14. april 2021
Den 56-årige Timo Nellemose blev i tirsdags dømt for drabet på læge Charlotte Asperud i Tisvildeleje i foråret 2019.  Han blev dømt til forvaring - en tidsubestemt foranstaltning, der skal beskytte samfundet mod den nærliggende fare, som den dømte udgør. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
Den 56-årige Timo Nellemose blev i tirsdags dømt for drabet på læge Charlotte Asperud i Tisvildeleje i foråret 2019. Han blev dømt til forvaring - en tidsubestemt foranstaltning, der skal beskytte samfundet mod den nærliggende fare, som den dømte udgør. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lægedrabet: Drabsmand skal betale erstatning til døtre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægedrabet: Drabsmand skal betale erstatning til døtre
Gribskov - 27. februar 2021 kl. 17:28
Af Anna Hjortsø

Timo Nellemose, der er blevet dømt til forvaring for drabet på læge Charlotte Asperud i Tisvildeleje i 2019, skal betale knap 50.000 kroner i erstatning til hendes tre efterladte døtre. Det oplyser Retten i Helsingør.

arrow Læs også: Efter brutalt lægedrab: Minister afviser lovændring

Det drejer sig om begravelsesomkostninger og advokatbistand i forbindelse med behandling af boet.

Erstatningsbeløbet er dog langt fra det krav på blandt andet 100.000 kroner til hver af døtrene, som deres bistandsadvokat fremsatte på et retsmøde tidligere i februar, og som ikke blev anerkendt af den nu drabsdømte.

Det har Retten i Helsingør frifundet Timo Nellemose for. Retten lægger til grund, at de tre døtre var voksne og flyttet hjemmefra, og at der ikke er oplysninger, der giver grundlag for at fravige udgangspunktet.

Kravet på 3 x 300.000 kroner blev fremsat på baggrund af, at døtrene har været særligt følelsesmæssigt belastede som følge af drabet på deres mor - hvilket som udgangspunkt ikke gælder for voksne børn, som ikke forsørges.

- Særligt i henhold til den datter, der modtog telefonopkaldet, er betingelserne opfyldt, lød det fra døtrenes bistandsadvokat Esben Skjernov på retsmødet, hvor kravet blev fremsat.

Overfald på telefonsvarer

En del af overfaldet på Charlotte Asperud, som blev slået 19-20 gange i hovedet med et koben, blev optaget på den ene datters telefonsvarer. Da datteren kort efter ringede tilbage, tog Charlotte Asperud den ikke, og hun alarmerede derfor politiet, som fandt Charlotte Asperud ilde tilredt i en blodpøl på sit soveværelsesgulv. Hun døde om aftenen på Rigshospitalet.

På telefonsvarerbeskeden, som tidligere har været offentliggjort som led i politiets efterforskning, kan man høre den nu dømte mand sige »læg dig ned« gang på gang og »det er slut«.

Analog til øjenvidner

Døtrenes bistandsadvokat henviste til to tidligere sager, da han fremsatte kravet om godtgørelse.

I begge tilfælde var det sager med efterladte, der havde overværet søskende blive udsat for henholdsvis et knivdrab og en bilulykke, og som efterfølgende modtog godtgørelse.

Fra Timo Nellemoses forsvarsadvokat Karoline Normann lød det:

- Udgangspunktet er, at det ikke vedrører børn over 18 år. De særlige undtagelser vedrører den særlige følelsesmæssige belastning, når man er vidne til en forbrydelse eller ulykke. Jeg mener ikke, at det kan godtgøre erstatning i tilfældet her, sagde hun.

- Med hensyn til datteren, der får telefonsvarerbeskeden, kan man overveje, om den er analog til oplevelsen som øjenvidne. Jeg tør ikke sige, om det har betydning, at det er forskudt i tid. Hun har også forklaret, at hun ikke har hørt det til ende, men det er detaljer, sagde Karoline Normann.

Det er endnu uvist, om drabssagen – og herunder kravet om godtgørelse - vil blive anket

arrow Lægedrab: Ny retssag på vej
08. marts 2021 kl. 16:35 Opdateret: kl. 16:27
arrow Lyt til 7. afsnit af Lægedrabet: Dommen
24. februar 2021 kl. 23:19 Opdateret: kl. 10:47
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?