12. december 2017
Malerierne hænger fra gulv til loft i museets sideskib. Fotos: Karl Erik Frederiksen
gallery icon

Se billedserie

Malerierne hænger fra gulv til loft i museets sideskib. Fotos: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se Rudolph Tegner fra gulv til loft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se Rudolph Tegner fra gulv til loft
Gribskov - 20. april 2017 kl. 09:19
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Næsten hele Rudolph Tegners Museums magasin er blevet tømt for malerier. Derfor indledes sæsonen med en særudstilling om Rudolph Tegners alsidighed som maler. I alt 170 malerier fylder nu hele museumsbygningens sideskib fra gulv til loft. Udstillingen hedder derfor også Fra Gulv Til Loft.

- Normalt er det som billedhugger, at Rudolph Tegner er kendt. Men gennem hele sit liv som kunstner malede han også. Især gjorde han det de sidste 10 år. Sandsynligvis fordi, det var lettere at håndtere lærred og pensel end det værktøj, han skulle bruge for at skabe de store skulpturer, som man normalt forbinder med hans navn, siger museets direktør Luise Gomard til Frederiksborg Amts Avis.

- Hans billeder kan være lige så symbolistiske som hans billedhuggerkunst, og på nogle af hans malerier leger han også med de samme motiver, som indgår i hans skulpturer. Nogle af malerierne kan måske ses som forstudier til skulpturerne, siger Luise Gomard, der har udvalgt billederne fra magasinet,

- Vi har 236 færdiggjorte malerier, som han har lavet. Men mange af dem skal restaureres, inden de kan komme op at hænge. Resten er ikke udvalgt efter noget kunstnerisk eller kronologisk princip, men efter hvordan størrelserne på de enkelte rammer passer ind i hinanden. Det er en salonudstilling i stor skala. Flere af billederne skal efter udstillingen restaureres, så ikke de går tabt, siger Luise Gomard.

Museet har tidligere vist nogle af hans malerier. Det skete sidste gang i 2009, hvor man »kun« viste 136 malerier. Der har også været en udstilling, hvor man har set hustruen Elna Tegners billeder.

Portrætmaler
- Rudoph Tegner brugte maleriet til at skildre hans og Elnas rejseoplevelser, og han var også en god portrætmaler. Desværre har vi på museet kun få af hans portrætter. Det skyldes nok, at de personer, som han portrætterede, selv eller deres familier har fået billederne. Heldigvis har vi nogle af de malerier, som kan være forstudier til hans skulpturer, eller som viser hans interesse for mytologi, siger Luise Gomard.

Blandt de motiver, som man på museet kan se både som malerier og som skulpturer, er Kong Ødipus og Antigone samt Afskeden.

Særudstillingen kan ses i sideskibet frem til sæson- afslutningen 22. oktober. Fra 1. juni kommer der en ekstra udstilling i udstillingen, fordi billedhuggeren Pondus Kjerrman placerer en række af sine meget karakteristiske figurer med dyreansigter blandt Tegners værker. Han har blandt andet modelleret nogle figurer, som han mener, der mangler på Tegners hovedværk Livets Port.

Museet har åbent alle dage undtagen mandag 12:00-17:00. I perioden juni, juli og august holdes åbent 11:00-18:00.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk