19. oktober 2019
Helle Simonsen og Arne Kvist Rønnest har slået vinduer og døre op på vid gab til Esrum KLoster. Folk strømmer til - med den nye nationalpark bliver det til endnu flere.
gallery icon

Se billedserie

Helle Simonsen og Arne Kvist Rønnest har slået vinduer og døre op på vid gab til Esrum KLoster. Folk strømmer til - med den nye nationalpark bliver det til endnu flere.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kanon: Kirkens, kongernes og folkets kloster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kanon: Kirkens, kongernes og folkets kloster
Gribskov - 10. oktober 2016 kl. 11:16
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Storhedstiden er på vej tilbage til Esrum Kloster, hvor der i disse tider drømmes store drømme, hvor der arbejdes på højtryk - mens der ventes på, at nationalpark Kongernes Nordsjælland skal blive konkret. For det gamle cistercienserkloster skal nemlig fungere som indgang til parken - placeret, som det er, midt i Nordsjælland.

Og den placering er der en helt logisk årsag til. Esrum Kloster er nemlig den nordsjællandske nationalparks vugge: en meget stor del af de jorder, der indgår i parken, var oprindelig under klosteret. Esrum Kloster ejede i sin storhedstid i 1400-tallet 2/3 af Nordsjællands jorder.

Klosteret er opført under ærkebiskop Eskil i 1151 og fungerede som sådan, mens Danmark var katolsk - altså frem til reformationen i 1500-tallet. Her overgik al klosterets jord til kronen, altså til kongen - og da Esrum Kloster gennem tiden havde fået tilført store jordområder, lå det nu som en diamant midt i kongens enorme nordsjællandske besiddelser.

Der skete imidlertid ikke så meget lige efter reformationen, men så fik Frederik II (1534-1588) øje på stedets herligheder - eller snarere: stedets sten. Han havde nemlig store planer om at bygge Kronborg samt et slot (Frederiksborg) i det daværende Hillerødsholm. Og den slags kræver jo sten, og dem var der mange af i det store klosterbyggeri - dér langt ude på landet ved Esrum.

Fra kæmpestort kloster- til det vi ser i dag: Frederik den II fik pillet Esrum Kloster ned sten for sten og fragtet stenene til Hillerød og Helsingør. Den prægtige bygning, der i dag ligger mellem de grønne enge, er bare en tiendedel af, hvad klosteret oprindeligt har været.

Og dét vil publikum snart kunne se:

April 2017 indvies nemlig en omtrent 4x4 meter stor model af klosteret, som det stod i sine stormagtsdage. Modellen skal udføres i metal og vil visuelt give alle, der kommer på stedet, et indtryk af, hvor enormt klosterkomplekset har været. Det er et lille skridt på den vej, der skal skabe hele området med mølle og hovedbygning til porten til Kongernes Nordsjælland.

Modellen bliver placeret i forlængelse af det, der i dag er den brostensbelagte forgård til den tilbageværende klosterbygning.

- Det bliver meget flot, forklarer direktør på stedet, Arne Kvist Rønnest og fremviser tegningerne til modellen.

- Så flot, at folk vil tabe kæben.

I år kunne klosteret notere sig (endnu) en publikumsrekord: 64.802 gæster besøgte stedet fra 2014-2015. Det er en fremgang på 44 procent. I tal drejer det sig om næsten 20.000 flere besøgende - ifølge en liste, som VisitDenmark har udarbejdet over de 300 mest besøgte attraktioner og museer i landet.

Men det stopper ikke her. Der skal komme flere - og der vil komme flere.

Til de store temadage med riddere og markedsgøgl, falkonerer og mad som i middelalderen. Til gourmetdagene under de buede hvælvinger i abbedsalen og til den udstilling om hele historien, der bliver en del af klosteret - Viden formidlet på en state-of-the-art måde, hvor alle sanser sættes i spil. Det var en sådan udstilling »Vejen til Frelse«, som sikrede klosteret den store publikumsrekord i Visit Nordsjællands tal.

Og stadig vil der blive plads til at formidle de aktuelle temaer - som de værker af kunstnere på Nordkystens Kunst Triennale, som lige nu kan ses - eller når hele øverste etage i 2017 inddrages som en del af 500-året for Luthers opslag af teserne i Wittenberg og dermed reformationen.

- Vi drømmer også om en restaurering af vestlængen - så det kan fungere som et sted med hele egnens lækre lokale fødevarer, siger Helle Simonsen.

- Dét kan være stedet, man kører til og hvor man kan få det hele - hindbær, æg, mel, i stedet for at køre rundt mellem gårdbutikkerne.

Ambitionerne fejler ingenting - og udviklingen er lige ved at ske.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede