25. september 2021
Fiskerierhvervet i Gilleleje har protesteret mod placeringen af Hesselø Havvindmøllepark i det sydlige Kattegat, siden det sidste år kom frem, at den er planlagt til at ligge i et af de bedste områder for jomfruhummerfiskeriet Foto: Allan Nørregaard
Fiskerierhvervet i Gilleleje har protesteret mod placeringen af Hesselø Havvindmøllepark i det sydlige Kattegat, siden det sidste år kom frem, at den er planlagt til at ligge i et af de bedste områder for jomfruhummerfiskeriet Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minister om havvindmøller: Fiskeres forslag er i spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minister om havvindmøller: Fiskeres forslag er i spil
Gribskov - 29. juli 2021 kl. 04:07
Af Anna Hjortsø

I kampen mod den planlagte placering af den kommende Hesselø Havvindmøllepark har Gilleleje-fiskerne senest foreslået en sydligere placering øst for Hesselø og tættere på land.

arrow Læs også: Svar om vindmøllepark blæser i vinden

Nu lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at det område i øjeblikket er i spil som en anden placering, end den der ellers er på tegnebrættet.

»Den sydlige del af området indgår i en igangværende analyse af mulige alternative placeringer af havvindmølleparken, der kan bringes i anvendelse, hvis dette måtte vise sig nødvendigt,« lyder det i et svar fra ministeren.

Spørgsmålet til ministeren er stillet af DF's energiordfører Morten Messerschmidt, der ønskede ministerens holdning til Gilleleje-fiskernes forslag til en placering, hvor fiskerne vurderer, at møllerne vil genere dem mindre. Messerschmidt har tidligere meldt ud, at han er klar til at blokere en aftale, hvis ikke fiskerne bliver sikret fangstområder frem for økonomisk kompensation.

På havnen i Gilleleje vækker ministerens svar glæde.

- Det er dejligt at høre, at de kigger på vores forslag. Det ser vi bestemt som en glædelig nyhed, hvis det er sådan, det ender, siger auktionsmester Lasse Nordahl, der efterlyser, at fiskerierhvervet fremover bliver inddraget.

- Vi ville gerne vide, hvad de ellers ser som løsninger, og jeg håber, de tager os med i eventuelle andre placeringer, før de bare beslutter, hvor den skal være.

Jomfruhummerfiskeriet udgør en betydelig del af indtægten på Gilleleje Havn, og ifølge fiskebranchen vil det have store økonomiske konsekvenser, hvis fiskerne ikke kan trawle i området, hvor havvindmøllerne er planlagt til at ligge, fordi det er en af de bedste fiskepladser.

Fiskeribranchen i Gilleleje har foreslået en anden placering af Hesselø Havvindmøllepark end den, som er på tegnebrættet nu ? i et område syd for den nuværende placering, øst for Hesselø og tættere på land.

Ifølge fiskerne vil deres forslag til en sydligere placering have langt færre konsekvenser for dem, selvom de stadig vil miste fiskeplads.

- Det betyder, at man ikke placerer den midt i et fiskeområde og skærer området over. Der får man den ud i siden, siger Lasse Nordahl.

Med den ellers planlagte placering vil Gilleleje-fiskerne ifølge ham ikke kunne fiske østvest og sydnord for havvindmølleparken.

Kablerne fra havvindmølleparken skal føres i land ved Gilbjerg Hoved, og som udgangspunkt kan man ikke trawle over parkens kabler og 200 meter på hver side.

- Området bliver skåret midt over, så man skal fiske op til parken, hive grejet op og sejle 2-2,5 timer, før man kan fiske igen, siger har Lasse Nordahl tidligere sagt.

Blød lerbund

For nylig blev det meldt ud, at Energistyrelsen har sat udbuddet for havvindmølleparken på pause i et halvt år, da foreløbige havbundsundersøgelser har vist, at der er mindre gunstige forhold - i form af blød lerbund i særligt det øverste lag - end man oprindeligt havde konstateret. Det kan medføre tekniske udfordringer i etableringen - og det er derfor, at der nu afsøges alternative placeringer.

Tidligere har svaret fra Energistyrelsen været, at den ellers planlagte placering var den eneste, som kunne realiseres inden for tidsplanen og dermed levere på de politiske ønsker. Oprindeligt var planen, at parken skulle levere grøn strøm fra 2027.

På borgerforslag.dk kan man støtte fiskernes forslag om en anden placering af Hesselø Havvindmøllepark. Hvis forslaget når 50.000 underskrifter, kan det blive fremsat i Folketinget. I skrivende stund har forslaget opnået knap 600 støtter.

arrow Vil gå Forsvaret på klingen om øvelser ved Hesselø
19. juli 2021 kl. 09:25 Opdateret: kl. 09:25
arrow Kæmper videre mod placering af havvindmøller
15. juli 2021 kl. 04:17 Opdateret: kl. 15:12
arrow Messerschmidt kræver svar om nye fiskepladser
23. marts 2021 kl. 04:54 Opdateret: kl. 16:40
Stemmer du til kommunalvalget i år?