17. januar 2018
8-årige Liam har øjnene rettet mod skiven og klar til at sende pilen af sted mod sit mål.
gallery icon

Se billedserie

8-årige Liam har øjnene rettet mod skiven og klar til at sende pilen af sted mod sit mål.
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Middelalderen måtte rykke indenfor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Middelalderen måtte rykke indenfor
Gribskov - 08. oktober 2017 kl. 11:04
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var meningen, at tiden skulle skrues tilbage til 1517, når man lørdag lagde vejen forbi Græsted Torv til middelaldermarkedsdag i anledning af 500-året for reformationen.

Men det var ikke en historisk regnvejrsdag, arrangørerne havde håbet på, så da vejrguderne truede med at hælde vand i tidsmaskinen, blev store dele af arrangementet rykket ind i sognegårdens lokaler - en luksus man ikke havde for 500 år siden.

- Vi trak den til om morgenen for at se om vejrprognoserne ændrede sig, og da det ikke var tilfældet, havde vi en nødløsning i baglommen, siger sognepræst Troels Toft til Frederiksborg Amts Avis og fortsætter:

- Det helt folkelige aspekt med Torvet som ramme forsvandt så, men da der har været god støtte fra foreninger og erhvervsliv, tænker jeg, er folk kommet forbi alligevel.

På den middelalderlige markedsplads kunne man til tonerne fra middelalderbandet Virelai gå på opdagelse i boder med salg af bøger, honning, frugt og grønt, prøve kræfter med gamle håndværk som filtning og mostpresning og høre en historiefortæller berette om livet i middelalderen.

Stod det stadig lidt uklart, hvad reformationen egentlig gik ud på, inviterede Græsted kirke til et reformationsposteløb, hvor man på egen krop kunne opleve, hvad det ville sige at være kirkegænger anno 1517. Udenfor var der mulighed for at bruge datidens foretrukne våben - sværd og bue.

De tog ikke skade af lidt vand, så Nordkystens Bueskyttelaug tilbød instruktion i bueskydning på præstegårdens gårdsplads ved siden af torvet.

Liam på 8 år og Max på 11 år var med faderen Thomas til middalderdag, og de havde taget sigtekornet med.

- Det sjoveste var at skyde med bue og pil, selvom det er sværere, end man tror. Men jeg ramte lige mellem det røde og det gule, siger Liam.

Drengene havde også prøvet kræfter med de gamle håndværk.

- Jeg har filtet en bold og lavet en læderpung. Jeg har mine penge i den nu, siger Max.

Reformationen tog sit udspring i Wittenberg i Tyskland, hvor munken Martin Luther gjorde oprør mod den katolske kirkes måde at udnytte folket på og bankede sine 95 teser op på byens kirkedør,

Og tiden for teser er måske stadig ikke forbi.

- Luther gjorde oprør mod den katolske kirkes magt og måde at udnytte magten på. Han blev fader til den protestantiske kirke, som vi kender i dag, og vi har forsøgt at gå lidt i hans fodspor. Vi har opfordret folk til at lave nye teser og gøre opmærksom på, hvis der er noget, kirken burde ændre på, bidrage med eller have større indflydelse. Der er stadig plads til forbedring, siger Troels Toft.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk