24. september 2021
Havregården orienterede aldrig socialtilsynet om de mange påbud fra Arbejdstilsynet. Men i en ny politisk aftale skærpes ledelsens oplysningspligt. Foto: Allan Nørregaard
Havregården orienterede aldrig socialtilsynet om de mange påbud fra Arbejdstilsynet. Men i en ny politisk aftale skærpes ledelsens oplysningspligt. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politikere efter Havregården: Kostskolers pligt skal skærpes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Politikere efter Havregården: Kostskolers pligt skal skærpes
Gribskov - 18. maj 2021 kl. 04:05
Af Anna Hjortsø

I en ny politisk aftale om styrkelse af socialtilsynet fremgår det, at sociale tilbud - herunder kostskoler - fremover får skærpet oplysningspligten.

arrow Læs også: Havregården får nyt liv: Det skal der være nu

- Ledelsen er forpligtet til at give os oplysninger af væsentlig karakter, men det står ikke beskrevet helt præcist, hvilke typer af oplysninger det er. Oplysningspligten skærpes, og det er vi rigtig tilfredse med, lyder det fra Kristina Vang Jensen, tilsynschef hos Socialtilsyn Hovedstaden.

I den politiske aftale fremgår det, at det sociale tilbud »forpligtes til af egen drift til at orientere socialtilsynet og anbringende kommune om bekymrende forhold i tilbuddet«.

Aftalen, der blev indgået i april, har til hensigt at styrke socialtilsynet bl.a. med baggrund i de massive problemer på den nu lukkede kostskole Havregården i Smidstrup. Her blev socialtilsynet først efter flere år bekendt med seksuelle overgreb, grov mobning, vold, stofmisbrug og selvmordsforsøg blandt eleverne.

Kristina Vang Jensen fortæller, at de i socialtilsynet går ud fra, at de sociale tilbud lever op til til deres oplysningspligt, men:

- Vi må bare konstatere, at det ikke er tilfældet, lyder det fra tilsynschefen efter sagen om Havregården.

Forventede besked

Arbejdstilsynet, der førte tilsyn med arbejdsmiljøet på Havregården, havde i alt givet syv påbud fra 2013 til 2020 - altså også længe før skolen kom under skærpet tilsyn, men hverken Arbejdstilsynet eller skolens ledelse orienterede socialtilsynet.

- Vi har nok i lidt for vid udstrækning forventet, at tilbudslederne fortalte os om alt, der måtte foregå, som kunne være bekymrende. Hvis de havde fået et påbud af Arbejdstilsynet, forventede vi, at de gav os besked. Hvis der var et barn, der havde forsøgt at begå selvmord, forventede vi, at de ville give os besked, siger Kristina Vang Jensen.

I aftalen pålægges myndighederne også at samarbejde og dele oplysninger i højere grad, og det fremgår også, at kostskoler og andre sociale tilbud skal orientere socialtilsynet om »tilsynsmæssige skridt om f.eks. iværksættelse af sanktioner fra andre tilsynsmyndigheder«, hvilket et påbud fra Arbejdstilsynet netop er.

Lovforslag på vej

Den skærpede oplysningspligt skal sikre, at flere oplysninger om bekymrende forhold når frem til socialtilsynet og til kommunerne, så myndighederne kan nå at gribe ind ifølge den politiske aftale.

Ifølge Social- og Ældreministeriet vil den politiske aftale om et styrket socialtilsyn - der er indgået mellem regeringen, V, SF, RV, KF, EL og ALT - bl.a. blive udmøntet i et lovforslag, som forventes fremsat i efteråret 2021.

arrow Efter skandalen på Havregården: Nu vil han lave sin egen lokalliste
10. september 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:34
arrow Jurister skal nu vurdere sag mod eks-forstander
05. juli 2021 kl. 04:10 Opdateret: kl. 18:09
arrow Flere svigtede børn vil søge erstatning
14. juni 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:49
Stemmer du til kommunalvalget i år?