21. februar 2020
De to 17-årige piger Celina Lenskjold og Cecilie Andersen har været med til at vælge menuen og står for desserten, når der kommer omkring halvtreds gæster til folkekøkken på produktionsskolen. Det koster 75 kroner at spise forret og hovedret, og 25 kroner ekstra, hvis man også skal have dessert.
gallery icon

Se billedserie

De to 17-årige piger Celina Lenskjold og Cecilie Andersen har været med til at vælge menuen og står for desserten, når der kommer omkring halvtreds gæster til folkekøkken på produktionsskolen. Det koster 75 kroner at spise forret og hovedret, og 25 kroner ekstra, hvis man også skal have dessert.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Køkkenelever inviterede folket ind til spisning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Køkkenelever inviterede folket ind til spisning
Gribskov - 08. februar 2018 kl. 16:12
Af Jeppe Jul Garnak
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Klak, klak, klak.
Kniven skærer gennem de orangefarvede søde kartofler og rammer brættet.

Plask.
De gennemskårne kartofler synker til bunds i baljen med vand, mens 17-årige Asta Krøyer tager en ny håndfuld op.

19 kilo kartofler skal skrælles og skæres, for de står på aftenens menu sammen med godt 15 kilo kalkun, 1,6 kilo chokolade og mindst ligeså meget smør.

Køkkeneleverne på Gribskov Produktionsskole har inviteret til folkekøkken og er i fuld gang med at gøre maden klar til de omkring 50 personer, som de regner med at skulle servere for i aften.

Det er eleven Cecilie Andersen, som har valgt, at maden i dag skal være inspireret af det amerikanske køkken.

- Jeg kan godt lide USA og kunne godt tænke mig, at vi lavede noget andet i dag. Det plejer at være meget dansk mad, siger hun.

Inde i den store industriovn sveder tre velvoksne kalkuner allerede, og inden længe skal chokoladekagen bikses sammen.

- Det er halv smør og halv chokolade, så den bliver blødende i midten, fortæller Celina Lenskjold, som er dagens dessertchef.

I ønsket om at bringe lokalsamfundet tættere på produktionsskolen og samtidig give eleverne en mere autentisk arbejdsdag, inviterer produktionsskolen i Helsinge én gang om måneden til folkekøkken.

- Det giver mening for eleverne, at de viser deres skole. Samtidig sidder gæsterne ved langborde, så de møder hinanden, siger køkkenfaglærer Bettina Andersen.

Mens køkkeneleverne står for maden sammen med skolens faglærere, bidrager de øvrige elever ved at hjælpe med borddækningen, stå i buffeten og inddrive betaling fra gæsterne - og så tager de opvasken.

Selvom arbejdsdagene bliver lange, når opskrifterne ganges op og ingredienserne skal måles i kilo, er det sjovt at lave folkekøkken, mener Cecilie Andersen, der overvejer en fremtidig karrierer som konditor.

- Der er altid god stemning, når der kommer folk udefra, siger hun.

Til hverdag laver eleverne frokost til de andre på produktionsskolen, men variationen ved at lave folkekøkken kan Cecilie Andersen godt lide.

- Det er godt, at der sker noget mere forskelligt, siger hun.

Mens Asta Krøyer tager en pause fra kartoflerne, måler William Jensen temperaturen på farsen fra kalkunerne. Den er ikke helt varm nok endnu, konkluderer han.

Heldigvis er der stadig nogle timer til klokken bliver 18, og gæsterne kommer og tager for sig af retterne.

Der er folkekøkken på Gribskov Produktionsskole igen den 1. marts.