16. september 2021
Tre politianmeldelser er indgivet mod politiker og tidligere forstander på den skandaleramte kostskole Havregården,     Morten Ulrik Jørgensen. Efter syv måneders efterforskning er politiet nu snart i mål.
Tre politianmeldelser er indgivet mod politiker og tidligere forstander på den skandaleramte kostskole Havregården, Morten Ulrik Jørgensen. Efter syv måneders efterforskning er politiet nu snart i mål.
Foto: Claus Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiet har efterforsket politiker i syv måneder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Politiet har efterforsket politiker i syv måneder
Gribskov - 18. maj 2021 kl. 21:04
Af Jeppe Helkov

Siden oktober har tidligere forstander på Havregården Kostskole og byrådspolitiker Morten Ulrik Jørgensen haft en række politianmeldelser hængende over hovedet. Han bliver blandt andet efterforsket for at have ydmyget en elev i underbukser. Men efter lang tids ventetid nærmer efterforskningen sig nu sin afslutning. Det oplyser Kasper Guldager, efterforskningsleder ved Nordsjællands Politi.

arrow Læs også: Efter skandalen på Havregården: Nu vil han lave sin egen lokalliste

- Vi er forholdsvis langt. Jeg har en forsigtig forventning om, at efterforskningen er færdig inden for en måned. Så sagen skulle gerne snart være afleveret til anklagemyndigheden, der så skal tage stilling til, om der skal rejses tiltaler, siger han.

Det var bestyrelsen på Havregården, der i første omgang meldte Morten Ulrik Jørgensen til politiet. Det skete, efter flere aktindsigter havde afsløret rystende forhold på kostskolen. Blandt andet var flere elever blevet udsat for vold og seksuelle overgreb af andre elever, mens ledelsen blev beskyldt for at forsøge at dække over det.

Derudover blev Morten Ulrik Jørgensen også beskyldt for at have 'hældt' flere børn ud af sengen. De forhold videregav bestyrelsen til Nordsjællands Politi, ligesom de bad dem se nærmere på en række økonomiske forhold vedrørende Morten Ulrik Jørgensens tid på kostskolen.

I december tog anklagerne mod den tidligere forstander så til. Her blev Morten Ulrik Jørgensen anmeldt for ulovlig indtrængen på kostskolen, efter han var blevet forment adgang til skolen. Alligevel troppede han en dag pludselig op.

En voldsom oplevelse

- Det var en meget voldsom oplevelse for vores elever. De blev kede af det, vrede og rystede, så vi skulle bruge mange ressourcer på at samle eleverne op bagefter. Mange af eleverne ser jo Morten Ulrik Jørgensen som den, der nu er skyld i, at skolen skal lukke, sagde en medarbejder til Ugeposten.

Kort tid efter var det så Socialtilsyn Hovedstaden, der politianmeldte Morten Ulrik Jørgensen. De henviste blandt andet til, at Morten Ulrik Jørgensen havde ført et barn i underbukser op foran de andre elever og ydmyget ham offentligt.

Derudover bad tilsynet også politiet undersøge, om Morten Ulrik Jørgensen har tilsidesat sin skærpede underretningspligt ved ikke at oplyse om overgreb på skolen.

Siden anmeldelsen er det dog ikke meget Socialtilsyn Hovedstaden har hørt fra politiet.

- Jeg er kun blevet ringet op en enkelt gang og har ikke været til nogen formel afhøring. Det er der heller ikke andre herinde fra, der har været. Politiet bad på et tidspunkt om noget materiale, men jeg tror ikke, at de nogensinde vendte tilbage, siger tilsynschef Kristina Vang Jensen.

Efterforskningsleder Kasper Guldager vil ikke gå ind i, hvem der er blevet afhørt, men han fortæller, at deres efterforskning har taget udgangspunkt i de personer, der kan have hørt og set noget.

- Efterforskningen har taget udgangspunkt i de anmeldelser, der er kommet. Og så har vi afhørt personer og vidner i sagen. Det er klart, at hvis nogen har været til stede under episoden, så har vi talt med dem.

Hvorfor har efterforskningen trukket ud?

- Folk har krav på at få afgjort alle deres sager på samme tid. Så vi kan godt starte et sted, men tilgår der flere anmeldelser, skal vi løbende samle op på dem.

