukke for ventilationsanlæg, når det brænder. Alt brandrøg er nemlig giftigt, siger beredskabschefen.

Nu skal brandfolkene evaluere indsatsen:

- Som ved alle andre brande er der nogle læringspunkter, hvor vi evaluerer brandindsatsen. Det er meget vigtigt, at vi gør det for at blive bedre, siger Jesper Ingeman-Petersen.

Holder øje med ild
Branden er nu slukket, men Gribskov Beredskab holder stadig øje med, at ilden ikke blusser op igen, så der kører jævnligt en brandbil forbi på stedet, oplyser beredskabschefen.

Nordsjællands Politi kan endnu ikke oplyse noget om årsagen til branden.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra firmaet Anticimex om, hvad branden betyder for produktionen.

Branden havde konsekvenser i det meste af Nordsjælland.

Beredskab Øst sendte således en specialsprøjte og brandslukningscontainer fra brandstationen i Gentofte, en slangetender med A-slanger samt logistikkøretøj med skumkoncept fra Lyngby samt ledelsesstøttekøretøj fra Gladsaxe.

Derudover blev der tilkaldt assistance fra brandstationerne i Frederiksværk, Jyllinge, Roskilde, Tåstrup, Lyngby, Birkerød og Fredensborg, mens Indre Ring (Hillerød, Hornbæk, Tikøb, Frederiksværk og Fredensborg) blev holdt klar til at dække et større område.

Desuden blev der sendt en sprøjte fra Hillerød og en tankvogn fra Ballerup til brandstationen i Helsinge for stationsberedskab.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?