29. maj 2020
Selfie af affaldstruppen, som samlede skrald ind langs Kildevej: fra venstre byrådsmedlem Mikkel Andersen (S), Monica Rosenville, Mette Tolstrup og Susanne Beck.
gallery icon

Se billedserie

Selfie af affaldstruppen, som samlede skrald ind langs Kildevej: fra venstre byrådsmedlem Mikkel Andersen (S), Monica Rosenville, Mette Tolstrup og Susanne Beck.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landevej flyder over med affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landevej flyder over med affald
Opdateret 18. oktober 2019 kl. 09:19
Gribskov - 18. oktober 2019 kl. 03:48
Af Joachim Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kører man jævnligt ad Kildevejen mellem Tisvilde og Helsinge, så har man måske bemærket, at der er en hel del skrald i vejkanten. Er man nysgerrig efter at vide, hvor meget affald, der egentlig flyder langs landevejen, så har Mette Tolstrup fra Tisvildeleje svaret. På en strækning på bare 600 meter samlede hun og tre venner for nylig hele 19,3 kilo affald. Og det var bare i den ene side af vejen.

Det tog dem en time, og hun anslår, at der ligger mindst 70-80 kilo affald mere derude.

- Det er urimeligt, at der ligger så meget affald på så kort en strækning. Meget af det affald, der lå hensmidt, bliver først nedbrydeligt efter mange år, såsom plastik og flamingo, siger Mette Tolstrup, som også er kendt for sin indsats som affaldsgeneral under Musik i Lejet.

Hun vurderer, at en stor del af skraldet er almindeligt husholdningsaffald og byggeaffald. På turen stødte de på dåser, flasker, kaffekopper, gips, sko og en masse pap og plastikemballage.

Meget af affaldet var samtidig splittet til atomer og dermed tidskrævende at samle op, fordi der er blevet kørt med græsslåmaskine hen over.

Særligt de mange dåser er desuden kendte for at give problemer for dyrelivet, der let kan komme til skade på de skarpe metalkanter.

Mette Tulstrup opfordrer til, at borgere bruger både skraldespand og forstand, så man kan nyde efterårets flotte, farverige natur uden at blive generet af bunker og affald.

- Vi skal som borgere tage langt mere ansvar for, hvad vi smider ud af bilvinduerne, når vi kører på vejene eller går i vores dejlige natur. Det ansvar skal løftes, og vi skal tage problemstillingen seriøst, siger hun.

Den kommunale indsats for at holde vejene pæne, imponerer umiddelbart ikke Mette Tolstrup, som foreslår, at man ser på, om der ikke er mulighed for at optimere indsatsen. Samtidig forestiller hun sig, at kampagner mod affald i naturen kan få flere til at tænke en ekstra gang, før de bidrager til en uskøn udsigt langs Kildevejen og andre veje i Gribskov Kommune.

joachr

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?