28. juli 2021
Eleverne på et gymnasium i Kentong i Myanmar har stor glæde af de pc?ere, som Helsingør Kommune kasserede for to år siden. Foto: Torben Lindhard Jensen
gallery icon

Se billedserie

Eleverne på et gymnasium i Kentong i Myanmar har stor glæde af de pc?ere, som Helsingør Kommune kasserede for to år siden. Foto: Torben Lindhard Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Leasing gør det svært at hjælpe skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Leasing gør det svært at hjælpe skoler
Gribskov - 16. oktober 2018 kl. 03:54
Af Karl Erik Frederiksen

Det begynder at knibe for Organisationen Working School at finde gode brugte pc'ere, som kan bruges på skoler i Sydøstasien, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det bliver sværere og sværere at hjælpe skolerne i Sydøstasien med it-udstyr, fordi vi mangler computere og andet udstyr. Vi har hidtil været så heldige at kunne modtage et stort antal brugte pc'ere fra kommuner, store firmaer o.l., men den slags sponsorer bliver der længere og længere imellem, fordi firmaer og offentlige styrelser m.v. ofte leaser deres udstyr frem for at købe det.

Sådan lyder det fra den tidligere lærer Bruno Nielsen fra Tisvilde, som i 2003 stiftede organisationen Working School med det formål at hjælpe skoler og uddannelsessteder i Sydøstasien med at få ordentligt undervisningsmateriale og udstyr.

I weekenden afsluttede han og andre medlemmer af organisationen, der har fået stillet lokaler til rådighed på Scan Factory (tidligere Boilers, Danstål og Lemvigh-Müller Armering) i Ejlstrup, nedpakningen af omkring 200 brugte og nyrenoverede pc'ere, som nu sendes til udvalgte skoler i Cambodia. Med i containeren kom også en del skolemøbler, for også det har skolerne uden for de store byer brug for.

- Det kan lyde mærkeligt, at der i disse lande er brug for it-udstyr, for også der går den teknologiske udvikling hurtigt, og mange unge er begyndt at gå rundt med smartphones lige som her. Men på mange skoler i disse lande halter man meget bag efter. Mange børn og unge har slet ikke mulighed for at få inddraget it i undervisningen, hvis ikke de får hjælp udefra. Derfor bliver vores hjælp godt modtaget, siger Bruno Nielsen.

- For to år siden var vi så heldige at modtage over 1000 brugte pc'ere fra skolerne i Helsingør Kommune. Den slags store gaver skal vi ikke regne med at få flere af, fordi kommunerne vælger at lease deres it-udstyr og derfor ikke selv kan give det videre til os, når gammelt udstyr skal skiftes ud, siger Bruno Nielsen til Frederiksborg Amts Avis.

Alle pc'ere, der sendes af sted, har først været en tur genem Working Schools værksted, der er bemandet nu frivillige seniorer.

- Alle harddiske bliver renset for alt indhold, hvorefter vi installerer nyt styresystem og nye programmer af mærket Ubunto. Nogle pc'ere bliver vi desværre nødt til at kassere, fordi deres kapacitet er for ringe. Dem skiller vi ad og fjerner deres harddiske, som vi så kan montere ind i andre pc'ere. På den måde kan vi sikre, at alt det, vi sender af sted også kan anvendes, siger Erik Kromann fra Tisvilde, som i sit arbejdsliv var it-kyndig direktør i et forskallingsfirma. I dag er han en af de aktive i Working Schools arbejdsgruppe.

Mens nogle af medlemmerne havde travlt med at pakke den container, som nu sendes til Cambodja, gik han og andre medlemmer i gang med næste opgave, som forventes afsluttet om et par måneder. Den gælder renoveringen af et lignende antal pc'ere, som skal sendes ud til skoler i Myanmar (tidligere Burma).

Alle udgifter til forsendelse betales af en anden organisation, der ligeledes drives af frivillige - »Genbrug til Syd«, som også var repræsenteret ved pakningen af den store container, som nu kan sendes med skib til Cambodja.

- Hvert år modtager vi otte millioner kroner fra Danmarks udviklingssamarbejde Danida - og dem bruger vi til at støtte den form for hjælpearbejde, som Working School udfører, ved at betale deres transportudgifter og deres udgifter til at kontrollere, at deres hjælp når frem til de rette, siger organisationens repræsentant Arne Kjærsgaard fra Nykøbing Falster, hvor han tidligere har været leder af et renoveringsværksted.

Hver år kan et af Working Schools medlemmer således få støtte til at møde deres samarbejdspartnere i modtagerlandet - samt se, hvem der gør brug af den seneste sending. I år var det den tidligere ingeniør Torben Lindhard Jensen fra Helsingør, som besøgte Myanmar.

- Jeg kunne jo se, at de har stor glæde af vores hjælp. Jeg besøgte blandt andet en teknisk skole, hvor de var udstyret med nogle gamle danske pc'ere. Jeg tror ikke, at danske uddannelsessteder vil bruge sådan noget udstyr længere, men nu har jeg set, hvor meget man udrette på de gamle maskiner, som vi har givet nye programmer. Alle dem jeg mødte er meget taknemmelige for den hjælp, vi yder, siger Torben Lindhard Jensen.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?