18. april 2019
- Her lå gravkammeret i den sløjfede gravhø Rishøj, siger Thomas Jørgensen.
gallery icon

Se billedserie

- Her lå gravkammeret i den sløjfede gravhø Rishøj, siger Thomas Jørgensen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Invitation til en tidsrejse til fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Invitation til en tidsrejse til fortiden
Gribskov - 14. oktober 2018 kl. 03:26
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Museum Nordsjælland inviterer publikum indenfor på arkæologernes arbejdsplads på to udgravninger i Ramløse, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Stedet er markerne, der ligger ud til hjørnet af Præstevej og Kirsebærvej samt arealet mellem Rishøjgård og Søfrydvej. Det hele blev undersøgt løseligt via gravning af nogle søgegrøfter tidligere på året. Ved den lejlighed blev der fundet spor fra jernalderen og fra bronzealderen.

Hele sommeren og frem til nu har de været i gang med maskiner, skovle og graveskeer. Hvad de har fundet, kan offentligheden få mulighed for at se både mandag og tirsdag i skolernes efterårsferie, hvor de viser rundt i graveområdet.

- Vi vidste, at der var noget at komme efter, men vores undersøgelse går meget langsommere end vi havde forventet. Den lange tørre periode hele sommeren har sat sine spor. Jorden er for tør til at vi kan undersøge den grundigt. Under muldlaget har vi tør lerjord og sand. Det er så tørt, at de huller, vi graver, falder sammen. Det er svært at se spor efter stolper og lignende fra tidligere bebyggelser, siger museumsinspektør og arkæolog Thomas Jørgensen, som leder udgravningerne.

Kun tre arkæologer er beskæftiget i området.

- Hvis jorden havde været mere fugtig, ville det have været en fordel at være flere på opgaven. Når muldet er skrabet bort på grund af tørken kan vi næsten kun undersøge det øverste sand- og lerlag. Alligevel har vi fundet flere ting, som vi kan vise publikum, siger Thomas Jørgensen.

På arealet tættest på krydset Præstevej/Kirsebærvej er det jernalderen, det vil sige tiden omkring Kristi fødsel, der er dukket op til jordoverfladen. Det drejer sig blandt andet om de bærende stolper til et cirka 60 kvadratmeter stort hus samt nogle potteskår. Huset har haft lerklinede vægge. Det ses tydeligt. Resterne af lerkliningen ligger nu helt fremme i lyset.

Sløjfet gravhøj
På det andet graveområde, hvor fra der er en enestående udsigt over Arresø, er det den tidlige del af bronzealderen.

Vi kan næsten præcist datere det til mellem 1100 og 90 år før vores tidsregning, fordi kun fra den periode kender man den type keramik, vi har fundet, siger Thomas Jørgensen.

Der er tale om beklasket keramik. Det vil sige at pottemagerne i sin tid har formet krukkerne med de bare fingre. Det har de gjort så grundigt, at fingeraftrykkene tydeligt kan ses.

Øverst oppe har man fundet sporene efter den gravhøj, Rishøj, som har givet den nærmeste gård sit navn.

- Vi ved ikke, hvornår den er sløjfet, men vi kan se, at der har været nogen inde i højens gravkammer for at se, om den måske gemte på noget spændende.

- Vi havde ventet at finde spor fra stenalderen. Det gjorde man nemlig lige i nærheden, da man for nogle år siden udstykkede Søfrydgård, men det har vi altså ikke gjort denne gang, siger Thomas Jørgensen til Frederiksborg Amts Avis.

Der er åbent på graveområdet mandag og tirsdag mellem 13:00 og 15:00, hvor publikum kan høre arkæologerne fortælle om fundene. Der er parkeringsmulighed i kanten af graveområdet, der har indkørsel på Præstevej.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede