3. juli 2020
Teksten på genforeningsstenene er i dag nærmest ulæselig. Foto: Karl Erik Frederiksen
Teksten på genforeningsstenene er i dag nærmest ulæselig. Foto: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mindesten for tre faldne sættes i stand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindesten for tre faldne sættes i stand
Gribskov - 04. november 2019 kl. 09:12
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Vi er danske/ og vi vil /vedblive at være/ danske/1864-1920«. Sådan står der på en stor sten, der er rejst ved Nordsjællands Efterskole. Stenen er rejst af en gruppe Valby-borgere, som minde om tre Valby-borgere, der mistede livet under henholdsvis slaget på Isted Hede i 1850 og krigen 1864, hvor Sønderjylland eller Nordslesvig blev en del af Tyskland.

Næste år er det 100 år siden, at landsdelen igen blev forenet med Danmark.

I den anledning ønsker Valby Bylaug at få restaureret mindesmærket og det lille anlæg, som efterskolen står for pasningen af. Problemet er, at vejr, vind og tidens tand har udvisket konturerne af teksten på henholdsvis den store sten, samt tre mindre sten med navnene på de omkomne. Derfor ønsker bylauget at få renset bogstaverne og malet dem op, så de igen kan læses. Valby Bylaug ønsker med restaurering af mindesmærket at bevare stedet som et historisk sted for samtidig at og øge kendskabet til genforeningen og baggrunden for den.

Den proces kan lauget nu sætte i gang, fordi Gribskov Byråds udvalg Kultur, Erhverv og Oplevelsesøkonomi har besluttet at bevilge de 13.000 kroner, som et professionelt firma skal have for opgaven. Pengene tages fra næste års budget, fordi der ikke er flere penge tilbage i dette års kultur og fritidspolitikpulje, som udvalget råder over.

Navnene på de tre faldne er N. Pedersen, Valby, der døde i Isted 26. juli 1850, Chr. Davidsen, Valby Huse, som døde 4. juli 1864 i Posen, og Sv. Hansen, Valby, som i følge bylaugets ansøgning døde på Als 27. juli 1864.

- Vi ved ikke noget om de tre personer, som døde. Vi håber, at der nu, hvor mindesmærket sættes i stand, er nogen, som kan dykke ned i kirkebøger og lignende og finde nogle oplysninger om dem. Vi ved heller ikke, hvem der i sin tid rejste stenen, men det er der måske også nogen, som nu kan fortælle os, siger Anni Thygesen, der er viceoldermand i Valby Bylaug.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?