18. september 2021
Attendo er eneste leverandør af hjemmesygepleje i Gribskov Kommune.Foto: Karl Erik Frederiksen
gallery icon

Se billedserie

Attendo er eneste leverandør af hjemmesygepleje i Gribskov Kommune.Foto: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kontrakten med Attendo hænger i tynd tråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kontrakten med Attendo hænger i tynd tråd
Gribskov - 08. februar 2018 kl. 09:18
Af Karl Erik Frederiksen

Gribskovs borgere skal igen sikres tryghed til den hjemmesygepleje, de tilbydes fra kommunen, når de får behov for det.

arrow Læs også: Afgørelse: Plejefirma fejlede før 91-årig døde

Det er målsætningen for de drøftelser og sonderinger, som nu foregår bag lukkede døre på rådhuset i Helsinge, siger formanden for byrådets fagudvalg Ældre og Omsorg, Betina Sølver (S) til Frederiksborg Amts Avis.

I denne uge står sagen om hjemmesygeplejen og Attendo på den lukkede dagsorden for møder i blandt andet hendes fagudvalg samt i økonomiudvalget og byrådet.

Formelt drejer sagen sig om en opfølgning på den kontrakt, som plejeselskabet Attendo indgik med Gribskobv Kommune i 2014 om at levere blandt andet hjemmehjælp og hjemmesygepleje til kommunens borgere.

Før udliciteringen havde Gribskov Kommune sit eget selskab, PlejeGribskov, som kunne levere hjemmesygepleje.

Siden sommeren 2016 har Attendo været det eneste selskab, der har leveret hjemmesygepleje til kommunens borgere, selv om andre private firmaer kunne blive godkendt til at levere det, hvis de fulgte de takster, som kommunen aftalte med Attendo.

Den mulighed benyttede firmaerne Bonderosen, Estrids Hjemmepleje og BM Pleje sig af, men Bonderosen gik konkurs, og de to andre firmaer opgav selv at levere hjemmesygeplejen, hvorefter Attendo blev eneste leverandør.

Attendo løser i dag opgaver for omkring 65 millioner om året for Gribskov Kommune. Heraf er det cirka en femtedel, der bruges til hjemmesygepleje.

- Det er udelukkende hjemmesygeplejen, der skal forbedres. Vi har ikke samme problem i hjemmehjælpen. Jeg håber meget, at vi kan præsentere en løsning på det problem i løbet af en uge eller to, siger Betina Sølver.

Også i det andet fagudvalg, der har med hjemmesygeplejen at gøre, forebyggelses- samt social- og sundhedsudvalget, er der forventning om, at løsningen snart kan præsenteres.

- Alle bør vide, at jeg ikke går ind for udlicitering på det her område, men i denne her sag handler det om så hurtigt som muligt at kunne sikre borgerne kvaliteten i den hjemmesygepleje, de har behov for, siger formanden Pia Foght (S).

- Dengang vi i byrådet skulle drøfte det store udbud, var vi fem byrådsmedlemmer, som stemte mod. Det var mig samt Ulla Dræbye og Erik Kjærsgaard fra Socialdemokratiet samt Børge Sørensen og Janne Danielsen fra SF. Vi blev stemt ned, men vi valgte bagefter at arbejde for at få det bedste ud af de kontakter, der skulle indgås. Der blev derfor indført nogle muligheder for at sige kontrakterne op, hvis der blev givet såkaldte røde påbud, når opgaven blev løst utilfredsstillende. Vi havde ikke taget højde for, at lovgivningen sikrer det private firma, der fik opgaven, muligheden for også at have en mening om, hvor vidt opgaven bliver løst godt nok. Derfor kan vi ikke bare uden videre opsige en kontrakt, siger Pia Foght.

PlejeGribskov

Da Attendo vandt udliciteringen måtte Gribskov Kommune også tage afsked med en stor del af det sygeplejefaglige personale, der var ansat i Pleje Gribskov. I dag har kommunen uddannet sygeplejepersonale ansat i henholdsvis et akutteam samt på plejecenter Toftebo i Esbønderup.

-Kommunen råder fortsat over ekspertise på det område, men hjemmesygeplejen er ikke en opgave, som kommunen umiddelbart vil kunne hjemtage, siger Pia Foght.

Forhandlingerne og sonderingerne med og om Attendo blev indledt i september sidste år på initiativ af daværende borgmester Kim Valentin (V).

- Min holdning blev hurtigt den samme, som den er i dag. Jeg har ikke længere tilid til, at Attendo kan løse den opgave for Gribskov Kommune. De sonderinger, jeg indledte,gik blandt andet på, hvad vi så kan gøre, siger Kim Valentin.

- De seneste drøftelser har jeg ikke deltaget i, og jeg kender intet til dem, fordi orienteringen om dem gives på lukkede møder. Jeg deltager ikke selv i møderne, og det er ikke en sag, som jeg hverken kan eller vil spørge ind til på nuværende tidspunkt. Jeg ved kun, at når der om forhåbentligt kort tid bliver givet en redegørelse, vil det også fremgå, hvorfor sagen ikke blev løst endeligt, mens jeg var borgmester, siger Kim Valentin til Frederiksborg Amts Avis.

arrow Ældreråd har peget på fejl i ældrepleje i halvandet år
19. juli 2017 kl. 03:10 Opdateret: kl. 15:48
arrow Attendo får nyt påbud: Kan miste sygeplejen
14. oktober 2017 kl. 01:01 Opdateret: kl. 01:01
Synes du, at kommunen er der for dig?