26. maj 2020
Det er nu også nødvendigt at udskifte den vinge, som ikke kom til skade under stormen i juli. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
gallery icon

Se billedserie

Det er nu også nødvendigt at udskifte den vinge, som ikke kom til skade under stormen i juli. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mølle må stå uden vinger i lang tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mølle må stå uden vinger i lang tid
Opdateret 04. oktober 2019 kl. 10:42
Gribskov - 03. oktober 2019 kl. 13:05
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når Ramløse Mølleforening indbyder til efterårsmølle søndag 13. oktober 13:00-16:00 vil møllen fortsat stå uden vinger. Alligevel vil det være muligt at købe friskmalet mel, men det laves på en elektrisk mølle, som mølleforeningen nu har fået råderet over. Og sådan er der risiko for, at det kommer til at foregå i en lang periode.

Ramløse Mølle blev vingeløs, da et vindstød den 3. juli i år rev den ene mølle af. Ved faldet ødelagde den møllens hat og noget af den øvrige bræddebeklædning på kroppen. Siden har lokale håndværkere været beskæftiget med at reparere skaderne på selve møllen, mens både den ødelagte og den hele vinge har ligget i græsset neden for møllen.

- I onsdag gennemgik vi projektet med møllebygger Morten Anker Petersen fra Sønderborg. Det møllebyggerfirma, som vi brugte, da vi sidst skulle have nye vinger (Jørn Nilsson, Løve, red.), har ikke ønsket at påtage sig opgaven, fordi den er så stor. Efter denne gennemgang ved vi, at det ikke er nok at udskifte den vinge, som stormen rev løs. Det er nødvendigt at udskifte begge vinger, fordi en ny vinge vil veje 30 procent mere end den raske vinge, der er gennem årene er blevet tørret igennem af vind og vejr. Og så taler vi nu om et projekt. Der er meget større end vi først havde regnet med, siger formanden for Ramløse Mølleforening Poul Plant.

Han ønsker ikke at skyde på, hvad de samlede udgifter vil løbe op i.

- Jeg ved, at arbejdet med at bygge nye vinger vil tage cirka et år. Jeg ved også, at det vil koste mange penge, og at økonomien i Gribskov Kommune nu er sådan, at vi ikke skal regne med at få penge fra kommunen her og nu. Derfor har vi i bestyrelsen overvejet, om vi kan indsamle penge ved at udstede folkeaktier samtidig med, at vi søger forskellige fonde, siger Poul Plant.

De nuværende vinger er lavet af lærketræ fra Græsted Hegn. De har siddet på møllen siden 2004. De afløste nogle tidligere vinger lavet i limtræ, som blev pillet ned i år 2000, fordi der var gået råd i dem. Den gang kostede nye vinger cirka en halv million koner, og det tog tre år for kommunen at finde pengene på budgettet til opgaven. Denne gang er det møllebyggerens hensigt at bruge Douglas gran, og den samlede udgift kan let blive to eller tre gange højere end sidste gang, anslås det.

Ramløse Mølle er en hollandsk vindmølle. Den nuværende mølle er opført på et fundament i 1909. Den afløste en mølle, der i 1882 blev bygget direkte på jorden uden fundament. Møllen ejes af Gribskov Kommune.

Den møllekværn, som op til og under arrangementet 13. oktober, benyttes til maling af møllens efterhånden berømte mel, er drevet af elektricitet. Den har tidligere stået på en gård i Strø.

Ved arrangementet er det kun møllens vinger, der mangler. Alt andet er som det plejer at være, når møllen holder åbent i efterårsferien. Der er for eksempel bagning af pandekager over bål i det fri samt mulighed for børnene for selv at male korn på to håndkværne. På møllepladsen er der også en keglebane, et labyrintspil og et stigegolfspil samt mulighed for at gå på stylter.

I gæstgiveriet bydes på kaffe, te og saft samt hjemmelavede mølleboller. Der holdes samtidig åbent i Håndværksmuseet.

Der er gratis adgang til alle seværdighederne.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?