31. juli 2021
"Der skal være et større voksende byrum på folkets præmisser og ikke på bygningernes," siger formanden for Helsinge - Danmarks bedste børneby.
"Der skal være et større voksende byrum på folkets præmisser og ikke på bygningernes," siger formanden for Helsinge - Danmarks bedste børneby.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helsinge skal være Danmarks bedste børneby: Se hvordan her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Helsinge skal være Danmarks bedste børneby: Se hvordan her

Forening kæmper for at gøre Helsinge til Danmarks bedste børneby

Gribskov - 05. november 2020 kl. 16:19

En trafiklegeplads. Lege-øer med interaktive aktiviteter hele vejen op gennem gågaden. En legeplads til at underholde børnene, når deres forældre handler i Danmarks største Kvickly, Kvickly Helsinge. Og et gadekær man kan bade i, når solen brager ned.

arrow Læs også: 38 år i butikken: "Byen har et fantastisk handelsliv"

Det er blot nogle af de ting, foreningen 'Helsinge - Danmarks bedste børneby' kæmper for skal blive til virkelighed inden for de næste år. For ja, som navnet på deres forening fortæller, så vil de gøre Helsinge til landets bedste by at være barn i.

- Om 10 år ser jeg en blomstrende midtby med masser af kulkturelle tilbud, mangfoldighed og leg. Der skal være et større voksende byrum på folkets præmisser og ikke på bygningernes, siger formanden for foreningen, Kamilla Barslund.

Går man en tur i Helsinge midtby i dag, er der allerede flere tilbud til børnene. Men det er altså ikke nok. Derfor har kommunen givet 1,5 millioner kroner til trafiklegeplads op og ned ad gågaden. Derudover har Kamilla Barslund og foreningen søgt Realdania om 700.000 kroner til lege-ø-projektet i selve gågaden. Deres projekt er med i finalen i Realdanias 'Underværker'-koncept.

- Vi kan ikke sætte en gynge op hele tiden. Vi er nødt til at gøre mere. Vi skal tænke på motion, leg, indlæring og mentalt velvære, samtidig med at vi integrerer leg med viden, siger Kamilla Barslund om projekt 'byglæde i børnehøjde'.

- Det bliver et projekt, hvor børnene får lov til at tage ejerskab. Kan vi få dem til det i vores bymidte, så vil man gerne åbne en forretning i fremtiden. Det er der, vi skal hen, fortsætter hun.

Og Kamilla Barslund ser et kæmpe potentiale i Helsinge. Hun mener, det bare er op til borgerne selv at gribe det.

- Man er nødt til at starte med sig selv. Jeg ved godt, at der er mange tilbud. Nogen går måske til sport på højt plan. Andre løber flere gange om ugen, eller har sit job og forretning. Det går der tid med. Men hvis man synes, der skal ske noget andet, må man bidrage, siger hun og fortæller, at det var derfor, deres forening tog sagen i egen hånd og nu kæmper for at få bygget lege-øerne op gennem gågaden.

- Byen skal ikke bare være et sted, man går op for at handle. Vi har faktisk et rum, vi kan bruge til noget. Vi kan skabe den by, vi gerne vil have. Det skal være et borgerstyret legerum. Det er drømmescenariet, siger hun og fortæller, at man også prøver at lave nogle tilbud, der kan forene generationer på tværs.

- Som børneby arbejder vi på et samskabelsesprojekt på tværs af børn, unge og ældre, så vi får et aktivt fælles byrum. Vi havde allerede fundet en grund, men der kunne vi desværre ikke være alligevel. Men vi arbejder videre. Der skal være en løbe-bane, ældre-fitness, en skatebane og legerum med masser af lys. Kort fortalt et fælles rum, hvor de forskellige grupper kunne mødes.

- Vi mangler det fælles rum. Vi kan se, det gavner alle parter, når børnehaven bliver sendt på plejehjem. Vi skal have nedbrudt kulturen med, at de gamle synes, de unge er for voldsomme, og de unge synes, at de gamle er sådan nogle sure nogen. Det skal vi som samfund hjælpe med og skabe et rum, hvor det kan lade sig gøre.

Kamilla Barslund ser især et stort potentiale i området omkring Helsinge gadekær. Det ligger for enden af gågaden med et grønt areal omkring. Derudover har 'Helsinge - Danmarks bedste børneby' i mange år arbejdet for at lave gadekæret om til et badekær.

- Det er måske en utopi, men vi er nødt til at tænke stort. Og her kan området ved gadekæret bare noget specielt. Hvis vi kan få Tinghuset tilbage (tom bygning, der ligger over for gadekæret), kan vi bygge arealet ud. Vi kan lave en friluftsscene, så der kommer koncerter ud over gadekæret. Vi skal skabe fest og farver, så byen bliver sjovere at være i for vores børn og unge.

arrow Efter flytning til Gilleleje: Bundlinjen er tredoblet
11. november 2020 kl. 18:01 Opdateret: kl. 10:57
arrow Sammenhold og lokalpatriotisme: "Et dejligt sted at drive butik"
07. november 2020 kl. 08:49 Opdateret: kl. 10:55
arrow Butikkerne møder opbakning og fællesskab
03. november 2020 kl. 10:22 Opdateret: kl. 10:54
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?