21. oktober 2021
- Omfanget her er så voldsomt, og det er vi meget overraskede over. Det ene er omfanget, og det andet er måden, det er blevet håndteret på, lyder det fra tidligere elev og bestyrelsesformand for det nu lukkede Havregården efter DR-podcasten "Kostkolen". Foto: Allan Nørregaard
- Omfanget her er så voldsomt, og det er vi meget overraskede over. Det ene er omfanget, og det andet er måden, det er blevet håndteret på, lyder det fra tidligere elev og bestyrelsesformand for det nu lukkede Havregården efter DR-podcasten "Kostkolen". Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye afsløringer om Havregården: - Børnenes historier er meget voldsomme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nye afsløringer om Havregården: - Børnenes historier er meget voldsomme
Gribskov - 30. april 2021 kl. 11:08
Af Anna Hjortsø

I DR's nye podcastserie "Kostskolen" kan man høre tidligere elever på den nu lukkede, skandaleramte kostskole fortælle om, hvordan grov mobning, stofmisbrug, selvmordsforsøg og seksuelle overgreb blandt børnene var en del af deres hverdag.

arrow Læs også: Lukkede efter skandale: Nu får kostskole nyt liv

- Børnenes historier er meget voldsomme og langt de fleste af historierne er også nye for mig og den frivillige bestyrelse, lyder det fra Jonas Fedder Witt, der var bestyrelsesformand for Havregården fra 2014 og indtil kostskolen lukkede ved årsskiftet på baggrund af afsløringerne.

Allerede i efteråret sidste år kom det frem, der i flere år havde været alvorlige problemer på kostskolen.

Det er nu kommet frem, at der ifølge DR fandt seks selvmordsforsøg sted over fem år.

De tal møder kritik fra flere. Blandt andre fra Eva Naur Jensen, lektor i socialret ved Aarhus Universitet, der har sagt til DR, at det er "meget bekymrende", da det er et stort antal på kort tid på en kostskole.

- Jeg kan godt genkende det ene, fordi vi fik at vide i bestyrelsen, at sagen var håndteret. Det er derfor, det er meget overraskende for os, at der har været så mange episoder, som vi ikke har hørt om, lyder det fra Jonas Fedder Witt.

"En flig af sandheden"

Hvordan kan alt det her ske, uden I opdager det i bestyrelsen?

- Det spørger vi også os selv om. Når man arbejder som frivillig bestyrelse, så kommer man på skolen 4-5 gange om året og er der i et par timer. Så det er rigtig vigtigt, at de informationer, man får, er de rigtige. Der kan vi nu konstatere, at vi enten ikke har fået oplysninger, fået en flig af sandheden, eller at forstanderen decideret har stukket os en løgn.

I et skriftligt svar til Ugeposten skriver tidligere forstander Morten Ulrik Jørgensen bl.a.:

- Hvad angår formandens angreb på min person, må jeg sige, at jeg har valgt at stå ved min faglige integritet og vil ikke deltage i mudderkastning.

Artiklen fortsætter under boksen

Tilsynschef hos Socialtilsyn Hovedstad, Kristina Vang Jensen, har tidligere sagt til Ugeposten, at de ikke har kunnet stole på oplysninger, der kom fra Morten Ulrik Jørgensen.

- Vi har ikke haft tillid til oplysninger, der er kommet fra ham, fordi vi så mange gange har oplevet, at de ikke var i overensstemmelse med sandheden, eller at oplysningerne kom alt for sent.

Voldsomt omfang

Jonas Fedder Witt, er der ikke noget, der har vakt mistanke om problemerne undervejs?

- Nej. Omfanget her er så voldsomt, og det er vi meget overraskede over. Det ene er omfanget, og det andet er måden, det er blevet håndteret på, som er kritisabel, mangelfuld, og nogle gange decideret skadelig for børnenes udvikling. Man kan altid i bagklogskabens ulideligt klare lys tænke, om der var noget, hvor man kunne have gjort det ene eller andet. Men vi har jo lænet os op ad de mange rapporter, vi fik fra Socialtilsynet, som så rigtig fine ud. Det er jo ingen hemmelighed, at der løbende har været udfordringer på skolen, som vi har håndteret. Det kunne være natte-rend, eller at eleverne ikke kom op om morgenen. Men det, vi ser nu, er, at det, vi troede, var lette udfordringer, var problemer af så voldsom karakter.

Problemerne på Havregården stod på i flere år. Arbejdstilsynet gav i alt syv påbud fra 2013 til 2020, men først i 2019 kom Havregården under skærpet tilsyn af Socialtilsynet. Og det var først på det her tidspunkt, at bestyrelsen bliver opmærksom på problemerne, fortæller Jonas Fedder Witt.

Forstå sagen om Havregården
  • I oktober kom det frem, at forstander for Havregården Kostskole, Morten Ulrik Jørgensen, var blevet bortvist
  • Få dage senere kunne DR og Ekstrabladet afsløre, at der var flere kritisable forhold på skolen - der var blandt andet foregået overgreb mellem eleverne, stofmisbrug og vold
  • Kostskolens bestyrelse meldte dernæst ud, at skolen lukker til nytår
  • Eks-forstanderen blev desuden meldt til politiet af bestyrelsen
  • Morten Ulrik Jørgensen meldte sig få dage senere ud af lokallisten Nyt Gribskov, som han indtil da havde repræsenteret i Gribskov Byråd. Han er fortsat som løsgænger
  • I december kom det frem, at Morten Ulrik Jørgensen var blevet meldt til politiet af Socialtilsyn Hovedstaden for blandt andet ydmygelse af et barn på skolen og forsømmelse af sin skærpede underretningspligt.
  • Han er desuden blevet beskyldt for indbrud på Kostskolen, da han mødte op for at hente ting på stedet, selvom han har fået at vide, at han ikke var velkommen
  • Disse sager efterforskes fortsat af politiet
  • I december kom børne-og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd om sagen, hvor hun kaldte det »uacceptabelt«, at der ikke var taget hånd om sagerne på kostskolen
  • Senest har P1 Dokumentar udgivet en podcast, »Kostskolen,« hvor tidligere elever fortæller om deres oplevelser. DR har desuden beskrevet, at seks elever har forsøgt at begå selvmord i løbet af fem år.

- Der er en skarp opdeling af, hvad bestyrelsen tager sig af og hvad ledelsen og personalet tager sig af. Det pædagogiske ansvar ligger hos ledelsen, som det fremgik af vedtægterne. Man skal huske på, det er en frivillig bestyrelse, der møder nogle gange om året og kunne ikke drifte. Vi træder ind i det, da tilsynet siger, det er et problem.

Du skyder flere gange skylden på tidligere forstander Morten Ulrik Jørgensen. Sender du ikke bare aben videre?

- Nej, jeg placerer aben, hvor den hører til. Forstanderen har det daglige ansvar og det pædagogiske ansvar.

Helt tilbage til 00erne

I DR's podcastserie fremgår det også, at der fandt et seksuelt overgreb sted allerede tilbage i 2007. En tidligere elev fortæller, at hun som 13-årig blev udsat for et seksuelt overgreb fra en dreng, der også var elev på skolen. Og at hun brød sammen dagen efter og fortalte skolen om overgrebet. Drengen blev bortvist, men ifølge DR er der ikke noget, der tyder på, at politiet eller tilsynsmyndighederne blev orienteret om hændelsen. Morten Ulrik Jørgensen oplyser, at han ikke var forstander på skolen på det tidspunkt, men var lærer, og Jonas Fedder Witt var endnu ikke trådt ind i bestyrelsen.

Det er jo så lang tid før 2019 og nogle år før 2013, hvor Arbejdstilsynet giver deres første påbud. Det har strakt sig over en længere periode, end man først troede, og det er umiddelbart ikke meldt til politiet eller sociale myndigheder. Hvad siger du til det, Jonas Fedder Witt?

- Det er svært at sige, hvad der er sket i den enkelte sag dengang. Men grundlæggende har det været et stort problem at håndtere de her ting rigtigt, og et problem med at melde til tilsynet, som man er forpligtet til.

Hvordan kan det gå under bestyrelsens radar i så lang en periode?

- Det spørger jeg også mig selv om. Men som bestyrelse er vi afhængige af, at de informationer, der kommer til os både er dækkende og rigtige, ellers er det svært at sidde som bestyrelse.

Men var det ikke jeres rolle at forholde jer til, om ledelsen gør sit arbejde godt nok ud fra informationer, man får fra andre end ledelsen selv?

- Der kom også informationer fra tilsyn, og der var både tilsyn fra Styrelsen for undervisning og kvalitet, Socialtilsynet og de enkelte kommuner to gange om året, og så er der forældrene. Når ingen af dem melder alarm, så bliver det svært som bestyrelse at antage, at der sker alt muligt fordækt. Vi kan ikke sidde og gætte på, hvad der kan være af ting, som folk kunne finde på ikke at sige til os. Vi må bero på, at de offentlige myndigheder taler sammen.

Hvad kunne I have gjort anderledes i bestyrelsen?

- Åbenlyst mange ting. Men jeg vil mene, når man får at vide, at tingene ser gode ud fra et tilsyn, så er et svært at antage andet.

Tidligere elev

Jonas Fedder Witt er selv tidligere elev på Havregården. Han gik på skolen fra 1996 til 2011 og blev efterfølgende spurgt, om han ville være med i skolens bestyrelse af forstander Morten Ulrik Jørgensen. Han har tidligere fortalt til Ugeposten, at han som elev på skolen havde et nært forhold til Morten Ulrik Jørgensen, dengang han var lærer.

Det virker, som om at Morten Ulrik Jørgensen har været en person, der har betydet noget for dig som tidligere elev. Der kan man måske tænke, du har været for følelsesmæssigt involveret i ham til at kunne forholde dig kritisk til ham?

- Jeg har haft en tillid til ham, som han har misbrugt. Det er den følelse, jeg sidder tilbage med. At det skulle betyde, at jeg ikke har været kritisk, er måske for meget sagt, for jeg vælger trods alt at fyre ham i sidste ende.

I oktober sidste år blev Morten Ulrik Jørgensen fritaget for tjeneste og få dage efter bortvist. Efter en forhandling med skolens bestyrelse blev bortvisningen ophævet, og han stoppede som forstander.

- Jeg har også valgt efterfølgende at foretage politianmeldelser, som inkluderer ham. Vores relation ligger i højere grad tilbage i tiden, og jeg er ikke ven med ham, og vi har undervejs stillet krav til ham og været kritiske over for ham i den generelle udvikling af Havregården.

På P4 har du sagt, at "Jeg håber den tidligere forstander en dag får lyst til at sige undskyld. Det fortjener de". Har du selv sagt undskyld?

- Ja, det gjorde jeg på Facebook den dag, vi meldte ud, vi lukkede skolen. I opslaget endte jeg med både at beklage og undskylde, at der er elever, der har været udsat for det her. Jeg mener, vi er så langt i den her situation, at vi har anerkendt vores del i bestyrelsen. Det er vigtigt, at vi anerkender elevernes historier.

I det skriftlige svar lyder det bl.a. fra Morten Ulrik Jørgensen:

- Jeg har modtaget adskillige henvendelser fra tidligere elever, som fortæller, hvor stor og positiv betydning, Havregården har haft for deres videre liv. Men der har været børn, vi simpelthen ikke var dygtige nok til at hjælpe, og det ansvar falder i sidste ende tilbage på mig - et ledelsesmæssigt ansvar, jeg fra start har påtaget mig, og det ansvar vil jeg til enhver tid stå på mål for.

En personlig hetz

I sidste uge spurgte vi Morten Ulrik Jørgensen, om han ville stille op til et interview på baggrund af den nye kritik i podcasten. Til det svarede han:

- Min kommentar til sagen er, at jeg ikke ønsker at bidrage til en så mangelfuld, ensporet og ubehagelig dækning af sagen, som jeg mener tangerer en personlig hetz. På nuværende tidspunkt har jeg ikke yderligere kommentarer, siger han.

Han ønsker ikke at uddybe, hvorfor dækningen er mangelfuld og ensporet, ligesom han afviser at kommentere på den nye kritik.

Det ærgrer Lars Steen Pedersen, redaktionschef i DR Nyheder.

- Vi er ærgerlige over, at den tidligere forstander ikke har ønsket at stille op til interviews, så han kunne komme med sine betragtninger og nuancer på historien, og så vi kunne foreholde ham tilsynsrapporterne, siger han og afviser samtidig kritikken.

- Vi lægger selvfølgelig frem, hvad vi har kunnet få adgang til gennem tilsynsrapporter og interne logbøger. Det er en meget stor, grundig skriftlig dokumentation. Vi har talt med omkring 50 tidligere elever og lærere, sikkerheds- og miljørepræsentanter og har interviewet bestyrelsesformanden ganske indgående. Vi har bestræbt os på at være nuancerede og balancerede i vores fremlægning af historien, fortsætter han.

DR-chefen fortæller, at de over lang tid har forsøgt at få Morten Ulrik Jørgensen til at medvirke i programmet, herunder sendt ham en grundig forelæggelse med kritikpunkterne, men at han ikke vendte tilbage. Til gengæld medvirker den tidligere bestyrelsesformand Jonas Fedder Witt i rimelig grundigt omfang, påpeger han.

- Det kan forhåbentlig være med til at give den balance, som er nødvendig i den her type historier.

Forstå sagen om Havregården

I oktober kom det frem, at forstander for Havregården Kostskole, Morten Ulrik Jørgensen, var blevet bortvist

Få dage senere kunne DR og Ekstrabladet afsløre, at der var flere kritisable forhold på skolen - der var blandt andet foregået overgreb mellem eleverne, stofmisbrug og vold
Kostskolens bestyrelse meldte dernæst ud, at skolen lukker til nytår
Eks-forstanderen blev desuden meldt til politiet af bestyrelsen
Morten Ulrik Jørgensen meldte sig få dage senere ud af lokallisten Nyt Gribskov, som han indtil da havde repræsenteret i Gribskov Byråd. Han er fortsat som løsgænger
I december kom det frem, at Morten Ulrik Jørgensen var blevet meldt til politiet af Socialtilsyn Hovedstaden for blandt andet ydmygelse af et barn på skolen og forsømmelse af sin skærpede underretningspligt.
Han er desuden blevet beskyldt for indbrud på Kostskolen, da han mødte op for at hente ting på stedet, selvom han har fået at vide, at han ikke var velkommen
Disse sager efterforskes fortsat af politiet

I december kom børne-og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd om sagen, hvor hun kaldte det »uacceptabelt«, at der ikke var taget hånd om sagerne på kostskolen

Senest har P1 Dokumentar udgivet en podcast, »Kostskolen,« hvor tidligere elever fortæller om deres oplevelser. DR har desuden beskrevet, at seks elever har forsøgt at begå selvmord i løbet af fem år.

arrow 18 tidligere Havregårds- elever kræver erstatning
24. september 2021 kl. 22:11 Opdateret: kl. 22:11
arrow Havregården får nyt liv: Det skal der være nu
16. september 2021 kl. 20:50 Opdateret: kl. 15:39
arrow Efter skandalen på Havregården: Nu vil han lave sin egen lokalliste
10. september 2021 kl. 21:01 Opdateret: kl. 15:34
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?