16. juni 2021
Et af de tre drab fandt sted på Schwætergården, hvor et tidligere medlem af byrådet blev skudt på klos hold af Preben Byskov, som havde været hans gode ven. Foto: Karl Erik Frederiksen
gallery icon

Se billedserie

Et af de tre drab fandt sted på Schwætergården, hvor et tidligere medlem af byrådet blev skudt på klos hold af Preben Byskov, som havde været hans gode ven. Foto: Karl Erik Frederiksen
Foto: Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lig blev svøbt og støbt ind i beton

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lig blev svøbt og støbt ind i beton
Gribskov - 31. juli 2019 kl. 14:09
Af Hanne Guldberg Mikkelsen

Gribskov har indenfor et halvt år oplevet usædvanligt mange drab. Tre fængslede venter på at få deres sag for retten

arrow Læs også: Regeringen er klar på navnebeskyttelse

I starten af oktober for et lille år siden fandt politiet liget af den 52-årige Lars Halvor Hermansen, Birkerød, på en landejendom på Løgelandsvej ved Helsinge.

Den 11. marts skød og dræbte en 72-årig mand tidligere byrådsmedlem Poul Erik Schwærter, 74.

Natten til den 30. april skaffede en 54-årig mand sig adgang til en villa på Aspevej i Tisvildeleje. Her tildelte han den 58-årige læge Charlotte Asperud, der formentlig lå og sov ved hans indtrængen, 19-20 slag i hovedet, måske med et koben. Charlotte Asperud døde samme døgn af sine kvæstelser.

Det er mange drab for en kommune som Gribskov. Det er imidlertid alle sager, hvor politiet har fat i en formodet gerningsmand. De sidder fængslet og venter på, at deres sag går i gang.

Løgelandsdrabet
I sagen om Løgelandsdrabet er der nu kommet nye oplysninger frem i et anklageskrift, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Efterforskningsleder Henrik Gunst sagde, da politiet den 28. oktober fandt liget af Lars Halvor Hermansen - 41 dage efter, han var forsvundet:

- Han blev fundet under omstændigheder, som gør, at vi ikke er tvivl om, at der ligger en forbrydelse bag.

Hvilke præcise omstændigheder er nu kommet frem. Ekstra Bladet har fået aktindsigt i anklageskriftet, og her kan man læse, at den nu tiltalte havde rullet liget af Lars Halvor Hermansen ind i en bassindug, som stammede fra et bassin på terrassen. Så var liget gravet ned med en madras henover og endelig var der støbt et tykt lag beton over - og etableret et bålsted. Denne beton måtte Politiets gravemaskiner hakke igennem, før de nåede ned til liget.

Dét var muligvis årsagen til, at politiets sporhunde ikke havde markeret på stedet på gården.

Allerede før politiet fandt liget af den dræbte, havde politiet en mistænkt. Den 17. oktober blev en 49-årig mand varetægtsfængslet,sigtet for at have dræbt Lars Halvor Hermansen, og for at have opbevaret mellem fire og seks kilo amfetamin

Ifølge anklageskriftet, som Ekstra Bladet har læst, var den dræbte og den sigtede sammen om at handle narko. De to handlede med mindst 16 kilo amfetamin i perioden fra 1. januar 2018.

Det er muligvis denne handel, som har bragt de to mænd på kant.

Retssagen mod den i dag 50-årige fængslede går i gang den 18. februar 2019.

Vennemord
Den 11. marts i år blev murermester og tidligere byrådsmedlem Poul Erik Schwærter dræbt på sin gård. Hans tidligere gode ven Preben Byskov gik op i hans soveværelse og skød ham på halvanden meters afstand i ryggen.

Preben Byskov fortalte derefter murermesterens kone, hvad han havde gjort, og ringende selv til politiet.

Under grundlovsforhøret kom det frem, at Preben Byskov i elleve år havde haft en sag om en ejendom kørende. Ejendommen lå ved Gribskov Kommunes rensningsanlæg og kunne ikke sælges. Preben Byskov mente, at den dræbte nemt kunne have brugt sine forbindelser og trukket i nogle tråde for at hjælpe ham. At han ikke gjorde det, sagde Preben Byskov ved grundlovsforhøret, havde ødelagt hans liv.

Lægedrab
Omkring klokken 3 om natten til den 30. april brød en 54-årig mand ind i et hus på en fredelig villavej i Tisvildeleje, hvor læge Charlotte Asperud lå og sov. Hun boede alene. Manden tildelte den 58-årige 19-20 slag i hovedet, formentlig med et koben. Charlotte Asperud blev hentet med helikopter klokken fire morgen og fløjet til Rigshospitalet, hvor hun døde samme døgn.

Efter cirka en uge udsendte politiet en lydfil med gerningsmandens stemme - og bad offentligheden om hjælp. Samtidig kørte Nordsjællands Politi en mobil station til Tisvildeleje for at skabe tryghed blandt den opskræmte befolkning.

Den 13. maj anholdt politiet den nu sigtede. Den 54-årige havde formelt bopæl i Hørsholm, men boede i et sommerhus i Dronningmølle, hvor politiet blandt andet fandt et koben, som muligvis er gerningsvåbnet. Her fandt de også en udskrift fra en journal, som viste, at læge Charlotte Asperud havde haft kontakt med manden i 2014. Han var blevet indbragt til Hillerød Hospital efter et færdselsuheld, en dag Charlotte Asperup havde vagt. Den 54-årige var voldsomt ophidset og fik beroligende medicin. Måske er det denne episode - og ikke et muligt røveri, som ligger bag drabet.

Manden er ellers kendt af politiet, blandt andet for flere svindelsager og for en stribe indbrud af netop den karakter, politiet i første omgang informerede om, at der var tale om på Aspevej. Et røveri, hvor gerningsmanden slap væk uden koster.

Manden er oprindelig uddannet flymekaniker og ingeniør, har flere forliste ægteskaber bag sig og er tidligere dømt for svindel med kreditkort og for indbrud i private hjem. Han finansierede et forbrug af alkohol og medicin ved at begå indbrud.

Den 54-årige nægter sig skyldig.

Politiet har fundet DNA-spor på den dræbte kvinde, som med størst mulig sandsynlighed matcher den sigtedes. Det er, ifølge retsgenetikere, en million gang mere sandsynligt, at DNA stammer fra den sigtede end fra en anden person - dette er politiets mest tunge bevis.

arrow Efter brutalt lægedrab: Minister afviser lovændring
07. april 2021 kl. 00:04 Opdateret: kl. 16:03
arrow Lægedrab: Ny retssag på vej
08. marts 2021 kl. 16:35 Opdateret: kl. 16:27
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?