25. september 2021
De fem samarbejdspartnere om den kommende vandrefestival, der skal være en årligt tilbagevendende begivenhed. Fra venstre: Gitte Christiansen, Esrum-Tisvildevejen, Vibeke Cavling Clausen, Esrum Kloster, Anne-Marie von Vultejus, VisitNordsjælland, Jane Sunesen, DGI - Gribskov går sammen og Flemming Larsen, Gribskov Kommune.
De fem samarbejdspartnere om den kommende vandrefestival, der skal være en årligt tilbagevendende begivenhed. Fra venstre: Gitte Christiansen, Esrum-Tisvildevejen, Vibeke Cavling Clausen, Esrum Kloster, Anne-Marie von Vultejus, VisitNordsjælland, Jane Sunesen, DGI - Gribskov går sammen og Flemming Larsen, Gribskov Kommune.
Foto: Camilla Nissen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Har fået ben at gå på: Nu opstår ny festival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Har fået ben at gå på: Nu opstår ny festival
Gribskov - 04. maj 2021 kl. 04:01
Af Camilla Nissen

Når sommeren er gået på hæld i uge 35, ser en ny festival dagens lys. Det er Nordsjællands Vandrefestival, der som navnet antyder sætter fokus på vandring, og den opstår i samarbejde mellem DGI-projektet »Gribskov går sammen,« Esrum Kloster og Møllegård, Foreningen Esrum-Tisvildevejen, Gribskov Kommune og Visit Nordsjælland.

arrow Læs også: »Fyrtårne« skal lyse Gribskov op

Festivalen udspringer af, at der aldrig før har været større interesse for at snøre vandrestøvlerne og komme ud at gå - og at søerne, skovene, kysten slottene og de mange byer i Nordsjælland er en oplagt vandredestination.

Festivalen vil bygge på de tre temaer: viden, oplevelser og fællesskab, lyder det fra parterne, som denne torsdag holder møde i omgivelserne ved klosteret.

- Vi ser en stor stigning i søgninger på alt, der har med outdoor at gøre. Der er en kæmpe interesse for det, især under corona. Det er også en interesse for at vandre i Nordsjælland på nationalt og internationalt niveau, siger Anne-Marie von Vultejus, forretningsudvikler i VisitNordsjælland,

Hun forventer derfor, at der vil blive rift om de guidede ture under festivalen, der hovedsageligt vil foregå den 4. og 5. september.

Et kæmpe boom

Esrum Kloster, som skal danne rammen om festivalen, har også oplevet en stigende interesse for at komme ud og vandre i det naturskønne område omkring klosteret.

- Vores parkeringsplads har været fuld under corona. Der er rigtig mange, der har besøgt området, og ofte spørger folk, om man kan komme videre herfra, og der kan jeg jo passende sende stafetten videre til Esrum-Tisvildevejen, siger Vibeke Cavling Clausen fra Esrum Kloster.

Og Esrum-Tisvildevejen, som er en pilgrimsrute, der går gennem en lang række landsbyer, kan samstemmende fortælle, at der har været en kæmpe stigning i interesse for pilgrimsruten.

- Vi har oplevet et enormt boom og en kæmpe interesse for at komme ud og vandre. For os er den her festival en drøm, der går i oplevelse. Vi arbejder også på at få flere ruter på vores vandrekort, siger Gitte Christiansen fra foreningen bag Esrum-Tisvildevejen.

Både Gitte Christiansen og Vibeke Cavling Clausen oplever, at de vandrende gerne vil lære noget, mens de går. De vil gerne følge i historiske fodspor rundt i Nordsjælland og samtidig møde de lokale.

- Det er bare noget andet, når man også får noget viden undervejs. Det er godt at få foldet historien ud undervejs. Desuden kan guiderne finde skjulte veje og dele med andre, siger Vibeke Cavling Clausen, der peger på, at placeringen på klosteret giver god mening, da man gennem historien har budt vandrere og pilgrimme velkommen på stedet.

- Den tradition er vi stolte af, og vi værner om den del af vores fælles historie og holder traditionerne i hævd, siger hun.

Flemming Larsen, fritidskonsulent i Gribskov Kommune, peger på, at man gerne ser, at skoler og institutioner bliver involveret i festivalen, som på den måde kan nå bredt ud til flere målgrupper.

Viden og inspiration

- Vi vil gerne have institutioner og skoler ind og pege på, hvilke ting, man skal opleve lokalt på vandreturen, siger han.

Festivalen skal være tilgængelig for alle, så det ikke kun er de garvede vandrere, der kan være med, men også dem, der først lige har fået øjnene op for vandringens lyksaligheder.

Vandrefestivalen indledes med to fagdage den 2. og 3. september, hvor deltagerne får den nyeste viden og inspiration om vandring og gåture. Her vil kommuner, organisationer og patientforeninger blive inviteret.

- Vi bevæger os, fordi vi ved, det er både sund og godt. Både kropsligt og for hovedet er det sundt.

- Vi prøver at sætte fokus på viden og sundhed i forbindelse med vandring. Hvorfor er det vi vandrer, og hvad er det, vi søger. Tanken bliver sat fri, når man kommer væk fra skærmen. Vi vil gerne sikre noget videndeling. Der er masser af steder i Danmark, hvor man har gang i vandreprojekter, siger Jane Sunesen, projektleder i DGI og Gribskov Går Sammen, som allerede tilbyder gåture rundt i Nordsjælland.

Idéen til vandrefestivalen er udsprunget af udviklingsprojektet »Turismeudvikling i Nationalpark Kongernes Nordsjælland« og det er planen, at det på sigt skal involvere flere kommuner.

Stemmer du til kommunalvalget i år?