19. oktober 2021
Maria Falck Stigsby er en af de borgere, som har gjort et stort stykke lobbyarbejde for at undgå, at Helsinge får grusgrave på alle sider af byen. Her står hun ved den eksisterende grusgrav ved landsbyen Høbjerg. Foto: Claus Johansen
Maria Falck Stigsby er en af de borgere, som har gjort et stort stykke lobbyarbejde for at undgå, at Helsinge får grusgrave på alle sider af byen. Her står hun ved den eksisterende grusgrav ved landsbyen Høbjerg. Foto: Claus Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helsinge slipper for grusgrave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Helsinge slipper for grusgrave
Gribskov - 21. oktober 2020 kl. 04:04
Af Claus Johansen

Midt under høringsperioden om regionens kommende råstofplan vender regionen nu rundt på en tallerken: Helsinge slipper for at få to store grusgravsområder ved Annisse Nord og ved Nejlinge.

arrow Læs også: Debat: Råstofplanen - hvad sker der egentlig med den?

Det bekræfter formanden for regionens miljøudvalg, Kim Rockhill (S).

"Jeg kan bekræfte, at de to områder er taget ud af planen. Der er kommet mere viden om områderne. Vi har blandt andet med elektrolyse mål ned igennem undergrunden, og sandsynligheden for, at der er store mængder grus, står ikke mål med omkostningerne ved at lægge det ind i planen," siger Kim Rockhill.

Der har været store protester i Gribskov imod planerne om de store grusgravområder, som i mange år ville begrænse Helsinges byudvikling.

Kim Rockhill er også tilfreds med, at de to områder glider ud:

"Jeg har det rigtig fint med det. Jeg er jo ikke specielt interesseret i, at der bliver gravet huller i Nordsjælland. Men jeg har en opgave med, at vi skal have forsynet byggemarkedet med materialer til den udvikling, der er i gang i hovedstadsområdet. Det gælder jo både en forlængelse af Hillerødmotorvejen, alle mulige andre trafikprojekter og så alle de private byggeprojekter," siger udvalgsformanden.

Det er en faglig vurdering, der ligger til grund for at fjerne de to interesseområder ved Helsinge:

"Det er jo en balance mellem dem, der bliver generet, og så på den anden side det, der bliver udvundet. Det er en faglig vurdering, som jeg støtter mig 100 procent på. Nu er der fagligt belæg for at der ikke er de mængder grus, som det giver mening at grave efter. Det er jeg ganske tilfreds med. Det med at grave bynært er dette værste, vi kan gøre. Vi skal grave der steder, hvor der bor færrest mulige mennesker. Men det er svært at finde de steder i Nordsjælland," siger Kim Rockhill.

Politiker tilfreds

I Gribskov er politikeren Pernille Søndergaard (Nyt Gribskov), formand for udvalget udvikling, by og land, også glad. Hun har udtrykt stor bekymring for grusgravsplanerne:

"Jeg synes jo, at det er positivt, at der er lyttet til vores bekymringer i forhold til råstofgravning så tæt på byområder. Det kan jeg jo ikke være andet end tilfreds med. Så jeg er virkelig glad for, at de har lyttet. Planen stod ikke mål med omkostningerne for os, der bor her. Og nu kan vi fortsætte byudviklingen - det er vi rigtig glade for," siger Pernille Søndergaard.

Høringssvar

En aktiv modstander af grusgravene omkring Helsinge, Maria Falck Stigsby, er også tilfreds med, at regionen vender rundt:

"Jeg er simpelt hen så glad. Men jeg er først 100 procent glad, når området ved Høbjerg også bliver taget ud. Områderne ville have ødelagt byen og skabt en masse bekymringer," siger Maria Falck Stigsby.

Hun henviser til den planlagte udvidelse af den eksisterende grusgrav ved landsbyen Høbjerg i udkanten af Helsinge. Maria Falck Stigsby understreger, at man stadig kan sende høringssvar til regionen:

"Det er stadig vigtigt at indsende høringssvar, så vi kan få Ammendrupudvidelsen ved Høbjerg ud af planen. Det blev vi ligefrem opfordret til på regionens borgermøde i denne uge," siger Maria Falck Stigsby.

arrow Nye naboprotester: Frygter lergrav
13. november 2020 kl. 10:25 Opdateret: kl. 10:14
arrow Politiker siger nej tak til grusgrave ved Helsinge
15. oktober 2020 kl. 19:10 Opdateret: kl. 16:45
Rejser du til udlandet i år?