19. oktober 2019
Den israelske præsident Reuven Rivlin og hans hustru nechama. Statsminister Lars Løkke Rasmussen og fru Solrun. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Den israelske præsident Reuven Rivlin og hans hustru nechama. Statsminister Lars Løkke Rasmussen og fru Solrun. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jøder og redningsmænd mindedes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jøder og redningsmænd mindedes
Gribskov - 12. oktober 2018 kl. 09:58
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ole Nielsen, fisker, havde første parket til den mindehøjtidelighed for oktober '43, der startede på Gilleleje Havn torsdag.

arrow Læs også: Løkke hylder jødernes redningsmænd under krigen

Her rullede en meget lang sort kortege med blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den israelske præsident Reuven Rivlin op lige ud for vinduerne i Ole Nielsens hus på Gilleleje Havn.

- Min far, bedstefar og onkler sejlede over i oktober 1943, fortæller Ole, der fulgte forberedelserne til den israelske præsidents ankomst.

- Aksel Sørensen, min bedstefar, Evald Nielsen, min far og Niels Sørensen var alle med. Min bedstefar endte i Frøslev-lejren, mens det lykkedes de andre at komme til Sverige, fortæller Ole Nielsen.

Han er i dag stadig aktiv fisker på Gilleleje Havn - og har ikke noget imod det postyr, som statsbesøget har udløst. Det viser, siger han, respekt for det, der skete dengang. Men postyr var der på havnen og i byen. Et enormt sikkerhedsopbud af politi, PET, bombehunde, helikopter og en by, der var afspærret, så de nærmeste tilskuere til begivenheden befandt sig hundreder af meter væk. Tættere på stod pressen - de danske tv-selskaber, israelsk tv og AFP.

Tragedien
Israels præsident Reuven Rivlin ankom med sin hustru, Nechama Rivlin, og hilste først på statsminister Lars Løkke Rasmussen. Også Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost og hans hustru Stine var til stede. To af deres børn, Christian og Astrid, stod for at overrække blomster til statsminister- og præsidentfrue. Det var også Gribskovs borgmester, der stod for at bede om et minuts stilhed.

Gilleleje Havn var et af centrene for jødeflugten, der officielt blev udløst natten mellem den 1. og 2. oktober 1943, hvor der udgik ordre fra centralt tysk hold om, at de danske jøder skulle deporteres. Det var efter, at samarbejdspolitikken var brudt sammen. Mere end 90 procent af Danmarks jøder blev reddet, og omkring 1000 af disse blev sejlet til Sverige fra Gilleleje eller strandene lige rundt omkring.

Efter kransenedlæggelsen torsdag var der mindehøjtidelighed i Gilleleje Kirke.

- Oplevelsen i kirken var helt fantastisk, fortæller Pia Foght, der var inviteret med som en del af byrådet i Gribskov.

- En meget speciel stemning - og Tove Udsholt, der selv fortalte om flugten og om, hvordan hun i oktober var blevet efterladt i en plejefamilie i Gilleleje. Hun er en lille ældre dame, og Israels præsident hjalp hende med at justere mikrofonen. Og slotskoret fra Fredensborg Kirke, der blandt andet sang »Se, nu stiger solen« og »Kringsat af Fjender«. Til sidst sang vi allesammen »Altid frejdig når du går«. I sidste vers rejste alle sig op. Jeg kunne mærke det både på huden og i øjnene, siger Pia Foght.

Kirken spillede en central rolle i oktober 1943. Her blev omkring 80 jøder gemt på loftet - men angivet af en stikker, taget af Gestapo og deporteret. Denne tragedie mindedes præsidenten blandt andet, da sognepræst Ulla Skorstensgaard viste rundt på kirkeloftet.

Gilleleje var kun et lille samfund i 1943, og de cirka 1200 jøder på flugt var meget synlige. Udskibningen forløb overvejende godt, blandt andet fordi de lokale tyske tilstedeværende vendte det blinde øje til.

Noget ganske særligt
De danske jøders redning i 1943 er noget ganske særligt i den israelske befolknings bevidsthed. I langt de fleste europæiske lande blev størstedelen af den jødiske befolkning deporteret og udryddet i koncentrationslejre. Det betyder mindre for den israelske befolkning, at mange danske fiskere sejlede jøderne over - ikke kun som en god gerning, men også for betaling. De gjorde det under alle omstændigheder med livet som indsats. På det israelske holocaustmuseum YadVeShem i Jerusalem står i dag en jolle fra Gilleleje-fisker Gilbert Lassen. Denne jolle var med i udskibningen. Gilleleje/Museum Nordsjælland har i år fået doneret en tilsvarende jolle, der ligeledes var med i aktionen i 1043. Den har tilhørt Niels Anker Nielsen og vil senere blive udstillet.

Torsdag aften var der mindehøjtidelighed i synagogen i København, hvor også kronprins Frederik deltog.

mikk

arrow Danske helte hædret for at redde jøder til Sverige
11. oktober 2018 kl. 09:01 Opdateret: kl. 09:01
arrow Prominente navne markerer 75-året for redning af danske jøder
11. oktober 2018 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:30

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede