7. maj 2021
Jens Wollesen   SJ-MEDIER
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lægedrabet: Tiltalt smadrede eget hjem med økse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægedrabet: Tiltalt smadrede eget hjem med økse
Opdateret 26. januar 2021 kl. 13:48
Gribskov - 26. januar 2021 kl. 12:26
Af Anna Hjortsø

En mand med tilbagestrøget, blondt hår og en brun fløjlsjakke vidnede på tredje retsdag, hvor en 56-årig mand står tiltalt for drabet på Charlotte Asperud, herunder en række andre forbrydelser.

Manden beskriver sig som tidligere bedste ven af tiltalte, og de har kendt hinanden siden slutningen af 80erne. Over 20 år efter – i enten 2010 eller 2011 - havde han en chokerende oplevelse med den tiltalte, fortalte han i vidneskranken.

Tiltaltes daværende kone ringede ham op og fortalte, at hun var gået fra den tiltalte, og at han derfor var oprevet. Hun bad den tidligere bedste ven tage hen til deres fælles hjem, fortalte han.

- Så vidt jeg erindrer, siger hun, at hun er gået fra ham, og at han har brug for en ven, fordi han er oprevet.

Der så pænt ud i lejligheden, da vennen ankom, men han kunne ikke få kontakt med tiltalte, der var alene i lejligheden – den tiltalte svarede ikke, når vennen talte til ham i de 5-10 minutter, han var der.

Den tidligere bedste ven beskriver, hvordan den tiltalte efter et telefonopkald med sin nu daværende kone hentede en økse og begyndte at smadre indboet i hjemmet.

- Jeg bliver chokeret. Jeg har aldrig set ham sådan før. Jeg tror oven i købet, at jeg begyndte at råbe. Jeg havde et tæt forhold til ham og kunne måske nå ind til min bedste kammerat. Men jeg kunne ikke få et ord ud af ham eller få ham til at stoppe.

I telefonopkaldet ville den tiltalte have sin daværende kone til at komme hjem med bilen med det samme.

- Den samtale udløste det, der skete, sagde den tidligere bedste ven.

I situationen tænkte han ikke på, om den tiltalte var påvirket af alkohol, og han sagde, at han ikke kunne vurdere, hvorvidt den tiltalte var påvirket af alkohol eller stoffer.

Han følte sig ikke bange på egne vegne under hændelsen.

- Jeg tænkte, det drejer sig ikke om mig. Jeg nåede ikke til at have frygt for mig som person, kun forfærdelse.

Han forlod hjemmet og kontaktede den tiltaltes ekskone, og da han tog derhen senere på dagen, var det et smadret hjem han så, fortalte han i retten.

Efter hændelsen med øksen har han haft meget sparsom kontakt med den tiltalte, og de har ingen kontakt i dag. Han beskriver bl.a. den tiltalte som ”en kammerat med stort K, hjertelig, omsorgsfuld, elskelig”, at han var som en bror for ham, og at de var en del af hinandens familier.

Udover drabet på læge Charlotte Asperud er den tiltalte også anklaget for at have installeret en GPS-tracker på sin ekskones bil med henblik på at overvåge hende. Han erkender at have installeret trackeren, men nægter sig ifølge sin forsvarsadvokat skyldig i anklagepunktet.

På et spørgsmål om, hvorvidt han havde ført optegnelser over hendes færden, har han tidligere svaret:

- Ja, men det var rent nørderi.

arrow Læs også: Efter brutalt lægedrab: Minister afviser lovændring
Noteret på kontroversliste

Anklageren oplyste, at den tidligere bedste ven fremgår på en liste på tiltaltes computer, som tiltalte tidligere har forklaret var lavet for at anskueliggøre, hvem han havde en kontrovers med.

Anklageren spurgte, hvorfor den tidligere bedste ven tror, han er på den.

- Jeg har ikke talt med ham om det, men jeg forestiller mig, at det var, fordi jeg sagde, at hvis forholdet skulle fortsætte, så skulle han få noget hjælp. Og hvis han gjorde det, så kunne jeg også være tryg i vores relation.

Fordi du insisterede på, at han skulle have hjælp, hvis du skulle være hans ven, spurgte anklageren.

- Ja, det kunne være det. Ellers ved jeg ikke, hvad det skulle være.

Anklageren har tidligere oplyst, at personernes adresser også står anført på listen.

- Det er mennesker, jeg på et tidspunkt har haft en kontrovers med, har den tiltalte forklaret.

Jeg har lavet den til mig selv for at anskueliggøre for mig selv, at det nok nærmere er mig og ikke hele verden, der er noget galt med – det er en lang liste, lød det fra den tiltalte på første retsmøde i sidste uge.

- Den er lavet over tid. Det er nørderi og har ingen anden funktion.

Forsvareren spurgte ham ind til, hvordan det var nørderi.

- Det kan være ligesom nogen, der spiller cello og maler landskabsmalerier. Jeg kan godt lide at nørkle med teknik, siger den tiltalte og svarer »det kan godt være«, da forsvarerens spurgte, om det er terapi.

På det tidligere retsmøde fremgik det også, at en kvinde – som har været erhvervspsykolog for tiltaltes tidligere hustru – også figurerer på listen.

Den 56-årige mand står tiltalt for at have sat ild til hendes sommerhus i Frederiksværk ad to omgange i 2012 og i 2019. Den tiltalte nægter sig skyldig i begge ildspåsættelser.

I tiltalen om drabet på Charlotte Asperud i foråret 2019 i Tisvildeleje erkender den tiltalte vold med døden til følge, men nægter sig skyldig i manddrab.
Anklagemyndigheden kræver forvaring til den tiltalte i sagen, hvor han også er tiltalt for en række andre forbrydelser.

Lyt til 1. afsnit af podcasten Lægedrabet om første retsdag:
arrow Lægedrab: Ny retssag på vej
08. marts 2021 kl. 16:35 Opdateret: kl. 16:27
arrow Lægedrabet: Drabsmand skal betale erstatning til døtre
27. februar 2021 kl. 17:28 Opdateret: kl. 20:30
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?