2. december 2020
Mette Svarrer vil nu være privatsygeplejerske for borgere, der ønsker at betale af egen lomme. Foto: Kim Rasmussen.
Mette Svarrer vil nu være privatsygeplejerske for borgere, der ønsker at betale af egen lomme. Foto: Kim Rasmussen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Privat sygepleje er i vækst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Privat sygepleje er i vækst
Gribskov - 09. september 2019 kl. 04:00
Af Camilla Nissen

Et ønske om mere tid. Tid til at drikke en kop kaffe, tage med til lægen - og i det hele taget løse de opgaver, som borgerne ønsker. Det er drivkraften bag sygeplejerske Mette Svarrers beslutning om at forlade det offentlige sundhedsvæsen, hvor hun gennem årene har oplevet et voksende arbejdspres, og i stedet blive privat hjemmesygeplejerske.

arrow Læs også: Mette ønsker mere tid til pleje

- Hjemmeplejen er ellers i meget faste rammer, hvor man ikke må hjælpe borgeren med noget, de ikke er visiteret til. Men jeg vil også gerne tilbyde at stå for mad og hjælpe dem i bad osv. Jeg kan også gå til læge med dem og følge dem til hospitalsaftaler, siger Mette Svarrer, der bor i Græsted, men vil tage i mod patienter i hele Nordsjælland.

Og Mette Svarrer er ikke den eneste sygeplejerske, der vælger at slå sig ned privat, hvor det udelukkende er borgerne selv, der betaler for ydelserne. Ifølge tal fra Dansk Sygeplejeråd er antallet af sygeplejersker beskæftiget som private i sundhedspleje, hjemmesygepleje eller som jordemødre mere end fordoblet de seneste ti år. I 2009 var 44 sygeplejersker ansat i den private sektor, mens tallet i 2018 var steget til 91. Og alene fra 2016 til 2018 steg antallet med 11. I virkeligheden er der formentlig endnu flere sygeplejersker i den private sektor, da man ikke har det fulde overblik på området, lyder det fra formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

- Jo mere presset et offentligt sundhedsvæsen bliver, jo mere åbnes der for, at der skabes ulighed i samfundet, så dem, der har råd til det, er villige til at betale for supplerende ydelser. Det er ikke anderledes i vores faggruppe end i andre faggrupper, at nogen så er villige til at slå sig ned og etablere sig med egen virksomhed. Det kan vi se, at flere sygeplejersker gør. Nogen etablerer firmaer og andre er selvstændige. Min fornemmelse er, at det udvikler sig i de her år, siger hun.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?