22. oktober 2021
Lene Moesby og Sune Borregaard bor på gården Baunegaard i Høbjerg. De bor allerede tæt på den store grusgrav i Høbjerg, men regionens råstofplan lægger nu op til, at grusgraven bliver endnu større og kommer tættere på parrets bopæl, måske helt ned til 100 meter fra deres hoveddør. Foto: Claus Johansen
gallery icon

Se billedserie

Lene Moesby og Sune Borregaard bor på gården Baunegaard i Høbjerg. De bor allerede tæt på den store grusgrav i Høbjerg, men regionens råstofplan lægger nu op til, at grusgraven bliver endnu større og kommer tættere på parrets bopæl, måske helt ned til 100 meter fra deres hoveddør. Foto: Claus Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiker siger nej tak til grusgrave ved Helsinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Politiker siger nej tak til grusgrave ved Helsinge
Gribskov - 15. oktober 2020 kl. 19:10
Af Claus Johansen

Planerne om grusgrave omkring Helsinge har fået en del beboere på barrikaderne. Nu kommer der også kritik af regionens råstofplan fra politisk side.

arrow Læs også: Debat: Råstofplanen - hvad sker der egentlig med den?

Politikeren Pernille Søndergaard (Nyt Gribskov), som er formand for udvalget udvikling, by og land, kritiserer planen, som vil begrænse mulighederne for byudvikling i Nejlinge og Annisse Nord:

- Alle er klar over, at byggeri kræver råstoffer. Der er dog forskel på at udlægge områder, der ligger uden for byer, og så at udlægge områder, der grænser helt tæt op mod vores byer og lokalsamfund. Der er gener for de omkringliggende beboere, der vil være øget trafik, og det afskærer Gribskov fra at byudvikle på de områder, der udlægges. Og problemet er, at det afskærer mulighederne i 25-30 år, siger Pernille Søndergaard.

Hun håber, at politikerne i regionsrådet vil finde gummistøvlerne frem og tage på besøg i lokalområderne:

- Det bekymrer mig også, at politikerne ikke får kigget på, hvad det her er for nogle områder. Jeg håber, at regionspolitikerne tager støvlerne på, kommer ud til os i den virkelige verden og ser det uhensigtsmæssige i de forslag til råstofområder, der er på bordet. Det er ikke kun Hillerød og København, der ønsker at byudvikle. I Gribskov er vi også godt i gang, og vi kan ikke lade råstofområder være stopklodser for vores udvikling, siger Pernille Søndergaard.

Hun lægger op til, at Gribskov Kommune afgiver et kritisk høringssvar til regionens råstofplan.

Har haft støvler på
Ifølge regionens udkast til "råstofplan 2016/2020" er der blandt andet lagt op til store og nye grusgravs-områder ved Nejlinge og i Annisse Nord. Desuden lægges der op til, at den eksisterende grusgrav i Høbjerg udvides og kommer tættere på bebyggelsen i den lille by.

I Region Hovedstaden kan formanden for miljøudvalget, Kim Rockhill (S), godt forstå modstanden. Han kalder det dog en vanskelig opgave at finde de store mængder sand og grus, som hovedstadsområdet har brug for i de kommende år:

- Nu har jeg faktisk haft gummistøvlerne på og været ude at se rigtig mange steder. Men sagen er jo, at der ikke er mere plads tilbage i Nordsjælland. Det er en kamp om arealerne. Forurenede grunde, naturreservater, vandboringer - der er alle mulige ting, vi skal tage hensyn til, siger Kim Rockhill.

Det er store mængder sand og grus, regionen skal skaffe, siger han:

- Vi er nødt til at lægge en plan, som er dømt til at være upopulær - vi vil alle gerne sammen gerne have, at der bliver bygget i København og alle mulige andre steder, også i Gribskov. Alle har store byggeprojekter - og vi kan ikke gøre det med den ene hånd uden også at skaffe materialerne med den anden hånd. Allerede der er der udfordringer. Jeg skal udlægge, hvad der forventes at blive brugt i hovedstadsområdet i de kommende 12 år, blandt andet også i Gribskov, siger Kim Rockhill.

Han kalder det "selvmodsigende", at lokale politikere gerne vil have byudvikling, men ikke er interesserede i en grusgrav:

-Jeg har ikke hørt en eneste lokalpolitiker komme med forslag til, hvor der skal graves. Det bliver jo selvmodsigende, at man gerne vil have byggeprojekter og byudvikling, men man vil ikke have gravet. Men jeg kender godt dilemmaet mellem borgere på den ene side og byggeplaner på den anden side. Alle siger: Grav et andet sted. Det er ligesom atomkraftværker: Vi vil gerne have dem, de skal bare ligge i den anden ende af landet, siger Kim Rockhill.

arrow Nye naboprotester: Frygter lergrav
13. november 2020 kl. 10:25 Opdateret: kl. 10:14
arrow Helsinge slipper for grusgrave
21. oktober 2020 kl. 04:04 Opdateret: kl. 16:41
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?