27. juli 2021
Den tidligere patient Timo Nellemose blev i marts i Retten i Helsingør kendt skyldig i at have dræbt læge Charlotte Asperud i Tisvildeleje. Et enigt nævningeting valgte at idømme den 56-årige forvaring.
Den tidligere patient Timo Nellemose blev i marts i Retten i Helsingør kendt skyldig i at have dræbt læge Charlotte Asperud i Tisvildeleje. Et enigt nævningeting valgte at idømme den 56-årige forvaring.
Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lægedrab: Ny retssag på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægedrab: Ny retssag på vej
Gribskov - 08. marts 2021 kl. 16:35
Af Anna Hjortsø

Et enigt nævningeting idømte i marts Timo Juutilainen Nellemose en forvaringsdom for drabet på læge Charlotte Asperud i Tisvildeleje. Nu har den 56-årige mand valgt at anke dommen, oplyser Retten i Helsingør, hvor retssagen løb over syv retsmøder.

arrow Læs også: Regeringen er klar på navnebeskyttelse

Det betyder, at Østre Landsret i København på et senere tidspunkt skal tage stilling til straffen.

En forvaringsdom er en foranstaltning, som træder i stedet for en tidsbestemt straf med henblik på at beskytte samfundet mod den nærliggende fare, som den dømte udgør.

Under sin procedure i Retten i Helsingør gjorde Timo Nellemoses forsvarsadvokat, der nedlagde påstand om ikke over 13 års fængsel, kraftig indsigelse mod anklagerens påstand om forvaring:

- Jeg kan godt forstå, at hvis han stod til seks års fængsel, kunne man idømme forvaring, men også her skal man være påpasselig, især når der ikke er enighed, sagde Karoline Normann.

Mentalerklæringen, der er foretaget af Justitsministeriets retspsykiatriske klinik, fandt nemlig ikke, at forvaring var nødvendig, men det har Retslægerådet til gengæld anbefalet.

Ifølge anklageskriftet blev Charlotte Asperud slået 19-20 gange i hovedet med et koben eller en lignende genstand. Hun blev overfaldet i sit hjem midt om natten i foråret 2019 og døde af sine kvæstelser om aftenen. Timo Nellemose har erkendt, at det var ham, der overfaldt hende, og fem år før drabet var han i behandling hos Charlotte Asperud på skadestuen i Hillerød efter en trafikulykke.

Han blev kendt skyldig i drab i Retten i Helsingør, der valgte at idømme den 56-årige forvaring, og under domsafsigelsen lød det blandt andet fra retsformand Mette Frimodt Hansen:

- Retten har lagt vægt på, at det er et forhold, hvor den tiltalte var i kontakt med afdøde fem år, før drabet blev begået, og vi har lagt vægt på den målrettethed og voldsomhed, som er beskrevet i skyldskendelsen: At han brød ind i huset midt om natten og derefter tildelte de mange slag, som medførte døden.

Om den dømtes personlige forhold lagde retten vægt på Retslægerådets anbefaling om forvaring, men også de vidneforklaringer, mails og klager, som er kommet frem under retssagen.

Retsformanden fremhævede, at Retslægerådet har udtalt, at den tiltalte har en tendens til at være let krænkbar, ikke har kunnet give slip på, hvad der er sket i fortiden og har udvist stalkende adfærd. Han har blandt andet indhentet oplysninger om personer, han har været i kontakt med, haft en liste med navne over personer og været i besiddelse af en sundhedsjournal, hvor drabsofferet Charlotte Asperuds navn blandt andre var streget under.

På baggrund af det sammenholdt med, at han er tidligere dømt for talrige gange at have overtrådt et tilhold mod sin ekskone og sat en GPS-tracker på hendes bil, finder retten af betingelserne for forvaring er opfyldt.

Ud over at blive kendt skyldig i drab blev Timo Nellemose også kendt skyldig i at have overvåget sin ekskones færden via en GPS-tracker i hendes bil samt flere tilfælde af tyverier, indbrud og forsøg på dokumentfalsk.

arrow Efter brutalt lægedrab: Minister afviser lovændring
07. april 2021 kl. 00:04 Opdateret: kl. 16:03
arrow Lægedrabet: Drabsmand skal betale erstatning til døtre
27. februar 2021 kl. 17:28 Opdateret: kl. 20:30
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?