25. oktober 2021
Havregården Kostskole lukker - nu begynder arbejdet med at finde nye anbringelsessteder til de elever, der stadig går på skolen, fortæller bestyrelsesformand Jonas Fedder Witt. Foto: Allan Nørregaard
Havregården Kostskole lukker - nu begynder arbejdet med at finde nye anbringelsessteder til de elever, der stadig går på skolen, fortæller bestyrelsesformand Jonas Fedder Witt. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skandaleramt kostskole: "Har gjort en forskel for mange elever"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Skandaleramt kostskole: "Har gjort en forskel for mange elever"
Gribskov - 27. oktober 2020 kl. 08:09
Af Camilla Nissen

Mange er kede af, at Havregården Kostskole nu må lukke som følge af flere kritisable forhold.

Det fortæller bestyrelsesformand for skolen, Jonas Fedder Witt, efter han i weekenden kunne fortælle til DR, at bestyrelsen ikke er i stand til at komme med en redningsplan for skolen, som Socialtilsynet havde efterspurgt.

Til gengæld afleverede bestyrelsen en redegørelse og en plan for en rolig nedlukning af skolen - og Socialtilsynet har ladet skolen køre videre frem til jul.

arrow Læs også: Lukkede efter skandale: Nu får kostskole nyt liv

- Jeg har fået rigtig mange reaktioner. Både fra folk, jeg kender og folk, jeg ikke kender, og fra både nuværende og tidligere elever og personale. Så selvom intentionen var, at jeg ikke skulle bruge så meget tid på det i weekenden, er det blevet til rigtig mange samtaler. Og billedet er, at folk er kede af det, fordi skolen gjorde en forskel for dem. Der findes mange mennesker, som skolen har gjort en forskel for. Der er blevet gjort meget godt pædagogisk arbejde på skolen gennem tiden. Jeg skal ikke undskylde for de ting, der ikke har fungeret, men det er værd at huske på, at selvom det sker skidt ud, er der sket meget godt på Havregården gennem tiden, siger Jonas Fedder Witt.

Torsdag afslørede DR og Ekstrabladet, at der på skolen har været flere stærkt kritisable forhold, såsom overgreb blandt børn, selvmordsforsøg, stofmisbrug og vold.

Ledelsen på skolen blev desuden beskyldt for at have forsøgt at dække over seksuelle krænkelser.

Disse forhold betød, at Socialtilsynet havde givet skolens bestyrelse 14 dage til at komme med en redningsplan, men Socialtilsyn Hovedstadens leder Mie Andresen havde på forhånd varslet, at der skulle mirakler til, hvis skolen skulle fortsætte som anbringelsessted, set i lyset af den lave kvalitet på stedet, som hun udtrykte det til Frederiksborg Amts Avis.

Og det fik altså bestyrelsen til at aflevere en redegørelse med en anbefaling om en rolig nedlukning, hvilket tilsynet har accepteret, fortæller Jonas Fedder Witt, der også selv er tidligere elev på skolen.

- Det var bestemt ikke med henblik på at lukke skolen, at jeg gik ind i bestyrelsesarbejdet. Det er hårdt og gør ondt inden i. Men jeg synes, vi har truffet den mest ansvarlige beslutning, og tilsynet synes, det er forsvarligt, at vi kører videre til jul på baggrund af de ting, vi har gjort i sagen, siger Jonas Fedder Witt.

Dialog med kommuner

Konkret betyder den rolige nedlukning, at der nu skal etableres en dialog mellem skolen og de kommuner, som børnene kommer fra, for at finde ud af, præcist hvad der skal ske med hvert enkelt barn.

- Der skal findes en anden skole til dem og sagsbehandlerne i kommunerne skal på banen. Vi stiller os til rådighed for, at papirerne er skrevet, så de kender børnenes situation.

- Håbet er, at vi stille og roligt kan finde den rigtige løsning, så vi ikke hovedkulds kaster børnene ud i noget midlertidigt, men sørger for, at de får en god afslutning. Mange af dem har haft gode forløb på skolen og er kede af, at de skal noget andet. Så det er vigtigt, at der bliver mulighed for, at det sker på den bedst mulige måde.

Selvom personalet nu også står i en usikker situation, oplever Jonas Fedder Witt, at de er indstillet på at hjælpe børnene godt videre.

- Så jeg fornemmer, at selvom personalet har det svært, har de hjertet på rette sted og hjælper med at give børnene en tryg afslutning, siger han.

- I sidste ende er det vores opgave som bestyrelse at sikre en rolig overgang, hvis det kan lade sig gøre. Alle mulige praktiske opgaver skal stadig løses, og det har vi fokus på i vores arbejde, siger han.

Forening vil hjælpe

Nyheden om lukningen har fået foreningen ADHD Gribskov til at melde sig på banen som bisidder ved det kommende skoleskift.

- Den triste nyhed om at Havregården Kostskole skal afvikles berører os dybt, og kan medføre en svær tid for eleverne de næste måneder. ADHD-Gribskov vil derfor tilbyde at hjælpe eleverne fra Gribskov kommune som bisidder ved det kommende skoleskift. Vi er en forening i Gribskov, som blandt andet har til formål at hjælpe sårbare familier, og vi er samtidig en medspiller i Gribskov kommunes frivillig charter, hvor frivillige foreninger og kommune samarbejder med at løse opgaver, når det giver mening. Og her mener vi, det kan give mening at tilbyde vores hjælp. Foreningen har mere end 10 års erfaring med bisidderopgaver. Al henvendelse bliver behandlet i fuld fortrolighed og er gratis, lyder det fra foreningens formand Ole Thomsen, som oplyser, at man kan henvende sig til mailadressen adhdgribskov@hotmail.dk for at høre mere.

Skolen har en socialrådgiver og en pædagog tilknyttet, ligesom hver enkelt barn har en kontaktlærer, som kan give en beskrivelse af barnet, oplyser Jonas Fedder Witt, der dog gerne hører fra alle, der mener, de har noget at byde ind med.

Det er børnene, det handler om - så hellere ringe end at lade være, siger Jonas Fedder Witt.

arrow 18 tidligere Havregårds- elever kræver erstatning
24. september 2021 kl. 22:11 Opdateret: kl. 22:11
arrow Havregården får nyt liv: Det skal der være nu
16. september 2021 kl. 20:50 Opdateret: kl. 15:39
arrow Efter skandalen på Havregården: Nu vil han lave sin egen lokalliste
10. september 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:34
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?