22. juni 2021
Beslutningen betyder bl.a., at kommunens matrikler og udemiljøer skal være røgfri. Modelfoto: Colourbox
Beslutningen betyder bl.a., at kommunens matrikler og udemiljøer skal være røgfri. Modelfoto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu ligger det fast: Gribskov skal være røgfri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nu ligger det fast: Gribskov skal være røgfri
Gribskov - 07. maj 2021 kl. 21:01
Af Anna Hjortsø

På det seneste byrådsmøde besluttede politikerne, at Gribskov skal være en røgfri kommune.

arrow Læs også: Debat: Rygerne er nu andenrangsborgere

- Som socialdemokrat er jeg rigtig glad for, at vi har turdet tage denne beslutning, og så vil jeg sige tak til Hovedudvalget i Gribskov Kommune. Godt gået, lød det fra byrådsmedlem Pia Foght under debatten - med henvisning til, at kommunens medarbejdere oprindeligt anbefalede røgfri arbejdstid.

Et flertal i både ældre, social og sundhedsudvalget og økonomiudvalget har tidligere stemt for røgfri kommune.

At Gribskov bliver røgfri betyder, at der ikke blot på kommunens indendørsarealer men også kommunens udemiljøer skal være røgfri. Det kan for eksempel være på kommunale legepladser, i parker, ved busstoppesteder eller på udendørs træningsfaciliteter, men det er endnu ikke besluttet, hvor det præcist bliver forbudt at ryge.

Røgfri arbejdstid

Og så betyder beslutningen, at kommunens medarbejdere ikke må ryge, mens de er på arbejde - heller ikke i arbejdsgiverbetalte pauser eller uden for arbejdspladsens matrikel. Det gælder fra den 1. oktober i år.

Det er i forvejen ikke tilladt at ryge i skoletiden eller indendørs på arbejdspladser, skoler og andre institutioner for børn og unge under 18 år.

Både Dansk Folkeparti og Venstre, hvor sidstnævnte kom med et ændringsforslag under byrådsmødet, stemte imod.

- Vi er ligesom alle andre optaget af, at færrest muligt ryger, og vi ønsker ikke at børn og unge begynder at ryge, lød det fra venstre-politiker og formand for udvalget Ældre, social og sundhed, Birgit Roswall.

- Vi kan læse i dagsordenen, at administrationen skriver, at rygning medfører dårligere livskvalitet. Jeg tror, der er flere meninger om det, og jeg tror ikke umiddelbart, at rygerne er enige i det - i hvert fald ikke før de er syge. Fra mange lyder det netop, at det er en del af deres livskvalitet, og vi kan ikke stille os til dommere over, hvad der giver det enkelte menneske livskvalitet, fortsatte hun.

Et kærligt skub

Fra Pia Foght (S) lød det, at hun langt hen ad vejen er enig i, at man selv har ansvar for sine handlinger.

- Så er der bare lige dem, der har brug for et kærligt skub for at komme i den rigtige retning. Og børnene er det vigtigste, vi har, og vi har alle sammen ansvar for, at de får de bedste vilkår til at vokse op uden røg og med gode rollemodeller, sagde hun.

Pernille Kromann Sams fra Nyt Gribskov, næstformand i ældre-, sundhed- og socialudvalget pointerede, at studier viser, at røgfri arbejdstid mindsker risiko for tilbagefald for eksrygere.

- Og der er mange, der bruger anledningen til at stoppe, sagde hun.

»Tak, fordi I ikke ryger«

Venstres ændringsforslag gik på, at der alene opfordres til, at kommunalt ansatte ikke ryger i arbejdstiden. Altså at forbud og sanktioner ikke indføres, da det er vanskeligt eller umuligt at håndhæve et forbud uden for kommunens matrikler.

- Vi synes, vi skal gøre ligesom i Frederikssund Kommune, hvor man har valgt at henstille til, at ansatte undlader at ryge i arbejdstiden, sagde Birgit Roswall.

Hvis en medarbejder overtræder forbuddet, bliver han eller hun ikke fyret, men lederen tager en samtale med medarbejderen om, hvordan personen kan støttes i at kvitte cigaretterne i arbejdstiden, bemærkede Roswall.

- I virkeligheden ved vi ikke, hvad den enkelte leder vil gøre, hvis en medarbejder tages i at ryge.

Dertil var Venstres ændringsforslag, at der også kun skal opfordres til, at borgerne ikke ryger på udendørsarealer med et skilt i stil med »Tak, fordi du ikke ryger her«, da det ikke er muligt at håndhæve forbuddet i praksis, ifølge Venstres byrådsmedlemmer.

Men ændringsforslaget blev altså nedstemt på byrådsmødet, hvor politikerne i stedet vedtog den mest omfattende model for røgfri kommune.

arrow Debat: Tak til medarbejderne - godt gået
15. maj 2021 kl. 10:09 Opdateret: kl. 13:01
arrow Politisk flertal: Nu skal smøgerne kvittes
29. april 2021 kl. 04:01 Opdateret: kl. 16:23
arrow Flertal for røgfri arbejdstid for kommunens ansatte
28. oktober 2020 kl. 04:00 Opdateret: kl. 16:03
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?