Fakta: Forstå sagen
 • I oktober kom det frem, at forstander for Havregården Kostskole, Morten Ulrik Jørgensen, var blevet bortvist
 • Få dage senere blev det afsløret, at der i flere år var flere kritisable forhold på skolen blandt eleverne: seksuelle overgreb, stofmisbrug, vold og selvmordsforsøg
 • Kostskolens bestyrelse meldte dernæst ud, at skolen lukker til nytår
 • Eks-forstanderen blev desuden meldt til politiet af bestyrelsen
 • Morten Ulrik Jørgensen meldte sig få dage senere ud af lokallisten Nyt Gribskov, som han indtil da havde repræsenteret i Gribskov Byråd. Han er fortsat som løsgænger
 • I december kom det frem, at Morten Ulrik Jørgensen var blevet meldt til politiet af Socialtilsyn Hovedstaden for blandt andet ydmygelse af et barn på skolen og forsømmelse af sin skærpede underretningspligt
 • Han er desuden blevet beskyldt for indbrud på Kostskolen, da han mødte op for at hente ting på stedet, selvom han har fået at vide, at han ikke var velkommen
 • I december kom børne-og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd om sagen, hvor hun kaldte det »uacceptabelt«, at der ikke var taget hånd om sagerne på kostskolen
 • Senest har P1 Dokumentar udgivet en podcast, »Kostskolen,« hvor tidligere elever fortæller om deres oplevelser. DR har desuden beskrevet, at seks elever har forsøgt at begå selvmord i løbet af fem år

- I enhver efterforskning lægger man en plan, som man følger, indtil man er nødt til at lave en ny. Ét efterforskningsskridt kan åbne op for ti nye spor, vi er nødt til at gå ned ad. Hvis man afhører et vidne, som fortæller, at fire andre også har set noget, skal vi også afhøre dem. Så der er mange grunde til, hvorfor den her sag har taget den tid, den har, siger Kasper Guldager.

I byrådet i Gribskov har politianmeldelserne af Morten Ulrik Jørgensen skabt debat. Flere politikere har påpeget, at den tidligere Nyt Gribskov-politiker på grund af de verserende sager bør trække sig som formand for udvalg, der afgør, om børn skal tvangsfjernes. Men så længe, der ikke er fældet dom i sagerne mod Morten Ulrik Jørgensen, er det - og det gælder for alle folkevalgte - op til én selv, om man vil fortsætte.

Politiet må vurdere det

Men den slags forhold er ikke noget, der får politiet til at prioritere en efterforskning.

- Vi prioriterer ikke sagen, fordi han er politiker, eller fordi der snart er valg. Vi ved, at det gør, at der kommer pressebevågenhed på, så man skal være opdateret. Men der er ikke noget, der gør, at en person kommer foran i køen. Alle sager, vi arbejder med, er alvorlige forbrydelser, der har indvirkninger på folks liv, siger Kasper Guldager.

I Havregårdens tidligere bestyrelse håber formand Jonas Fedder Witt, at de med afslutningen på efterforskningen kan få nogle af de dokumenter tilbage, som Morten Ulrik Jørgensen tog, da han i begyndelsen af december ifølge bestyrelsen 'brød ind' på kostskolen.

- Der mangler stadig ting fra kontoret. Men jeg er glad for, at politiet arbejder videre med det, så vi kan få de ting, vi stadig mangler, tilbage - og så vi forhåbentlig kan få afsluttet tingene i god ro og orden, siger Jonas Fedder Witt.

Hvordan har det været at gå og vente på, at efterforskningen bliver afsluttet?

- Det tager jeg stille og roligt. Det er helt op til politiet at vurdere, hvordan deres ressourcer skal benyttes. Og hvad der skal til af beviser, før de går videre. Der har jeg fuld tillid til, at de kan vurdere, hvordan det skal foregå, og så må vi andre afvente.

- Vi valgte at melde nogle forhold til politiet, fordi vi ikke selv skal lege politimand. Derfor er jeg glad for, at de får løst tingene, uanset hvilken vej tingene går, siger han.

Men selv om efterforskningen altså nærmer sig sin afslutning, kan sagen stadig godt trække yderligere ud. Hvis anklagemyndigheden vælger at rejse en sag mod Morten Ulrik Jørgensen, skal der først koordineres på en række områder.

- Vi bestræber os på at få rejst sager så hurtigt som muligt. Men hvornår en sag kan berammes, kommer også an på, hvad forsvarer og retten kan finde ud af. I teorien kunne vi være klar til at føre en sag i retten om to uger. Men hvis ikke retten og forsvarer har tid, kan der gå et halvt år, siger Kasper Guldager.

Sn.dk har forsøgt at få en kommentar fra Morten Ulrik Jørgensen. Men han er ikke vendt tilbage.

arrow Jurister skal nu vurdere sag mod eks-forstander
05. juli 2021 kl. 04:10 Opdateret: kl. 18:09
arrow Flere svigtede børn vil søge erstatning
14. juni 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:49
Synes du, at kommunen er der for dig?