27. juli 2021
Lars Thomsen, der om sommeren er guide på byvandringer i Gilleleje, anbefaler, at man begynder sin tur på egen hånd ved kirken. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Lars Thomsen, der om sommeren er guide på byvandringer i Gilleleje, anbefaler, at man begynder sin tur på egen hånd ved kirken. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Oplev historien midt i Gilleleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Oplev historien midt i Gilleleje
Opdateret 27. marts 2021 kl. 14:04
Gribskov - 27. marts 2021 kl. 04:10
Af Camilla Nissen

Hvis man vil mærke historiens vingesus i Gilleleje, kan man hver sommer komme på byvandring med en guide. Her går turen rundt til bygninger og steder i byen, som hver især fortæller en del af byens historie som fisker- og turistby - og stedet, hvorfra 1300 danskere af jødisk afstamning reddet til Sverige fra Gilleleje-området. Turene arrangeres af Museum Nordsjælland og Gilleleje og Omegns Museumsforening.

arrow Læs også: På opdagelse i Hørsholm: Børnearbejde var normen

Lars Thomsen, tidligere formand for museumsforeningen, er en af guiderne, man kan møde i sommerperioden.

Han har de sidste fem-seks år vist rundt i byen, med start ved ankeret.

- Så længe, der er blevet fisket og sejlet fra Gilleleje, har ankeret været et af de centrale punkter. Hele den gamle by lå langs Østergade og Havnegade, fortæller Lars Thomsen.

Herefter går turen ned til kanalen, rundt om Hotel Gilleleje Strand, ned på havnen og forbi musemsforeningens gamle fiskekutter Vilhelm, ned ad Hovedgaden, Store Strandstræde, hen til kirken - med afslutning ved museet.

- Det er en tur på en lille kilometer og det tager en times tid, fortæller Lars Thomsen.

Undervejs kommer han med historier, der knytter sig til de historiske punkter.

På egen hånd

Men man kan også på egen hånd gå på byvandring og opdagelse i byens historie.

I så fald anbefaler Lars Thomsen, at man starter sin byvandring ved kirken, der blev bygget i 1538, lige efter reformationen. På det tidspunkt er Gilleleje en stor by med 3-500 mennesker - cirka en promille af Danmarks befolkning. Byen hjalp Kong Christian III i borgerkrigen Grevens Fejde, der førte til at Danmark blev protestantisk. Man ved ikke, hvad gillelejerne gjorde, men kongen holdt siden hånden over byen. Kongen accepterede for eksempel at man drev ulovlig handel, byggede en ulovlig kirke og ansatte en præst

- Det er den første protestantiske kirke. Man havde en katolsk præst i Søborg, så søfolkene byggede deres egen kirke, fortæller Lars Thomsen.

Kirken er senere blevet berømt for at danske jøder skjulte sig på loftet natten mellem 3. og 4. oktober 1943

Da Frederik II går i krig i 1563 - den nordiske syvårs krig - er der søfarere fra Gilleleje i flåden. Byens størrelse svinder herefter betragteligt, både på grund af krigen, men også sygdom og sandflugt.

- I 1580 beskrives Gilleleje som en røverrede, hvor man slås, og der bliver begået mord. Så pludselig går byen fra at være stor til at være 16 familier i 1600-tallet, og først nu er byen igen oppe på at bestå af en promille af Danmarks befolkning, siger Lars Thomsen.

Stor udvikling

En anden del af historien om Gilleleje - fortællingen om turismen og udviklingen i byen - symboliseres blandt andet ved hotellet på torvet, der i dag hedder Hotel Gilleleje Strand. Det blev bygget i 1896, hvor der var en stor udvikling i Danmark.

- I 1885 kom den første turist til Gilleleje. Han slog sig ned og byggede hus i skoven ved bakkerne øst for Gilleleje. I 1895 var byen så fuld af det københavnske borgerskab, at byen var ved at sprænges af turister om sommeren. Så kromanden fra kroen, der lå, hvor tredje etape af kulturhavnen nu bygges, han byggede hotellet i 1896, da han fandt ud af, at der måtte være penge i turisterne. Jernbanen blev også forlænget til Gilleleje Havn for at få varer ind og ud af byen, fortæller Lars Thomsen.

En ny bydel vest for kanalen blev bygget op, og indtil 1970 boede der 1600 mennesker i Gilleleje. Nu bor der cirka 7000.

Jødeflugten

I fortællingen om Gilleleje, kommer man ikke uden om jødeflugten. Mindst 1300 jøder blev i oktober 1943 sejlet over til Sverige fra Gilleleje og området omkring. En af de første jøder, man ved, der kom til byen, indlogerede sig på Gilleleje Badehotel. Han opsøgte en af byens matadorer Th. Jacobsen, der drev manufakturforretning, og som var kendt antinazist. Han hjalp to jødiske familier med at komme til Sverige. Han boede i den bygning, der i dag huser genbrugsbutikken LUMI. Her kan man se en bronzeplade i jorden, der markerer, at der skete noget særligt under 2. Verdenskrig.

arrow Der er masser af humor i Joseph Salamons skulpturelle fodspor
27. marts 2021 kl. 05:04 Opdateret: kl. 13:58
arrow Sct. Michael passer på Slagelse
26. marts 2021 kl. 11:22 Opdateret: kl. 09:45
arrow Rudersdal: Besøg afdød partykonges festgrotte
22. marts 2021 kl. 05:57 Opdateret: kl. 23:29
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?