21. september 2019
Monica Rosenkilde (til venstre) er tidligere leder af Gribskov Naturbørnehave. Nu skal hun som leder af Dagtilbuddet Kilden arbejde tæt sammen med børnehavens ny leder Maria Klarskov. Foto: Karl Erik Frederiksen
gallery icon

Se billedserie

Monica Rosenkilde (til venstre) er tidligere leder af Gribskov Naturbørnehave. Nu skal hun som leder af Dagtilbuddet Kilden arbejde tæt sammen med børnehavens ny leder Maria Klarskov. Foto: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nedlagt skole som lokalt kraftcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nedlagt skole som lokalt kraftcenter
Opdateret 19. marts 2019 kl. 13:56
Gribskov - 19. marts 2019 kl. 03:35
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter lang tids forberedelse og sondering indbyder den socialøkonomiske virksomhed Dagtilbuddet Kilden nu alle med tilknytning til Mårum til at komme med forslag til, hvad den nedlagte Mårum Skole kan anvendes til, skriver Frederiksborg Amts Avis onsdag.

Kilden købte tidligere i år skolen af Gribskov Kommune og har som første handling indgået en samarbejdsaftale med den private institution Gribskov Naturbørnehave, der bor til leje i bygningerne, om hvordan det fremtidige samarbejde kan foregå.

Dagtilbuddet Kilden beskæftiger i dag omkring 30 unge voksne i forskellige støttede arbejds- og uddannelsestilbud. De fleste er tilknyttet Møllecaféen på Esrum Kloster og Møllegård samt diverse grønne gartnerhold, der står for landskabspleje o.l. omkring Esrum Kloster samt andre kulturinstitutioner, der har indgået kontrakt med Kilden.

Et af de praktikstedfer, som Kilden benytter er naturbørnehaven i Mårum I øjeblikket drejer det sig om en pedel-praktikant, ligesom kokken, der laver maden til børnene i institutionen, er ansat i Kilden.

- Skolen skal nu i gennem en større renovering, så den kan tages i brug. Den bærer præg af ikke at være holdt i ordentlig stand længe. Men renoveringen og nyindretningen skal udføres, så skolen kan anvendes i både dag- og aftentimerne. Vores interesse i det hele er, at det gør det muligt for os at udvide vores dagtilbud, så vi kan investere i flere beskæftigelses- og uddannelsespladser for voksne og unge med diverse udfordringer, siger Kildens leder Monica Rosenville.

- Vi ønsker at etablere et kraftcenter i Mårum, hvor det skal være muligt at holde en række forskellige arrangementer, hvor vores unge inkluderes. Det er dem, der skal servicere de forskellige aktiviteter, som skolen kan blive hjemsted for, siger Monica Rosenville.

Styregruppen, der nu går i gang med at undersøge behovet og interessen, består af formanden for Gribskov Naturbørnehave Tue Villebro, børnehavelederen Maria Klarskov, formanden for Dagtilbuddet Kildens bestyrelse Susanne Larsen og den daglige leder Monica Rosenkilde. De har engageret arkitektfirmaet Jes Vagnby Arkitekter fra DemokraCity, der har speciale i at koordinere forskellige brugergruppers ønsker og at indarbejde det i en projektbeskrivelse, som kan bruges til fondsansøgning. Hele denne proces skal i følge planen vare frem til sommerferien i år, hvorefter det endelige projekt udarbejdes.

- Uden støtte fra diverse fonde kan vi ikke realisere planen. Men vi har allerede så god kon takt til nogle fonde, at vi tror på, at projektet er muligt, siger Monica Rosenville.

Blandt de interessenter, som arkitektfirmaet og styregruppen nu skal i dialog med, er Mårum Kirke, Mårum Forsamlingshus, Esrum-Tisvildevejen, samt ansatte, bestyrelsesmedlemmer og forældre i børnehaven samt Kildens ansatte, brugere og bestyrelse.

I den daglige drift vil Kilden gøre brug af erfaringerne fra Esrum, hvor det lykkes at give et stort antal unge voksne et beskæftigelses- og særligt tilrettelagt uddannelsesforløb (STU) i Møllecaféen. Planen er derfor også at etablere et stort professionelt køkken på skolen, som kan levere mad ud af huset.

Køkkenet skal levere maden til børnehaven og vuggestuen samt til mange andre. Målsætningen er, at der i det ny køkken skal kunne produceres mad svarende til 300 kuverter om dagen.

- Da hovedformålet er at beskæftige og uddanne de unge skal køkkenet indrettes med mange arbejdsstationer. Det betyder, at det også kan anvendes til mange andre formål. Man kan for eksempel lave kokke- og madlavningskurser, når den daglige produktion er overstået, siger kokken Stefan Holmboe, som er ansat i Kilden og laver maden til de 45 børn i børnehaven og 27 børn i vuggestuen.

- Skolen ligger midt i et pendlerområde, og mange af forældrene pendler til og fra arbejde andre steder i Nordsjælland eller København. Man kan måske forestille sig, at de køber en krus kaffe og nogle morgenboller med til turen, når de afleverer børnene, og at de køber dagens ret med hjem, når de kommer for at hente børnene. Der kan også være mange offentlige og private kantiner, som kan være interesseret i at købe maden her, siger Stefan Holmboe, som ud over at være uddannet kok har arbejdet 15 år som pædagogmedhjælper i Annisse.

Blandt de øvrige funktioner, som Monica Rosenville ønsker at få ind på skolen, er en kreativ virksomhed, som først og fremmest kan tiltrække kvinder.

- Vi ved, at det er svært for mange udenlandske kvinder at komme ind på arbejdsmarkedet. Hvis vi kan tilbyde dem beskæftigelse eller uddannelse i en virksomhed, hvor de får mulighed for at sy eller lave andet håndarbejde, tror jeg på, at det kan gøre det lettere for dem. Vi gør os også tanker om grøntsagsdyrkning, landbutik og meget andet. Men på nuværende tidspunkt er det vigtigt at fastslå, at det hele kun er visioner og løse tanker. Først når vi kender det endelige projekt, ved vi, hvad vi kan tilbyde, siger Monica Rosenville.

Hun tør heller ikke sige noget om de forventede ombygnings- og etableringsudgifter.

- Det eneste, der er helt på plads, er vores aftale med børnehaven. Vi har aftalt at renoveringen skal tilrettelægges sådan, at det ikke kommer til at genere driften af børnehaven. Når børnehavens nuværende lokaler sættes i stand, flytter institutionen ind i en anden del af skolen. I følge tidsplanen skal alle samtaler med mulige interessenter, undersøgelser, fondssøgninger og alt bygge- og renoveringsarbejde være overstået i sommeren 2020.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede