16. april 2021
Poul Erik Schwærter blev begravet i den kirke, han sad i menighedsrådet for, og af den præst, som han selv havde ønsket at få ansat. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Poul Erik Schwærter blev begravet i den kirke, han sad i menighedsrådet for, og af den præst, som han selv havde ønsket at få ansat. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mange fulgte drabsoffers sidste færd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange fulgte drabsoffers sidste færd
Gribskov - 22. marts 2019 kl. 14:45
Af Karl Erik Frederiksen

Mårum Kirke var mere end fyldt, da tidligere murermester Poul Erik Schwærter fredagh eftermiddag blev begravet, skriver Frederiksborg Amts Avis lørdag.

arrow Læs også: 74-årig dømt for drab på eks-politiker

Den 74-årige tidligere murermester Poul Erik Schwærter fra Nellerød ved Helsinge havde så stor en omgangskreds, at mange mennesker måtte opgive, at komme inden for i Mårum Kirke, hvor han fredag eftermiddag skulle begraves.

Kirkens parkeringsareal var mere end fyldt længe inden, at begravelsen skulle begynde. Over en mere end 600 meter lang strækning på Ny Mårumvej - fra Mårum by og næsten til Ejlstrup - holdt bilerne tæt i rabat og indkørsler.

Da sognepræst Pia Niebuhr skulle indlede den kirkelige handling stod der over 50 personer tæt i våbenhuset samt uden for kirken. Andre opgav at komme ind og vendte om igen.

Der kom ligeledes så mange kranse og buketter, at bedemandsfirmaet til sidst måtte lægge dem på gangene og i de lave buxbomhække ude på kirkegården.

Poul Erik Schwærter døde den 11. marts efter at være blevet skudt i ryggen med et jagtgevær. Skuddet blev affyret af en anden tidligere håndværksmester, som i et efterfølgende grundlovsforhør beskrev Poul Erik Schwærter som sin allerbedste ven. Han forklarede sin handling med, at han var sur over, at Poul Erik Schwærter ikke ville udnytte sine forbindelser fra sin lokalpolitiske periode til at hjælpe vennen med at få løst et forureningsproblem ved hans bolig i Helsinge.

Poul Erik Schwærter blev i 1986 medlem af byrådet i daværende Helsinge Kommune. Han stoppede som 50-årig, hvor han blev ramt af en blodprop. Han stoppede samtidig som formand for Nordsjællands Murer- og Tømrermesterforening, som han havde været formand for i 10 år. Han trænede sig op igen, så han igen kunne drive sin murermesterforretning. Han blev senere ramt af en hjertelidelse, som også fik ham til at tænke på døden.

Inden han blev opsøgt af sin drabsmand havde han forfattet teksten til den dødsannonce, som blev indrykket i Frederiksborg Amts Avis. Teksten lyder:

»Når I læser dette, sidder jeg oppe på en sky og kigger på jer. Tak for samværet jeg havde med jer på jorden. Jeg har haft et dejligt liv i fællesskab med jer. Jeg glæder mig, til I kommer op til mig, så vi kan få en sludder sammen.

Lev nu et glad og muntert liv på jord.«

Mange af de fremmødte ved kirken i går kom fra det nære lokaldamfund. Her er Poul Erik Schwærter blandt kendt for den tid, han sad i menighedsrådet. Han blev indvalgt som i 2008 som repræsentant for en nystiftet liste, Samarbejdslisten, der ønskede ro i sognet oven på det tidligere menighedsråds strid med en nu afgået præst. Poul Erik Schwærter kaldte det krig og mente, at et menighedsråd har til opgave at samarbejde med kirkens præst - og ikke at modarbejde den person, man selv har peget på som sognets præst.

Da menighedsrådet efter valget - og efter et møde om udvælgelsen af en ny præst som afløser for den fratrådte - blev enige om at pege på Pia Niebuhr, kom Poul Erik Schwærter med denne bemærkning til Frederiksborg Amts Avis:

- Jo, vi gik til valg på ønsket om at bruge mere tid på samarbejde end på kævl og strid. Denne sag viser, at det lykkedes. Vi er blevet enige om at pege på den helt rigtige præst, som kan samle sognet. Det er samtidig en præst, som alle med sjælesorger trygt tør gå til. I menighedsrådet skal vi nu rigtig i arbejdstøjet. Nu gælder det om både at kunne støtte op om og at følge med den ny præst.

I går kunne Pia Niebuhr så begrave den mand, som var blandt de første, der gav hende en varm velkomst. Sognepræsten og Poul Erik Schwærter nåede blandt andet at samarbejde om en speciel jagtgudstjeneste.

Det fremgår af de mindeord, som i dag bringes på navnesiden i Frederiksborg Amts Avis og på sn.dk/gribskov, af formanden for Nordsjællands Murer- og Tømrermesterforening Jørgen Simonsen, at Poul Erik Schwærter var forberedt på døden. Han er nu begravet i overensstemmelse med sine ønsker - på sydsiden af Mårum Kirke med udsigt i retning mod Schwærtergården i Nellerød og hans skovareal ud mod Ravnebjergvej og Helsingørvej, hvor han elskede at gå på jagt.

arrow Nægter sig skyldig i drab på murermester
15. januar 2020 kl. 04:10 Opdateret: kl. 14:28
arrow - Jeg har skudt en mand
14. januar 2020 kl. 10:41 Opdateret: kl. 10:52
arrow Drab på murermester for retten
10. januar 2020 kl. 04:10 Opdateret: kl. 21:11
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?