15. september 2019
I Skibshallerne han man nu se den jolle, som blev benyttet i oktober -43. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

I Skibshallerne han man nu se den jolle, som blev benyttet i oktober -43. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historiens vingesus fra en jolle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historiens vingesus fra en jolle
Gribskov - 17. april 2019 kl. 19:06
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En jolle, som blev brugt ved jødeflugten i oktober -43, er nu på plads - og kan ses af alle, der besøger museumsstrøget i Gilleleje.

- Det er historiens vingesus, man mærker. At man nu kan røre ved noget, der spillede så stor en rolle i de dage i oktober -43, siger formand for udvalget for kultur og oplevelsesøkonomi, Morten Jørgensen (NG). Udvalgsformanden holdt talen ved den reception, der officielt »indviede« jollen som museumsgenstand.

- Det er måske noget, der har manglet, jeg har det ihvertfald selv sådan, at jeg bedre kan forestille mig ting, når jeg kan se og røre, siger Morten Jørgensen.

Morten Jørgensen takkede også Jan Ferdinandsen, skibsmægler og tidligere borgmester, der har skaffet jollen til veje og sponsoreret istandsættelsen.

Jan Ferdinandsens familie var selv involveret i transporterne af jøder over Sundet til Sverige. Jollen blev brugt ved Villingebæk til at sejle de flygtende ud til fiskerbåde, der sejlede til Sverige. De flygtende blev roet fra kanalen ved Esrum Å ved Hulerød.

I 1945 blev jollen konfiskeret, men kom tilbage til Gilleleje og mange år senere havnede den på Djursland hos sin ejer, Niels Anker Nielsen, en søn af en fisker, hvis familie havde brugt den i oktober -43, hvorefter han selv havde fisket fra den. Den i dag 89-årige Niels Anker Nielsen henvendte sig til Jan Ferdinandsen, som igennem mange år havde været på jagt efter en jolle til museet i Gilleleje.

- Jeg håber, jollen er med til at understøtte hele den nye museumsvision - den er en vigtig brik i den, siger Morten Jørgensen.

Jollen er en 13-14 tommer båd til sejl og årer, som vejer omkring 300 kilo i knastør stand.

Der findes kun få joller eller både tilbage fra dengang. Af de hidtil kendte både fra oktober -43 er der en enkelt kutter, Elisabeth K571, på Museum Amager, mens to befinder sig i udlandet. En kutter er i Houston, Texas og en befinder sig på YadVaShem, det store holocaust-museum i Jerusalem. Det er Gilbert Lassens jolle, også fra Gilleleje.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede