15. juni 2021
Man behøver ikke at tale hele tiden. Det er sundt at nyde stilheden, mener Karoline Munksnæs.
gallery icon

Se billedserie

Man behøver ikke at tale hele tiden. Det er sundt at nyde stilheden, mener Karoline Munksnæs.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sangerinde sætter pris på stilhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sangerinde sætter pris på stilhed
Gribskov - 24. august 2016 kl. 09:34
Af Camilla Nissen

Man skal gøre de ting, der føles godt for én selv, i stedet for at tænke alt for meget over, hvad andre mener om det, man laver. Den erkendelse er den 37-årige skuespilleruddannede Karoline Munksnæs, der voksede op i Tisvildeleje, nået frem til, efter hun har skruet ned for arbejdspresset og op for det, hun helst vil bruge sin tid på.

Hun kom ind på skuespillerskolen i Århus i første hug som 20-årig og kom hurtigt i gang med en karriere, der bød på den ene store hovedrolle efter den anden, blandt andet på Det Kongelige Teater. Nu har hun droslet voldsomt ned og har skiftet de store scener ud med blandt andet nissekoncerter og shows for børn, ligesom hun i ti år har brugt sin stemme til dubbingarbejde på tegnefilm samt på musik, som hun selv har skrevet. Og det har hun det rigtig godt med, fortæller hun, da vi møder hende, afslappet og højgravid med sit andet barn, på en café i Helsinge i anledning af, at hun nu er klar med sin tredje udgivelse, EP'en »Lyt til alle pauserne,« med syv eftertænksomme sange, der udkommer digitalt 26. august.

- En gang i mellem spiller jeg også teater. Men jeg har skruet meget ned for det. Dels har jeg fået et barn, og så har jeg ikke lyst til at være væk om aftenen. Og så fik jeg også nok af det. Jeg havde fuld fart på, da jeg blev færdig på skuespillerskolen som 24-årig. De første fem år tonsede jeg af sted og spillede bærende roller på de store teatre flere gange om året. Men det blev lidt for hårdt for mig i længden. Det dér med en gøglerbaby på armen ude i kulissen har jeg ikke rigtig kunnet få til at fungere. I dag har jeg fundet en bedre balance og iværksætter også mange flere ting selv. Vi spillede for eksempel vores egen børneforestilling i Kulturtoget på Tisvildeleje Station for nogle år siden, jeg spiller nissekoncerter for børn og har også gennem flere år danset rundt som heks i Tivoli. Til næste år starter jeg som hospitalsklovn. Det glæder jeg mig virkelig til - at få brugt mit fag på en helt ny måde. Så jeg er stadig i gang, men bare i et helt andet gear, fortæller Karoline Munksnæs.

Stemningen på den nye EP passer godt til det liv, hun lever i dag, efter hun for tre år siden flyttede til Ørby og skiftede storbylivet i København ud med hus og have med plads til en familie på tre - snart fire - og en hund.

- Jeg har prøvet at finde ud af, hvad jeg i virkeligheden gerne vil, i stedet for hvad jeg bør, eller hvad andre mener jeg skal. Det handler om at turde gøre det, man har det godt med. For eksempel at flytte til Ørby og gå hundeture i gummistøvler og grimt nattøj eller at spille nissekoncerter før børn. Det ser måske ikke helt så fancy ud udefra, men det er jo virkelig sjovt. At turde gøre det, som virkelig bare er rart og godt for én siger hun.

Så mens hendes to tidligere albums har handlet meget om kærlighed, også af den ulykkelige slags, kommer sangene i dag et andet sted fra.

- Sangene kommer jo på en måde fra det sted, hvor man er i øjeblikket. Så hvor mine gamle sange handlede meget mere om rastløs søgen, kærlighed og hjertesmerte, er der i dag meget mere, der er faldet på plads i mit privatliv. Jeg bruger også naturen meget nu og går lange ture med hunden, og der kommer ofte ord og vers frem. Mange underlige linjer dukker op i mit hoved, mens jeg går, siger Karoline Munksnæs.

Karoline Munksnæs mener også det med pauserne bogstaveligt.

- Titelsangen skrev jeg efter en hundetur, hvor der var utroligt smukt. Mosekonen bryggede, der lå en blød dyne henover markerne, der gik heste i morgengryet og ja.. Man kan godt bare være stille og nyde roen sommetider i stedet for at ævle hele tiden, som jeg også selv ofte gør. At give sig tid og nyde, hvor man er, siger hun.

EP'en kan findes digitalt på iTunes og tjenester som Spotify fra 26. august. Første single »Hvor hjertet er« er allerede i rotation på DR's radiokanal P4.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?