24. september 2021
Auktionsmester Lasse Nordahl med dagens fangst af jomfruhummere, som i dag udgør en betydelig del af indtægten. Foto: Allan Nørregaard
Auktionsmester Lasse Nordahl med dagens fangst af jomfruhummere, som i dag udgør en betydelig del af indtægten. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sildefabrikken er solgt: Kan blive til auktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sildefabrikken er solgt: Kan blive til auktion
Gribskov - 06. maj 2021 kl. 04:01
Af Anna Hjortsø

På sigt er det planen, at fiskeauktionen på Gilleleje skal flytte fra de nuværende lokaler til de nu tidligere fabriksbygninger på havnen.

arrow Læs også: Bennys livsværk er lukket: - Jeg har aldrig kapituleret

Det fortæller Per Klug, formand for Gilleleje Havnelaug, der har købt bygningerne, som i mange år husede sildefabrikken.

- Der er mere plads og et større kølerum. Fiskeriet er vokset de senere år. Vi har både fra hele Østersøen og bæltet, som kommer og fanger jomfruhummere her. Det er derfor blevet noget mere pladskrævende.

Og så har lauget i forvejen deres isværk midt inde i bygningen, fortæller formanden for foreningen, der ejer størstedelen af havnen i Gilleleje, og som har til formål at drive og vedligeholde den.

- Så kan vi samle det hele ét sted.

Men det er ikke sikkert, at fiskeauktionen bliver flyttet.

- Vi er lidt tilbageholdende med, hvad vi vil gøre med bygningen på grund af vindmølleparken. Det spænder jo ben for planen, da den nærmest vil lukke fiskeriet i Gilleleje.

En anden placering

Ifølge fiskerne vil en kommende havvindmøllepark, der skal ligge ved Hesselø i det sydlige Kattegat medføre et betydeligt indtægtstab. Fiskerne vil nemlig som udgangspunkt ikke kunne trawle jomfruhummer i området - der er en af de bedste fiskepladser ifølge dem.

- Vi tror og håber på, at man vil placere havvindmølleparken et andet sted. Ellers skal vi spekulere i at placere nogle helt andre ting i de bygninger, siger Per Klug.

Havnelauget har desuden besluttet ikke at leje ud til foreningen Kunst i fileten, der ellers hver sommer udstiller kunst i fabrikken.

- Vi lejer ud til nogle andre i år. For vi skal se på økonomien, og det har ikke givet de store lejeindtægter at leje til Kunst i Fileten, siger han.

- Da det var sildefiletfabrik stod bygningen alligevel tom, og fabrikken har ikke været lige så afhængige af lejeindtægten, som havnen er nu.

Fiskernes Filetfabrik har kæmpet for at overleve det seneste års tid, efter sildekvoten blev reduceret i Østersøen. Derfor var der ikke nok fisk til fabrikken, som primært bearbejdede sild fra små, lokale fiskere.

arrow Efter 31 år: Ingen Kunst i Fileten i år
02. juli 2021 kl. 10:12 Opdateret: kl. 15:45
arrow Filetfabrik har kastet håndklædet i ringen
05. maj 2021 kl. 20:48 Opdateret: kl. 16:50
arrow Filetfabrik håber på at komme i gang igen
10. december 2020 kl. 04:02 Opdateret: kl. 14:50
Stemmer du til kommunalvalget i år?