16. december 2017
Rigmor Westh Baagøe foran Esrum Kloster, der er et punkt på santiagoruten, og hvorfra sommerens vandring udgår.
gallery icon

Se billedserie

Rigmor Westh Baagøe foran Esrum Kloster, der er et punkt på santiagoruten, og hvorfra sommerens vandring udgår.
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pilgrimme skal vandre i fem dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pilgrimme skal vandre i fem dage
Gribskov - 20. april 2017 kl. 15:32
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gribskov: Endnu en gruppe har denne sommer mulighed for at opleve glemte helligkilder, musik, spise gourmetmad og sove i kirker og på hølofter. Årets pilgrimsvandring lægger blandt andet vejen forbi seks forskellige historiske helligkilder - gemte og for de flestes vedkommende glemte i landskabet.

- I middelalderen var der kæmpe valfartende selskaber, der skulle velsignes ved disse kilder. Dronning Margrethe I besøgte dem for at sikre velsignelse, styrke og magt. I dag er der fire af dem, der endnu springer, andre skal blotlægges igen.

Det fortæller Rigmor Westh Baagøe, der som de tidligere år er tovholder på projektet.

- Man kommer til helligkilden ved Garbolund, snokilde, med mad, vin og ost måske, hviler fødderne og kigger på det smukke landskab og vandet, der risler. Man skal kunne mærke historien, når man går.

Vandringsarrangøren er denne dag sat stævne ved Esrum Kloster, som er en del af den berømte Santiago-rute, pilgrimscentrum og det er herfra årets vandring udgår.

30 pilgrimme begiver sig den 7. juli ud i landskabet på en fem dage lang tur - og der er endnu pladser at få til turen.

- En vandring stemmer sindet og kroppen til at integrere oplevelsen på en helt anden måde, siger Rigmor Westh Baagøe. Hun er færdig som læge om et par måneder og skal i turnus på Hillerød hospital. Men samtidig med at hele projektet om udvikling af pilgrimsturisme er bevilliget 224.000 kroner fra Gribskov Kommune har Rigmor Westh Baagøe fået lov at arbejde på nedsat tid, så hun kan passe pilgrimsarbejdet også.

- Vi står lige foran Nationalparkens indførelse - og vi har SÅ meget kultur og natur, der ikke bliver formidlet. Ikke bare helligkilder, men gravhøje og andre gamle kulturhistoriske spor i landskabet - de fleste kommer ikke derud og går måske bare forbi. Det, vi skal med disse kulturruter, som det egentlig er, er at hjælpe borgere, turister og os selv til at forstå, hvad det vi står med af rigdomme. Folk skal vandre og mærke deres land - og møde de lokale mennesker, siger Rigmor Westh.

- Ligesom vi løfter kultursporene ud af det visne blade i skoven - skal også menneskene løftes op til en oplevelse for både turister og herboende. »Jeg anede ikke, jeg boede så dejligt et sted«, har nogen sagt til mig efter vandringerne. Det bliver nærmest en rus af en oplevelse, når vi får tingene fortalt og formidler det.

Turen byder blandt andet på koncerter i kirkerne med lokale musikere, og på det bedste mad, egnen formår. Her nævner Rigmor Westh Baagøe Rabarbergården og Tinggården med Jan Friis Mikkelsen, der tilbereder en tre-retters gourmetmiddag med fortælling om maden.

I dag er der lavet Pilgrimsruten Tisvildeleje, som er inddelt i fire etaper. Arbejdet er så langt, at man kan downloade et kort at vandre efter - og i øvrigt følge ruten på Visitnordsjælland i den bog om vandringen, som Rigmor Westh Baagøe har skrevet og som ligger on-line.

Vandringerne og det fremadrettede projektarbejde sker i samarbejde med Museum Nordsjælland, med skovfogeder, historikere, Gribskov Kommune og Naturstyrelsen - samt et korps af frivillige.

Den ene vandring er nemlig kun grundoplevelsen - meningen er, at pilgrimme selv bevæger sig ud på ruten, som man arbejder på en afmærkning af, - og med hjælp fra arrangørerne kan vandrerne bygge deres egen oplevelse, fordi det hele - med tiden - er på plads: mad, kulturformidling, overnatning og så videre.

Man kan se mere på Visitnordsjælland, Tisvildevejen og på facebook under gruppen Santiagoruten i Nordsjælland - Tisvildevejen

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk