17. oktober 2019
Helle Nanny Brendtstrup blandt de sprællende ben, der er blevet folkeeje, og netop har fået fjernet en del påmonterede penisatrapper. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
gallery icon

Se billedserie

Helle Nanny Brendtstrup blandt de sprællende ben, der er blevet folkeeje, og netop har fået fjernet en del påmonterede penisatrapper. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunsten blomstrer i Gribskov -

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunsten blomstrer i Gribskov -
Gribskov - 26. oktober 2016 kl. 12:57
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kanon-artikel
Nogen mener, det er byrådets medlemmer, der ligesom strudsene stikker hovedet i jorden, så kun benene stikker op - andre, at det er alle tiders vartegn for en badeby.

Et mylder af bare ben i en rundkørsel i Gilleleje udført af kunstneren Lilibeth Cuenca Rasmussen (Bodycomposition er navnet på værket) er blevet folkeeje. Så meget, at befolkningen faktisk selv har indtaget dem - først fik de strømper på, så trusser og senest denne weekend er de nøgne ben og bare numser blevet udstyret med penis-attrapper. Som meget hurtigt blev afmonteret.

Sprælske ben, symbolisme i Rusland og sommerhusstemning anno 1900 - kunstscenen i Gribskov Kommune byder på det hele og lidt til.

Mens efterårets sidste blade daler, er det nu også sidste frist for at se den store Nordkystens Kunst Triennale 2016, som har præget by- og landskabet i Gribskov Kommune . Den vil være helt væk pr den 1. november. Ukendt Landskab er titlen på det store sats, som har trukket kunstelskere til fra hele Danmark.

- Det har været vanvittig spændende, og man bliver rigtig stolt af, at Gribskov Kommune har haft mulighed for at lave så stor en ting. Vi håber på, at det kommer igen om tre år - det er i hvert fald meningen, lyder det fra Ulla Dræbye, s. Ulla Dræbye repræsenterer byrådet i bestyrelsen for Kunsthusudenmure, der står bag triennalen.

- De steder, hvor værkerne har været, har de alle haft flere besøgende og de steder, jeg har været med rundt, har folk været meget begejstrede. Jeg har faktisk fået mange tilbagemeldinger blandt andet om benene i rundkørselen - at de skal da ikke fjernes. Men det skal de nu, det ligger jo i selve triennalens natur, at den foregår indenfor et bestemt tidsrum.

Sidste frist for at se benene er altså den 1. november - da fjernes alt Trienallekunst, inklusive det, der indtil da blandt andet kan ses på Esrum Kloster, som endnu har åbent.

Solgt
To værker bliver det muligt for publikum at følge videre. Det drejer sig om Yvette Brackmanns »Agitmem«, en videoinstallation ved Det gamle Hus/Skibshallerne i Hundested. Den dansk-amerikanske kunstner er tidligere professor ved Kunstakademiet og hendes værk er i forbindelse med kunsttriennalen solgt til Statens Museum for Kunst.

- Og det siger jo en hel del om kvaliteten, at Statens Museum for Kunst køber, fastslår projektleder Helle Nanny Brendstrup.

Kunsttriennalens værker er således meget langt fra brølende kronhjorte ved skovsøer - det er noget af landets avantgarde kunst, som har kunnet opleves på Ukendt Landskab denne sommer.

Også Kunstrådet i Gribskov Kommune har været på indkøb - det drejer sig om en dome udført af Jesper Dalgaard, som siden triennalens start har stået ved Munkeruphus.

Domen, som har titlen »Et rum til gavn for dig og mig og verden«, har ad flere omgange været udsat for hærværk - men er nu genrejst og kan nydes også i fremtiden af besøgende til Munkeruphus.

Fra ukendt til kendt
Kunstriennalen foregår i regi af Kunsthusudenmure, som Helle Nanny Brendstrup er projektleder på, og fungerer som en paraply for de udstillingssteder, som Gribskov Kommune har at byde på.

Det drejer sig om Rudolph Tegners Museum ved Villingerød, i landskabet Rusland, og det drejer sig om Munkeruphus ved Dronningmølle.

- Publikum kommer fra København - og der bliver sat spot på alle de ting, der sker heroppe, siger Helle Nanny Brendstrup.

Det ukendte landskab, som er kunsttriennalens titel og som Gribskov måske er for mange, forvandles hermed til et kendt landskab.

Der ligger i ordet triennale, at eventen skal være en tilbagevendende begivenhed hvert tredje år. Når der således ikke i 2017 er triennale - vil der stadig være masser af kunstoplevelser at rejse efter i Gribskov.

- Tegners Museum er det allerbedste enmandsmuseum i landet, som repræsenterer det symbolistiske - det findes ikke andre steder og er helt unik med statuerne i parken og det særprægede landskab Rusland, fortæller Helle Nanny Brendstrup.

Også Munkeruphus er enestående:

- På Munkeruphus får man tre fortællinger i en. Der er dels de løbende udstillinger af samtidskunst både ude og inde, der er selve stedets arkitektur, som fortæller om en sommerhuskultur anno 1900 cirka - og så er der historien om Aagaard Andersen, der netop nu er ved at blive fortalt med en bog og med et rum i huset. Endelig er der selvfølgelig både cafeen og parken rundt om huset, som folk dåner over, siger Helle Nanny Brendstrup.

Udover de officielle store udstillingssteder er der i Gribskov Kommune Esrum Kloster, som imidlertid ikke er et traditionelt kunststed, selv om stedet bød på i alt syv Triennale værker. Esrum Kloster havde sin egen kanonartikel i Frederiksborg Amts Avis den 10. oktober.

Udover disse større steder findes en kæmpe underskov af private gallerier, kunstnersammenslutninger og udstillinger af alverdens afskygninger.mikk

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede