5. december 2020
Jerzy Miskowiak er læge og forsker, men har nu også skrevet en bog om den polsk-dansk kunstner Elisabeth Jerichau-Baumann. Her ses forfatteren med redaktør Lil Vad-Schou fra Frydenlund.
Jerzy Miskowiak er læge og forsker, men har nu også skrevet en bog om den polsk-dansk kunstner Elisabeth Jerichau-Baumann. Her ses forfatteren med redaktør Lil Vad-Schou fra Frydenlund.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Maleren bag Moder Danmark var en polsk kvinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Maleren bag Moder Danmark var en polsk kvinde
Gribskov - 21. september 2018 kl. 09:01

Af Niels Idskov
Hun var polsk, men næsten dansk, og helt ikonisk er hendes billede Moder Danmark fra 1851. Det forestiller en blond pige viklet ind i Danneborg med vikingesmykker og et sværd i højre hånd. Billedet blev for mange danskere indbegrebet af fædrelandet.

Maleren hed Elisebath Jerichau-Baumann, og hun var både kendt, bekendt og berygtet i 1800-tallet, og nu har læge og forsker Jerzy Miskowiak fra Vejby skrevet en bog om hende. Den udkommer op til 200-året, 2019, for Jerichau-Baumanns

fødsel. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Kunsthistorien har altid været den altopslugende interesse for Jerzy Miskowiak, der har brugt en lang årrække på bogen. Han er selv - ligesom Elisabeth Jerichau-Baumann - født i Polen. Miskowiak kom til Danmark i 1971, er gift med Bodil, og

Elisabeth Jerichau-Baumann var en nær ven af H.C. Andersen og dronning Louise, Europas svigermor. I bogen vises over 420 af hendes billeder, hendes dramatiske og forundelige liv med billedhugger Jens Adolf Jerichau, elev af Thorvaldsen og deres ni børn beskrives.

Elisabeth Jerichau-Baumann kom til verden i Warszawa i en velstående protestantisk familie, men som kvinde - med ambitioner - var de mange forhindringer. Hun blev afvist, da hun som 19-årig søgte ind på kunstakademiet i Berlin, men hun kom ind i Düsseldorf og blev kendt for to billeder af den polske opstand mod Rusland i 1830. Hun mødte den talentfulde danske billedhugger Jens Adolf Jerichau, der var elev af Thorvaldsen, og de blev gift i Rom i 1846. Tre senere flyttede de til København.

I øvrigt ejede datteren Sofy sammen med sin mand Emil Holstein von Rathlou den lille ø, Hesselø, som ses fra stranden i Vejby, hvor Miskowiak har boet siden 2000.

Bogen om Elisabeth Jerichau-Baumann, der var en af de første, som kunne male i et harem i Konstantinopel, er blevet introduceret på Statens Museum for Kunst, hvor forfatteren talte.

Bogen er udkommet på forlaget Frydenlund.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?