9. juli 2020
Blomsterkunstner  Trine Norby glæde sig til at hylde Høsten med et kirkerum, der dufter, taler til alle sanserne og bringer mennesker ud på en opdagelsestur under de gamle middelalderhvælvinger. Præst  Helena Hauge skal virke som en slags guide i rummet. Fotos: Hanne Guldberg Mikkelsen
gallery icon

Se billedserie

Blomsterkunstner Trine Norby glæde sig til at hylde Høsten med et kirkerum, der dufter, taler til alle sanserne og bringer mennesker ud på en opdagelsestur under de gamle middelalderhvælvinger. Præst Helena Hauge skal virke som en slags guide i rummet. Fotos: Hanne Guldberg Mikkelsen
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kirken skal omdannes til et sanserum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirken skal omdannes til et sanserum
Gribskov - 07. august 2019 kl. 14:58
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Blomsterkunstner skal skabe et stort sanserum under de gamle hvælvinger i Helsinge Kirke.

Der har været kameler og førerhunde i kirkerummet, og fisk har boltret sig i døbefonten.

Sognepræst Helena Hauge, Helsinge, får anderledes ting til at ske i den gamle middelalderkirke - og nu skal kirken omdannes til et rent sanserum.

- Naturen og Skabelsen skal ind i kirkerummet på en anderledes måde, siger sognepræsten, som er ophavsmand til ideen.

Den fik hun ved et besøg på Nivågårds blomsterudstilling, hvor planterne brugtes som meget alternativ kunst - og da hun hørte blomsterkunstner Trine Norbys foredrag i kirkens seniorgruppe slog ideen for alvor rod og foldede sig ud.

- Gud kan man jo møde mange steder, siger Helena Hauge.

- Ifølge Grundtvig: i naturen, i andre mennesker - troen kan folde sig ud på mange måder, forklarer sognepræsten.

- Nu bringer vi skabelsen og høsten ind i det gamle kirkerum fra 1100.-tallet, hvor man vil kunne dufte og røre. Det er der både tyngde og nutid i, både kunst og teologi, siger præsten, som selv vil fungere som en slags guide i kirkerummet.

- Jeg kan fortælle om, hvordan man har set på skabelsen og naturen - som en guide i kirkerummet. Det er vigtigt at møde mennesker, der, hvor de er. Der er chokerende mange i dag, som intet kender til kristendommen, siger Helena Hauge, som selv er ud af en helt sekulær familie.

- I kirken vil de kunne få en oplevelse af troen - og at den kan findes mange steder.

Kalkning
Det var egentlig meningen, at Helsinge Kirke skulle lukkes i en periode fra 1. oktober og kalkes, men denne kalkning er udsat til foråret.

Når kirken går ud over de vante grænser, skaber det tit ballade og kritik - men det tager Helena Hauge i givet fald meget roligt.

- Vi har haft både kameler, førerhunde, - og guldfisk i døbefonten. Så folk heroppe er vant til lidt af hvert fra min side. Jeg tror ikke, nogen vil tage anstød. Og så må de jo bare ringe, hvis de bliver sure.

Kvinden, der skal stå for at fylde det store rum med farver, former og dufte, er Trine Norby, som har blomsterbutikken Årstidens Blomster ved gadekæret.

Hun er mange gange sjællandsmester, og har tillige vundet Tivolimesterskabet og guld ved en landart-konkurrence i Sverige.

Trine Norby bliver bliver ikke alene om den store opgave. Hun får blandt andre assistance af Kristine Lyngsaas Gudiksen, netop hjemvendt fra VM i blomsterkunst i Philadelphia.

- Det er en drøm at pynte et kirkerum, siger Trine Norby, der allerede er i fuld gang hjemme i værkstedet. Her har hun blandt andet bundet nogle meget store figurer i halm. De bliver »kirkegængere« - og kan skifte position fra dag til dag. Måske en dag en eftertænksom gæst, der er kommet for at bede, måske en anden dag en fnisende konfirmand.

- Der vil også være høje søjler gennem rummet og vi vil bruge lysekronerne, fortæller Trine Norby.

Høst
Temaet bliver høst og den frodighed, der kommer ud af den. Trine Norby er selv ud af en familie af bønder her på egnen.

- Det skal blive en hel hyldest til høsten, og et rum, der fortæller folks egen historie.

Til at akkompagnere de mange syns- og duftintryk vil der være musik på kirkens anlæg - for eksempel en lærkes triller og anden fuglesang. Ligesom der vil blive »leget med« lyset, og den stjernehimmel, som kirken har, kan blive inddraget.

Kirken vil være åben den 28., 29., 0g 30. august fra klokken ti til midt på eftermiddagen og efter planen med en enkelt aftenåbning. Det hele afsluttes med en stor festgudstjeneste den 1. september.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?