

Se billedserie
Mere end halvandet år efter lægen Charlotte Asperud blev dræbt, begynder nu retssagen, hvor en 56-årig mand står tiltalt for drabet. Han er desuden anklaget for en række andre forbrydelser.
Drabet på Charlotte Asperud fandt sted i hendes eget hjem natten til den 30. april 2019 klokken cirka 2.45, hvor gerningsmanden brød et vindue op og trængte ind i huset.
Ifølge anklageskriftet blev Charlotte Asperud overfaldet og slået 19-20 gange i hovedet med en stump genstand som et koben eller lignende. Hun blev fløjet til Rigshospitalet i en helikopter, men døde af sine kvæstelser inden for et døgn.
Anklagemyndigheden ved Nordsjællands Politi kræver forvaring til den tiltalte.
Det er en foranstaltning, som træder i stedet for en tidsbestemt straf med henblik på at beskytte samfundet mod den nærliggende fare, som den dømte udgør.
Det er en tidsubestemt foranstaltning, hvor afsoningsstedet hvert tredje år vurderer, om forvaringen bør fortsætte. Det er i sidste ende op til retten at træffe afgørelse om dette.
Retssagen løber i alt over syv dage ved Retten i Helsingør - efter planen til og med den 23. februar, og der er ifølge anklamyndigheden indkaldt 17-18 vidner, der skal afhøres i løbet af ret sagen.
Den 56-åriges forsvarsadvokat Karoline Normann har tidligere oplyst til Ugeposten, at den tiltalte erkender, at han var til stede i den dræbtes hus på Aspevej i Tisvildeleje på gerningstidspunktet på drabsnatten. Manden nægter sig dog skyldig i manddrab.
Retssagen vil blive ført som en nævningesag. Det vil sige, at det er tre juridiske dommere og seks nævninger, dvs. lægdommere, der skal afgøre skyldssspørgsmålet og evt. strafudmåling.
Nævninger medvirker i de alvorligste drabssager, og når anklagemyndigheden kræver en straf på minimum fire års fængsel.
Kort efter drabet, inden Nordsjællands Politi havde en mistænkt i sagen, offentliggjorde de en lydfil fra den skæbnesvangre nat. Her kan man høre en mand gang på gang sige "læg dig ned" samt »det er slut« til Charlotte Asperud, hvis stemme politiet har klippet ud af lydfilen.
Politiet mener, det er drabsmanden, man kan høre på optagelsen, og med offentliggørelsen håbede politiet, at nogen kunne genkende stemmen. Politiet har ikke offentliggjort, hvordan lydfilen er optaget og kommet dem i hænde.
To uger efter drabet anholdt politiet den 56-årige mand, som de kom på sporet af, da der var et match mellem et DNA-spor på gerningsstedet og mandens DNA-profil. Den var registreret i politiets DNA-register, da han er tidligere dømt i flere sager om blandt andet tyveri, bedrageri og spirituskørsel.
Under efterforskningen fandt politiet på den tiltaltes bopæl et print fra mandens sundhedsjournal. Her var flere af navnene på de læger, der havde behandlet ham på skadestuen på Nordsjællands Hospital i Hillerød i 2014 efter en trafikulykke, streget under - herunder Charlotte Asperuds navn.
Det førte til, at ledelsen på Nordsjællands Hospital midlertidigt besluttede at tillade personalet på akutmodtagelsen at fjerne deres efternavne på navneskilte.
Der fulgte også en principiel debat om sundhedspersonales anonymitet.
Den 56-årige mand er udover drabet tiltalt for en række andre forbrydelser, som går tilbage til 2012, og som også vil indgå i retssagen.
Manden er tiltalt for to gange at have brændt et sommerhus af i Frederiksværk, en række indbrud og indbrudsforsøg, tyverier, forsøg på dokumentfalsk og for at have installeret en gps-tracker i en bil med henblik på at overvåge sin ekskone - hvor trackeren var aktiv frem til den 17. april 2019. Altså kort forinden drabet på Charlotte Asperud.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her