7. marts 2021
Jerzy Miskowiak er læge og forsker, men har nu også skrevet en bog om den polsk-dansk kunstner Elisabeth Jerichau-Baumann. Her ses forfatteren med redaktør Lil Vad-Schou fra Frydenlund.
Jerzy Miskowiak er læge og forsker, men har nu også skrevet en bog om den polsk-dansk kunstner Elisabeth Jerichau-Baumann. Her ses forfatteren med redaktør Lil Vad-Schou fra Frydenlund.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Maleren bag Moder Danmark var en polsk kvinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Maleren bag Moder Danmark var en polsk kvinde
Gribskov - 21. september 2018 kl. 09:01

Af Niels Idskov
Hun var polsk, men næsten dansk, og helt ikonisk er hendes billede Moder Danmark fra 1851. Det forestiller en blond pige viklet ind i Danneborg med vikingesmykker og et sværd i højre hånd. Billedet blev for mange danskere indbegrebet af fædrelandet.

Maleren hed Elisebath Jerichau-Baumann, og hun var både kendt, bekendt og berygtet i 1800-tallet, og nu har læge og forsker Jerzy Miskowiak fra Vejby skrevet en bog om hende. Den udkommer op til 200-året, 2019, for Jerichau-Baumanns

fødsel. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Kunsthistorien har altid været den altopslugende interesse for Jerzy Miskowiak, der har brugt en lang årrække på bogen. Han er selv - ligesom Elisabeth Jerichau-Baumann - født i Polen. Miskowiak kom til Danmark i 1971, er gift med Bodil, og

Elisabeth Jerichau-Baumann var en nær ven af H.C. Andersen og dronning Louise, Europas svigermor. I bogen vises over 420 af hendes billeder, hendes dramatiske og forundelige liv med billedhugger Jens Adolf Jerichau, elev af Thorvaldsen og deres ni børn beskrives.

Elisabeth Jerichau-Baumann kom til verden i Warszawa i en velstående protestantisk familie, men som kvinde - med ambitioner - var de mange forhindringer. Hun blev afvist, da hun som 19-årig søgte ind på kunstakademiet i Berlin, men hun kom ind i Düsseldorf og blev kendt for to billeder af den polske opstand mod Rusland i 1830. Hun mødte den talentfulde danske billedhugger Jens Adolf Jerichau, der var elev af Thorvaldsen, og de blev gift i Rom i 1846. Tre senere flyttede de til København.

I øvrigt ejede datteren Sofy sammen med sin mand Emil Holstein von Rathlou den lille ø, Hesselø, som ses fra stranden i Vejby, hvor Miskowiak har boet siden 2000.

Bogen om Elisabeth Jerichau-Baumann, der var en af de første, som kunne male i et harem i Konstantinopel, er blevet introduceret på Statens Museum for Kunst, hvor forfatteren talte.

Bogen er udkommet på forlaget Frydenlund.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?