2. august 2021
I flere måneder har lastbiler kørt jord fra det kommende supersygehus i Hillerød til Kagerup. Foto: Claus Johansen
gallery icon

Se billedserie

I flere måneder har lastbiler kørt jord fra det kommende supersygehus i Hillerød til Kagerup. Foto: Claus Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regionen vil stoppe jordprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Regionen vil stoppe jordprojekt
Opdateret 30. juni 2020 kl. 10:47
Gribskov - 30. juni 2020 kl. 09:58
Af Claus Johansen

I månedsvis har lastbiler kørt med jord fra Hillerød til Kagerup. Men nu har regionen bremset trafikken og varslet, at projektet skal undersøges

Region Hovedstaden har nu forsøgt at sætte en kæp i hjulet på den karavane af grønne SCT-lastbiler, der i flere måneder har kørt med tonsvis og atter tonsvis af jord til et område i Kagerup.

Der er tale om store mængder overskudsjord fra det kommende supersygehus i Hillerød. I stedet for at transportere jorden 60-70 km væk har SCT og landmand Jørn Føns aftalt, at jorden kan bruges til jordforbedring på gården Falkendal i Kagerup uden for Helsinge.

Projektet går ud på at lægge mellem én og to meter jord på det 20 hektar store område. Jorden er det, man kalder klasse 1-jord, altså helt ren jord.

Godkendt af kommunen

Jordforbedringen er godkendt af Gribskov Kommune, der har givet en såkaldt 'anerkendelse' af, at arbejdet foregår.

Men den 9. juni dukkede Region Hovedstaden op på et kontrolbesøg, og en uge senere fik Anny og Jørn Føns en besked fra regionen om, at tilførslen af jord var ulovlig og straks skulle standses.

Regionen henviste til jordforureningsloven, hvorefter tilførsel af jord til grusgrave er forbudt i grusgrave, hvor der er udvundet råstoffer efter oktober 1972. Regionen bebudede desuden, at sagen skal belyses yderligere. Blandt andet skal der med en drone laves opmåling af den tilførte jord.

Regionen vurderer, at der kan være tale om en lovovertrædelse, der kan medføre straf.

Glæde i naturforening

Afgørelsen vækker glæde i Danmarks Naturfredningsforening. Her er man både kritisk over for projektet og over for Gribskov Kommunes behandling af sagen, forklarer den lokale formand, Linda Bruhn Jørgensen. Det har ikke været muligt at interviewe formanden, men hun svarer pr. sms:

"Det er et problem, at Gribskov Kommune i stort omfang tillader jordpåfyld på landbrugsjorde uden at vurdere nødvendigheden af jordpåfyld. Kommunen bør i hver ansøgning udarbejde en vurdering af, om det ansøgte giver en landbrugsmæssig effekt, og om de ansøgte mængder er rimelige. I Kagerup er der tale om meget store jordmængder og om jordpåfyld i mange år."

DN-formanden antyder, at jorden muligvis ikke er ren:

"Man udlægger såkaldt ren jord, men der er en forureningsrisiko for grund og dermed drikkevand. Landbrugsjorden ligger omgivet af Natura 2000 omåder med særlige naturværdier som Solbjerg Engsø med omgivende lavtliggende områder."

Naturfredningsforeningen har ikke ønsket at svare på, hvad den mener med "såkaldt ren jord", men henviser blot til en klage til Planankenævnet. Her skriver foreningen uden dokumentation, at den"må konstatere, at Gribskov Kommune ikke forholder sig til de åbenlyse problemer, der konkret (baseret på erfaringer) er med at sikre, at den tilkørte jord er ren, og at der ikke deponeres andre materialer end jord."

Undren på Falkendal

På Falkendal sidder Anny og Jørn Føns og undrer sig over regionens afgørelse:

"Det er betænkeligt, at regionen stopper et godkendt jordforbedringsprojekt på et uoplyst grundlag. Hvem og hvad har initieret regionen? På det areal, hvor Gribskov Kommune har givet tilladelse til jordforbedring, er der ikke udvundet råstoffer efter 1972. Og jeg må sige, at jeg er forundret over, at regionen kommer tilsyneladende helt uforberedt," siger Jørn Føns.

Han henviser til, at regionen under tilsynet ikke var klar over, at Gribskov Kommune havde givet landmanden tilladelse til projektet.

Jørn Føns påpeger desuden, at arealet er med i det tidligere Frederiksborg Amts strategi for placering af ren jord, og at amtet har udpeget arealet som lokalitet for placering af ren jord.

Både han og SCT afviser, at der er tale om forurenet jord:

"Det er klasse 1-jord - altså helt ren jord - og der er taget prøver i henhold til reglerne. Dertil kommer, at en geologisk GEUS-rapport fra 2002, hvor der bliver sagt god for et jorddeponi på området, anfører, at forurening af grundvandet i øvrigt er usandsynligt på grund af et højt vandtryk i undergrunden," siger Jørn Føns.

Han har i det hele taget svært ved at se problemet med det store jordprojekt:

"Hvad er problemet? Jorden skal jo væk fra sygehuset. Er det bedre at køre jorden meget længere væk? Er det ikke en god idé at bruge den gode muld fra de tidligere statslige forsøgsgårde til at forbedre en sammenskubbet grusgrav her i Kagerup? Rent CO2-mæssigt må det jo også være en fordel kun at skulle transportere jorden 12 kilometer væk fra sygehuset," siger Jørn Føns.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?