17. september 2021
Lisbeth Lærke designer også færdigpyntede juletræer, som skandinaver kan sætte på bordet, når de ved juletid får hjemvé. Foto: Karl Erik Frederiksen
gallery icon

Se billedserie

Lisbeth Lærke designer også færdigpyntede juletræer, som skandinaver kan sætte på bordet, når de ved juletid får hjemvé. Foto: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Julehjertemuseum: Se kunstfærdige hjerter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Julehjertemuseum: Se kunstfærdige hjerter
Opdateret 14. december 2015 kl. 12:24
Gribskov - 11. december 2015 kl. 03:33
Af Karl Erik Frederiksen

En af landets nyeste attraktioner holder kun sjældent åbent. Det er Julehjertemuseet, som normalt ikke gør meget stads ud af sig selv. Det er indrettet i en lille ferielejlighed med adressen Hovedgaden 58 C i Tisvildeleje, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Her har multikunstneren og blæksprutten Lisbeth Lærke sit værksted og kreative frirum. De to næste weekender byder hun publikum indenfor i et cirka 15 kvadratmeter stort julehjertemuseum, »H.C. Andersen Passion1«.

- Jeg kalder det julehjerter, for det er det ord, danskerne benytter, når de ser et flettet hjerte i papir. De forbinder det med julen, men ude i verden er fletning af hjerter en speciel kunstart - »Wowen Heart Art« - som publikum nyder at se hele året. Nu kan man komme her og se nogle af de hjerter, som jeg har udstillet rundt omkring i verden. Blandt dem er selvfølgelig også hjerter, som passer til de danske juletraditioner, siger Lisbeth Lærke.

Fletningen af hjerter var noget, hun begyndte på i 2009, da hendes mand, der var ansat i Forsvaret, blev forflyttet til Hjørring. Inden da havde hun mest malet abstrakte malerier.

- Det kom bag på mig, at så mange mennesker straks blev interesseret i at se mine hjerter. Jeg fik så mange henvendelser, at jeg næsten ikke havde tid til at koncentrere mig om at lave nye. Heldigvis kunne vi flytte tilbage til Sjælland efter nogle år. Siden 2012 har vi haft lejlighed i København samt denne lille ferielejlighed, som jeg kan bruge som værksted, siger Lisbeth Lærke.

De fleste mennesker har prøvet at flette et julehjerte. Til det formål bruger man som regel to stykker papir i hver sin farve, og mønsteret i hjertet er lavet efter faste skabeloner. Når Lisbeth Lærke fletter, bruger hun mange flere forskellige farver papir. Fire forskellige farver hører til de mere ukomplicerede hjerter, men på museet kan man også hjerter flettet af op til ni stykker papir, hvor farverne går ind og ud mellem hinanden og til sidst danner flere forskellige motiver.

På Lisbeth Lærkes udstillingsliste ses, at den første udstilling i udlandet var i Budapest i Ungarn. Siden er der føjet nye steder til i Ohio, London, censurerede udstillinger på Galleri Métanoïa i Paris, Izmir s bog- og kunstmuseum i Tyrkiet, det arkæologiske museum i Olbia på Sardinien, Pompei i Italien - og fra oktober i år Tampa Museum Of Art i Californien.

Første udstillingssted i det nye år er slottet Kromberg i Slovenien i januar. Hun har desuden været med på vandreudstillingen Silver, som i 2011 åbnede i Tasmanien og sluttede året efter i Ohio, samt den stadig vandrende udstilling »Beginning-Goodbye-End Beginning«, der åbnede i Tyskland i 2013.

Den fingerfærdighed, som kunstneren bruger til sine hjerter, udnytter hun også til en produktion og salg af færdigpyntede juletræer i miniformat.

- Der er ikke noget usædvanligt i, at man i andre butikker kan købe små juletræer eller julepynt. Men jeg har taget det som en udfordring at lave julepynt i miniformat, som passer specielt til træernes størrelse. Det har vist sig at være et meget større hit end jeg havde forventet. Rundt omkring i verden sidder der åbenbart mange skandinaver, som normalt trives godt i udlandet, men ved juletid får de hjemve, og så vil have et skandinavisk pyntet juletræ stående, siger Lisbeth Lærke til Frederiksborg Amts Avis.

Juletræerne og de specielle mikro-julepynt forhandles via Lisbeth Lærkes hjemmesider: www.julehjertemuseet.dk, wwww.gallerioctopusart.dk og www.kulturhulen.dk. Museet holder åbent denne weekend samt 19. og 20. december 14.00-17.00.

Synes du, at kommunen er der for dig?