18. juli 2019
Kurt Flemming har mange hånddukker, som han fortsat kan optræde med, når han stopper som Pjerroit. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Kurt Flemming har mange hånddukker, som han fortsat kan optræde med, når han stopper som Pjerroit. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pjerrot skal være direktør for nyt teater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pjerrot skal være direktør for nyt teater
Gribskov - 16. marts 2019 kl. 03:16
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bakkens Pjerrot sidder ude på en gård mellem Valby og Blistrup ved Helsinge og forbereder sig til sin sidste sæson, inden han tager hul på endnu et nyt liv med store udfordringer, skriver Frederiksborg Amts Avis lørdag:

Kært barn kan have mange navne, og også føle sig som mere end én person. Sådan er det med en 66-årig mand, som man i øjeblikket kan finde i en moderne lejlighed, der er indrettet i den ene længe til en landejendom for enden af en 500 meter lang grusvej mellem åbne marker og en lille sø mellem Valby og Blistrup i Nordsjælland.

Den ene person kan beskrives som tryllekunstneren, foredragsholderen, fortælleren og frem for alt den gode far og morfar. Kurt Flemming står der på postkassen, og det hedder han, når han optræder i Artes katalog over foredragsholdere.

Når han den 12. april tager sit hvide arbejdstøj på, pudrer ansigtet og maler sine læber blodrøde, er han Bakkens Pjerrot. Det har han været i nu 27 år. Når han indleder sin 28. sæson, er han overbevist om, at det også er hans sidste. At være pjerrot er ikke en rolle, man påtager sig. Det er noget, man er, ind til man vil noget andet, siger han.

- Og nu skal tiden bruges på at være en anden. Det er tre år siden, at jeg første gang meddelte Bakkens direktør, at denne sæson bliver min sidste, men han slog det hen. Du kan jo ikke undvære Bakken, sagde han. Men jeg holder fast. Dette her er min sidste sæson, også selv om direktøren har ret. I den periode, jeg er Pjerrot, kan jeg slet ikke leve uden Bakken, og de mange mennesker, jeg møder - selv om det kan være hårdt. Hver dag har jeg tre ordinære forestillinger. Nogle dage når jeg op på 13 forestillinger plus det løse, hvis jeg bliver bedt om at møde op til en fødselsdagsfest eller et bryllup i en af Bakkens restauranter. I min sidste sæson vil jeg igen give den hele armen. Pjerrot vil vise, at han aldrig har følt sig som Pjerrot mere end nu.

- Sæsonen skal blandt andet bruges til at varme op til en ny verdensrekord. Disciplinen hedder »Fire minutters tryl«, hvor det gælder o at lave flest tryllekunster på fire minutter.

- Rekorden i dag indehaves af svenskeren Topper Martin, som nåede op på 69 trick. Det er jeg overbevist om, at jeg kan slå. Jeg har nemlig udtænkt en hemmelig metode til at undgå pauser mellem hvert nummer.

- I forvejen har jeg Verdensrekorden i trylleri i længst tid. I 24 timer og ét minut stod jeg op og ned på Bakkens scene i mit Pjerrotkostume og tryllede, inden jeg bagefter skulle lave mine tre ordinære Pjerrotforestillinger. Jeg har også Verdensrekorden i »Èn times tryl«, hvor jeg nåede 171 trick på 60 minutter, siger Kurt Flemming.

Trylleri indgår i højeste grad i Pjerrotfigurens numre på scenen. Bakkens Pjerrot tryller for børnene, synger, spiller, spiser brændende blår og spyr ild - og skal hele tiden have en god historie eller replik parat, hvis der kommer et tilråb fra publikum.

Når Pjerrot træder tilbage for kun at blive Kurt Flemming, kan sidstnævnte indskrives i historien, som den, der - formentligt - har været Bakkens Pjerrot i næst-længst tid.

Kun Niels Henrik Volkersen har i følge de sparsomme arkiver været Bakkens Pjerrot i længere tid, 50 år (1843-1893) hvor han samtidig optrådte på Pantomimeteatret i Tivoli. Bakkens første Pjerrot blev ansat i 1800. 23 år efter fik Tivoli også en, mens en asiatisk klovn og møllersvend, der ser ud som den danske Pjerrot, har adskillige hundrede år på bagen. I Europa dukker han op i henholdsvis Italien og Frankrig omkring år 1500.

- I dag er arkiver og protokoller om Bakkens Pjerrot brændt eller forsvundet på anden vis, så man ved forbavsende lidt om, hvem der har været Pjerrot på Bakken og i hvor lang tid, siger Kurt Flemming, som inden han kom til Bakken havde tre år som Pjerrot i det nu lukkede tivoli i Aaborg.

Fristedet i de landlige omgivelser bruges til at lade op til de mange gøremål, som venter.

Den største opgave er at tiltræde som direktør for et nyt teater. Teateret stiftes af foreningen Kulnatur, og det får en scene i Dyrehaven tæt på Spodsborg. Her skal man i sommerhalvåret nå at kunne spille fire forestillinger, første gang i 2020.

I hver forestilling skal der typisk medvirke to eller tre professionelle skuespillere. I nogle forestillinger vil teaterdirektøren selv spille med.

- Når jeg bukker for publikum den sidste gang den 1. september, vil jeg aldrig mere føle mig som Pjerrot. Nu vil jeg være teaterdirektøren, der skal i gang med en ny spændende opgave.

-Jeg har planlagt, hvad der skal ske på scenen den allersidste gang som Pjerrot. Forestillingen skal hedde »I did it my way«, for mine efterfølgere vil udvikle Pjerrot på deres måde.

- Desværre har jeg den skavank, at min hjerne snurrer lidt for hurtigt. Jeg får hele tiden så mange idéer, at jeg inderst inde ved, at jeg aldrig når at realisere dem alle sammen. Derfor vil jeg kun fortælle om de idéer, som jeg ved vil blive til noget. Jeg ved for eksempel, at jeg også vil turnere rundt med nogle forestillinger og shows, som jeg laver sammen med jongløren Erik Jensby. I øjeblikket redigerer jeg nogle af mine gamle shows, hvor jeg optræder som Pjerrot, men nu laver jeg dem om. Jeg skal blandt andet optræde som klovn - og har anskaffet mig de vigtigste ingredienser, et par kæmpestore laksko og et lille hvidt flygel.

- Når jeg skal forberede mig på nye opgaver, går jeg over i mit værksted i gårdens gamle stald. Her tryller jeg, og her øver jeg mig på flyglet, så ingen andre kan høre det, siger han.

På en hylde står også nogle små kufferter. Hver af dem, indeholder noter og rekvisitter til de foredrag, som han rejser rundt med.

Et af dem hedder »En positiv historie om døden.« Det handler om, hvordan han lærte at leve med sorgen, da han mistede sin hustru på grund af cancer.

- Jeg bliver rørt, når jeg kan se, at andre fænges af det positive livssyn, som har båret mig gennem et langt liv med alle dets udfordringer. Jeg er også forberedt på, at der vil komme endnu flere forespørgsler fra menighedsråd, oplysningsforbund og foreninger, der vil have mig ud som foredragsholder, når jeg først stopper som Pjerrot.

Ude på værkstedet finder man også en masse kasser med tryllestave kort, kugler, høje hatte med skjulte rum og andre himstergimster, der kan bruges til trylleri. Det er noget af lageret fra datteren Sine Andersens webshop, som handler med udstyr til tryllekunstnere, og som iøvrigt selv rejser land og rige rundt som bugtaler.

Datteren kan i år fejre 25 års jubilæum som professionel bugtaler. Hendes første optræden havde hun som fire-årig, da hun ville med sin far ind i en Pjerrotforestilling i Aalborg.

Hendes første stemmer som bugtaler lærte hun selv ved at efterligne Bamse og Kylling i tv.

- Hun er aldrig blevet presset eller opfordret til at følge i mine fodspor. Hun ville selv. Mine to børnebørn skal heller ikke presses. Mico, der endnu ikke er ni år, gav jeg et trommesæt, da han fyldte tre år. Han spiller nu sammen med nogle voksne i et lille jazzband i Holbæk. Og da jeg selv skulle ud og købe et lille hvidt flygel til mine egne shows, købte jeg et ekstra, som jeg har givet til August på to år. Ingen skal presse ham til noget, men jeg er spændt på at følge, hvad han finder ud af at bruge flyglet til, siger Kurt Flemming.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede