21. juni 2021
Chefen for det kommende beredskab i Gribskov Kommune er Jesper Ingeman-Petersen. Foto: Claus Johansen
Chefen for det kommende beredskab i Gribskov Kommune er Jesper Ingeman-Petersen. Foto: Claus Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny mand bag rattet i Gribskovs brandbiler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny mand bag rattet i Gribskovs brandbiler
Gribskov - 20. oktober 2020 kl. 20:57
Af Claus Johansen

Når en nytårsraket den 1. januar har sat ild i haveskuret, er det Gribskov Beredskab, der rykker ud med sprøjten og tankvognen.

arrow Læs også: Kommunen skal drive beredskab: "Vi betalte mere for mindre"

Gribskov Kommune har nemlig valgt at drive brandvæsenet alene og har derfor forladt Frederiksborg Brand og Redning. Det kan gøres både bedre og billigere alene, vurderede politikerne.

Den nye beredskabschef er netop ansat og har travlt med at forberede overgangen til det nye beredskab, som træder i kraft ved årsskiftet.

'Lokalt ejerskab'

Chefen hedder Jesper Ingeman-Petersen, og han ryster ikke på hånden over opgaven. Tværtimod er han helt overbevist om, at tilfredsheden vil stige:

"Det lokale ejerskab vil ændre sig. Hvor beredskabsledelsen tidligere kunne være langt væk, kommer vi jo tættere på nu. Det ser jeg som en stor fordel - og det kan altså flytte noget. Jeg har også altid været aktiv i lokale organisationer, så jeg forstår betydningen af at være lokal," siger Jesper Ingemann-Petersen.

Han rækker ud efter det lokale erhvervsliv, som er en vigtig medspiller i beredskabet:

"Vi kommer til at se på, hvad der er godt for både borgere og erhvervslivet. Alle vores brandmænd er jo ansat på deltid, så vi er helt afhængige af et godt forhold til erhvervslivet. De skal jo lade brandfolkene løbe, så snart alarmen går," forklarer han.

Fem minutter
  • Du skal arbejde højst fem minutter fra brandstationen
  • Du skal have et godt helbred og en ren straffeattest
  • Du skal have kørekort (gerne stort kort)
  • Du får et rådighedsbeløb på 1.541 kr. om måneden
  • Derudover får du minimum 549 kroner pr. udkald
  • Grunduddannelsen tager to weekender eller to hele uger
  • Efter et år kan man få en supplerende funktionsuddannelse, som varer cirka tre uger, fordelt på weekends
  • Man kan godt blive tilknyttet, selvom man arbejder i Gribskov og bor i en anden kommune
  • Beredskabet kører omkring 150 gange om året (begge stationer sammenlagt)
  • Beredskabet kører ud til ildebrande, forurening, færdselsuheld, miljøuheld, naturhændelser (storme/oversvømmelser) og dyreredning
Nye indsatsdragter

Umiddelbart kommer borgerne ikke til at mærke forskel, når nytårsklokkerne markerer, at det er 1. januar. Brandfolkene er de samme, og det samme gælder materiellet. Som ved andre skilsmisser er der en bodeling, og brandbilerne - som er relativt nye - bliver derfor holdende på de to brandstationer i Helsinge og Gilleleje.

Der er dog allerede bestilt nye dragter til mandskabet, og ud over et nyt navn på ryggen er der en anden og afgørende forskel:

"De nye dragter er vandtætte, og det er jo en stor fordel, når man ofte står og arbejder med vand. Desuden slutter de tæt ved hænder og fødder, så brandfolkene ikke får sod på kroppen. Vi ved jo, at det kan være kræftfremkaldende," siger Jesper Ingeman-Petersen.

På sigt er der dog ændringer på vej. Beredskabschefen ser for eksempel meget gerne, at der kommer kvinder i beredskabet:

"I dag er alle vores brandfolk mænd. Men vi vil rigtig gerne have nogle kvinder. De har jo en anden empati, så det vil være godt for mangfoldigheden," siger han.

Læringsmiljø

Beredskabschefen lægger også op til, at der sker ændringer i arbejdet på stationerne:

"Vi skal udvikle et læringsmiljø. Det skal være slut med en nul-fejls-kultur - vi skal kunne erkende vores fejl, og vi skal ikke være bange for at lave fejl. Vi laver alle sammen fejl, og dem skal vi naturligvis lære af. Jeg kan også forestille mig, at vi kommer til at bede andre stationer om at komme og give os feedback på vores arbejde her i Gribskov," siger Jesper Ingeman-Petersen.

Skulle det knibe med mandskab en dag, kan den 52-årige Jesper Ingeman-Petersen selv sætte sig bag rattet og rykke ud. Han har nemlig selv arbejdet som brandmand og ambulanceredder, og det ser han som en fordel i sit nye job. Siden 1999 har han dog mest arbejdet med personaleledelse i Falck, som er hans tidligere arbejdsgiver. Det er således en erfaren beredskabschef, der står i spidsen for brandfolkene.

Privat bor han i Greve og er samboende med Anja. Tilsammen har de fire piger i alderen 9-21 år.

arrow Havde sendt beredskab i udbud: Kommune kom selv med laveste bud
16. september 2020 kl. 15:28 Opdateret: kl. 15:28
arrow Beredskabschef fratræder efter aftale
09. juli 2020 kl. 17:00 Opdateret: kl. 17:16
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?