16. oktober 2019
Sommerhuset Kignæs, som parret Iben Hueg og Hans Henrik Hauberg købte i 2002. Siden er det blevet renoveret i tråd med det oprindelige udseende, og det belønnes nu af museumsforeningen. Foto: Lars Thomsen.
gallery icon

Se billedserie

Sommerhuset Kignæs, som parret Iben Hueg og Hans Henrik Hauberg købte i 2002. Siden er det blevet renoveret i tråd med det oprindelige udseende, og det belønnes nu af museumsforeningen. Foto: Lars Thomsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pris til forskønnet sommerhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pris til forskønnet sommerhus
Gribskov - 14. november 2018 kl. 04:10
Af Camilla Nissen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ejerne af sommerhuset Kignæs i Strandbakkerne, Iben Hueg og Hans Henrik Hauberg, kan nu sætte et skilt på deres hus med titlen »Forskønnelsesprisen 2018.« Mandag aften blev prisen uddelt af Gilleleje og Omegns Museumsforening for sjette gang og denne gang var det altså et af de ældste bevarede sommerhuse i Gilleleje, der blev tilgodeset. Ifølge begrundelsen fra museumsforeningen repræsenterer huset den udvikling af byen, der startede i slutningen af det 19. århundrede og er dermed en væsentlig del af byens historie.

- Kignæs har siden jeres overtagelse af huset gennemgået en renovering, som er sket med respekt for husets oprindelige udseende i balance med de krav og behov, der er i dag. Kignæs, som det ser ud i dag, er det med til at fortælle om udviklingen af Gilleleje på en meget smuk måde, lyder det i begrundelsen.

Og det er en meget glad Iben Hueg, som Frederiksborg Amts Avis fanger på telefonen mandag.

- Vi er meget positivt overraskede og glade, fordi vi holder så meget af stedet, siger Iben Hueg, der sammen med sin mand har haft huset i 16 år. Og huset er altså gennemrenoveret med respekt for det oprindelige udseende.

- Vi har revet det ned indvendigt, så kun ydermurene stod der. Tømreren tog sågar de gamle udskæringer med hjem og lavede nogle nye magen til. Så det er meget autentisk, siger Iben Hueg.

- Vi bor der fem måneder om året, og der går ikke én dag, hvor vi ikke går ind og siger, hold nu op! Den udsigt vi har og den beliggenhed, siger hun.

Fra fiskerby til turistby
I en tale i forbindelse med overrækkelsen fortalte formand for museumsforeningen, Birgit Sørensen, om husets historie. Det er tegnet af Carl Lendorf omkring år 1890 og opført til en enkefru Kvist.

- Historien om Strandbakkeselskabet har vi kunnet høre og læse meget om i år, hvor det har fejret 100 års jubilæum og selvom arkitekt Carl Lendorf, som har tegnet Kignæs, netop ikke var en del af det, tværtimod, så var han dog med til at sætte gang i de initiativer, som startede Bakkeselskabet, på grund af hans køb af Strandbakkerne og ønske om at udstykke dem til sommerhuse, lød det i talen.

- Gillelejes historie fra slutningen af 18-tallet er i høj grad historien om hvordan byen ændrede sig fra at være en fiskerby til også at være en sommerhus- og turistby, og minderne fra starten af denne udvikling er vigtige at bevare, sagde Birgit Sørensen som håber, at opmærksomheden omkring arbejdet for at genskabe Kignæs kan motivere andre til at gøre det samme.

- Vi gerne vise påskønnelsen af at I, Iben Hueg og Hans Henrik Hauberg, har istandsat Kignæs så man selv på et postkort fra først i 1900-tallet, hvor huset er med, kan genkende det fine hus.

Prisen har som formål at vise påskønnelse af initiativer, som er med til at fastholde kvaliteten af Gilleleje og omegn. Det kan ifølge vedtægterne være en bygning, et anlæg, en vej eller et byrum, som er opført eller renoveret med omtanke.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede