2. august 2021
At kommunen skal være røgfri betyder, at kommunens matrikler og udemiljøer skal være røgfri. Det kan for eksempel være på kommunale legepladser, i parker, ved busstoppesteder eller på udendørs træningsfaciliteter, men det er endnu ikke besluttet. Modelfoto: Colourbox
At kommunen skal være røgfri betyder, at kommunens matrikler og udemiljøer skal være røgfri. Det kan for eksempel være på kommunale legepladser, i parker, ved busstoppesteder eller på udendørs træningsfaciliteter, men det er endnu ikke besluttet. Modelfoto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politisk flertal: Nu skal smøgerne kvittes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Politisk flertal: Nu skal smøgerne kvittes
Gribskov - 29. april 2021 kl. 04:01
Af Anna Hjortsø og Jeppe Helkov

I efteråret var der politisk flertal for, at indføre røgfri arbejdstid for kommunens ansatte. Men byrødderne er nu endt med at gå skridtet videre. I hvert fald har et flertal i både sundhedsudvalget og økonomiudvalget besluttet, at smøgerne skal kvittes på kommunens matrikler.

arrow Læs også: Debat: Rygerne er nu andenrangsborgere

- Kommunens medarbejderstab udgør så mange mennesker. Derfor er det her et vigtigt signal, der forhåbentlig også kan smitte af på andre i kommunen. Forhåbentlig er det her bare et skridt på vejen, så rygning ikke bliver så udbredt i fremtiden, lyder det fra Socialdemokratiets gruppeformand Pia Foght, der er glad for, at man er gået skridtet videre end røgfri arbejdstid.

- Det gør mig ekstra glad, at medarbejderudvalget er gået forrest i det her. Det sender et stærkt signal, at medarbejderne også selv synes, det her er en god idé. Det handler også om at sende et signal til vores børn og unge. Man ved, at rygning - også passiv rygning - er noget af det allermest skadelige. Så hvis vi kan sørge for, at de ikke bliver eksponeret for røg allerede i en tidlig alder, er det et skridt i den rigtige retning. Der tror jeg også, det vil gøre en forskel, hvis de unge fremover ikke ser folk ryge på hvert et gadehjørne. Så de ikke ser op til nogen, der ryger.

Røgfri matrikler

At kommunen skal være røgfri betyder, at kommunens matrikler og udemiljøer skal være røgfri. Det kan for eksempel være på kommunale legepladser, i parker, ved busstoppesteder eller på udendørs træningsfaciliteter, men det er endnu ikke besluttet, hvor det bliver forbudt at ryge fremover i Gribskov.

Og så betyder det, at kommunens medarbejdere ikke må ryge, mens de er på arbejde - heller ikke i arbejdsgiverbetalte pauser eller uden for arbejdspladsens matrikel.

Det er i forvejen ikke tilladt at ryge i skoletiden eller indendørs på arbejdspladser, skoler og andre institutioner for børn og unge under 18 år.

Men det er ikke alle i byrådet, der bakker op om beslutningen om røgfri kommune. Venstres medlemmer i Økonomiudvalget stemte nemlig imod, herunder Birgit Roswall, som er formand for sundhedsudvalget.

Vil hellere have indsatser

- Vi er imod forbud. Det må være op til folk selv, hvordan de vil leve deres liv. Det skal ikke være op til os som politikere at bestemme. Vi skal selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at de ikke ryger. For eksempel gennem indsatser, der kan sætte fokus på det skadelige i at ryge. Men vi vil ikke bestemme, om folk skal være sunde på den ene eller anden måde, lyder det fra Birgit Roswall.

Ifølge hende hjælper forbud ikke rygere til at stoppe. I stedet handler det om at motivere rygere, og så klar til at hjælpe dem, når de selv ønsker at stoppe:

- Derfor fremsatte vi også et ændringsforslag med fokus på at lave nogle tiltag rundt op. Lave kampagner og påpege, at det er dejligt, og at vi værdsætter, at de ikke ryger på kommunens område. Eller ved at tilbyde rygestopkurser, lige så snart en ryger er motiveret til at stoppe. Men det kunne vi desværre ikke få flertal for.

Hun synes desuden, det er symbolpolitik, når der ikke er sanktioner for de kommunale medarbejdere, der måtte bryde rygeforbuddet.

- Så mister forslaget sin værdi. Der står direkte, at det ikke er fyringsgrund. Gør man det her, skal man også være klar til at skride ind, hvis reglerne bliver brudt. Ellers er det indholdsløst.

Det er nødvendigt

Pia Foght mener modsat, at det er nødvendigt, at politikerne laver nogle retningslinjer, da det er vigtigt for den generelle folkesunhed.

- Ligesom vi gør på miljøområdet, hvor man fra politisk side har lavet en masse tiltag, der gør, at vi passer bedre på jorden. Så kender jeg mange liberale, der siger, at det enkelte individ selv må tage ansvar for sine handlinger. Og det må dem, der er i stand til det også. Men der er også nogen, der er så afhængige, at de har brug for et skub for at kunne stoppe. Dem hjælper vi forhåbentlig her.

Ifølge kommunens administration falder antallet af rygere i Gribskov: I 2010 røg 21 procent af borgerne dagligt, mens det i 2017 var reduceret til 17 procent.

Dog ligger Gribskov over gennemsnittet i Region Hovedstaden.

Udover den nationale målsætning om, at ingen børn og unge ryger, har Gribskov Kommune også som målsætning, at kun 5 procent af de voksne borgere ryger i 2030.

arrow Debat: Tak til medarbejderne - godt gået
15. maj 2021 kl. 10:09 Opdateret: kl. 13:01
arrow Nu ligger det fast: Gribskov skal være røgfri
07. maj 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:31
arrow Flertal for røgfri arbejdstid for kommunens ansatte
28. oktober 2020 kl. 04:00 Opdateret: kl. 16:03
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?