23. oktober 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kierkegaard-rute hitter: - At være i naturen skaber ydmyghed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kierkegaard-rute hitter: - At være i naturen skaber ydmyghed
Gribskov - 12. marts 2021 kl. 19:11
Af Jeppe Helkov

- Det gjælder om at finde en Sandhed, som er Sandhed for mig, at finde den Idee, for hvilken jeg vil leve og døe.

arrow Læs også: Har fået ben at gå på: Nu opstår ny festival

Sådan skrev den verdenskendte danske filosof Søren Kierkegaard, da han i 1835 stod på Gilbjergstien i Gilleleje og stirrede ud over Kattegat. Nu er de ord blevet mere aktuelle end nogensinde, mener Jakob Aagaard, der i 2019 lavede en 12 kilometer lang vandretur i selvsamme omgivelser, hvor Søren Kierkegaard fandt inspiration til nogle af sine mange skriverier.

Som en del af vandreturen udviklede han en app med forskellige poster undervejs på ruten. Når man når til en post, får man via appen et citat fra Søren Kierkegaard og to-tre spørgsmål, der skal få en til at reflektere over nogle af livets store spørgsmål.Den refleksion er noget, vi under corona-nedlukningen har haft mere brug for end nogensinde før, mener Jakob Aagaard.

- Ruten er mere levende end nogensinde. Jeg kan se på download af apps, at der alene det sidste halve år er sket en stigning på 40 procent, siger Jakob Aagaard.

Mister kontrollen

Han mener, at især de nye arbejdsmønstre har gjort, at mange har sat spørgstegn ved, om de egentlig er på det spor, de gerne vil være.

- Det sidste års tid har nok fået flere til at tænke over, at der indimellem kommer nogle faktorer ind, vi ikke selv er herre over. Det har givet os mulighed for at reflektere over, hvordan vi forholder os til det, og hvad vi egentlig vil have ud af den tid, vi er her på jorden. Der kan Kierkegaard helt klart bidrage.

- Der et sket et skred i den måde, vi arbejder på. Mange arbejder hjemmefra, og vi er måske ikke lige så fanget i det travle hamsterhjul. Nu er der plads til at træde et skridt tilbage og komme mere ud i naturen. På Kierkegaard-stien kan man kombinere naturoplevelsen med det at reflektere over helt eksistentielle spørgsmål, og det er tydeligvis noget, der tiltaler mange, fortsætter Jakob Aagaard, der i en lang årrække har arrangeret gåture i hele verden for erhvervslivet.

Gåture kan noget specielt

- At være i naturen skaber en ydmyghed. Vi kommer ud fra kontorlokalerne og finder ud af, at der er højt til loftet. Og som Søren Kierkegaard jo også selv erfarede, da han stod ved Gilbjergstien, hvor der er en fantastisk sammensmeltning af hav, natur, frisk luft og stilhed.

- Det var meditativt for ham. Det håber jeg også, det kan være for andre, siger Jakob Aagaard som en del af begrundelsen for, hvorfor han lavede den interaktive rute til at begynde med.

Søren Kierkegaard opholdt sig i otte uger i Gilleleje på rekreation. Her gik han blandt andet mange ture. Jakob Aagaard har gennem sine år som vandreturs-leder ved selvsyn også set, hvad gåture kan. Især i andres selskab.

- Det forløsende ved at vandre i stedet for at sidde stille og kigge hinanden i øjnene er, at der stadig er en intim relation, fordi man går skulder ved skulder. Men man har ikke øjenkontakt. Det er en stor befrielse for mange. Forskningen viser også, at når man er i bevægelse og bruger sin krop, øges evnen til at tænke kreativt med 65 procent. Der sker noget, når kroppen bliver aktiveret. Det gør, at man måske kommer ud af nogle tankespor, man ellers ikke ville være endt i, siger han og fortæller, at især én ting ved Søren Kierkegaard har tiltalt ham.

Livets vigtigste spørgsmål

- Kierkegaard tager fat i det mest essentielle i livet: Det at forholde sig til sig selv. Jeg ved godt, at Kierkegaard levede i en tid, hvor kirken fyldte meget. Det gør den ikke i samme grad i dag. Men jeg synes alligevel, at han er mere aktuel end nogensinde. Mange af os har måske netop på grund af corona haft svært ved at finde fodfæste.

Og med alt det in mente kan vi passende slutte med dette Søren Kierkegaard citat, der kan lyse lidt op i en svær corona-tid.

- Tab for Alt ikke Lysten til at gaae: jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom; jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til, og jeg kjender ingen Tanke saa tung, at man jo ikke [kan] gaae fra den.

arrow Vandreture for fædre til børn med særlige behov
21. april 2021 kl. 17:12 Opdateret: kl. 22:36
arrow Gå og forstå: I naturen åbner man sig på en anden måde
05. april 2021 kl. 06:14 Opdateret: kl. 14:16
arrow Store planer: Pilgrimsrute kan blive dobbelt så lang
20. december 2020 kl. 14:44 Opdateret: kl. 23:16
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?